W tym wątku, dla uniknięcia pomyłek, można napisać o formacjach "siłowych" resortów "niewojskowych". Jest ich teraz mnóstwo, w zasadzie wiele resortów cywilnych posiada swoje oddziały "siłowe", czy "specjalne"
Zacznę od milicji, częściowo opisałem te formacje w wątku dot. wojsk wewnętrznych MSW:
1. OMON (Отряд милиции особого назначения) - bliski odpowiednik ZOMO - jednostki milicyjne, powstałe w 1988. W OMONie służą szeregowi i podoficerowie zawodowi milicji;
2. SOBR - специальный отдел быстрого реагирования - pierwszy powstał w 1992 i był podporządkowany Zarządowi do walki z przestępczością zorganizowaną MSW (bliski odpowiednik SWAT) służą sami oficerowie zawodowi milicji (praporszczyki - jedynie jako kierowcy pojazdów)
3. Oddział Kobalt MSW ZSRR, oddział specjalny milicji, tworzony tylko na potrzeby wojny w Afganistanie, działał na początku lat 80-ch, liczebność - 600 ludzi
Pytanie: Gdzieś, nie pamiętam gdzie, czytałem o utworzeniu w 74r. , pod auspicjami KGB, obok grupy A również grupę B. Prawda czy fałsz? Bo mam podejrzenie że to jakaś bzdeta wymyślona przez zachodnich "speców", a owa grupa B, to po prostu utworzony później Wympieł.
Alfa - to zarząd "A" KGB (antyterrorystyczny), 1974 z kolei , "W" (rosyjskie "В" - "we"), 1981 - zarząd operacji specjalnych KGB - Wympieł. Pomylili literki
SOBR to przez lata był taki niby specnaz WW, niby jednostka milicyjna podlegająca MWD, walcząca w Czeczenii, Dagestanie itd. Później zrobiono z nim jakieś cuda i sam nie wiem czy w całości, czy w części zrobiono z niego OMSN. Tak czy inaczej ten ostatni to już co innego, właśnie tak jak napisałeś to jest oddział specjalny milicji (a właściwie to już policji, ale musieliby zmienić nazwę). Zresztą OMSN to skrót od "otriad milicji specjalnogo naznaczenija".
A czy Ci panowie są z OMSN? Nie mam pojęcia, nie mają żadnych oznaczeń, więc mogą być z jakiejkolwiek jednostki specjalnej. Tutaj masz trochę fotek OMSNów - http://www.antiterror.sitecity.ru/album_0109031355.phtml , z tym, że niektóre mogą być już trochę stare.