@baju:
1 w ersofcie roznice pomiedzy pso a pospem nie maja znaczenia, a ten co will sprzedaje jest jeszcze z 1 serii, jak ktos dorobi sobie blaszke od przelacznika z napisem pso, to ci gwarantuje ze nie poznasz go od mki
2 posp to naprwdw wypadkowa pso w wersji "M" na potrzeby turystow mysliwtch i eksportu, taki ichni wot marketing
3 na artykul o pso - poczrkacie jeszcze, bo sam czekam az mi ten czarnuch dotrze
chodzi mi o to żeby montaż boczny pasował ;) czyli gdybym miał montaż do SWD to od biedy bym zamontował?
czyli czy takie coś (chyba chińczyk a raczej na pewno) http://gunfire.pl/product-yid-1152189854-Luneta-4x24-PSO1.html by pasowało na montaż AK? Moja replika to RK-06W
polecam zrobic odwtrotnie
kupic wersje do swd, i wymienic dolna czesc montazu na taka do ak - sa takie na nokto.info
a ten chinczyk to sie na nic nie nadaje
no, moją wersję PSO od tego pospa z aukcji odróżnię bez najmniejszego problemu- moja wersja ma "wykrywacz" promieniowania podrzerwonego, czego posp nie ma. Ten przełącznik wykrywacza uważam, że jest charakterystyczny dla PSO-1. No, chyba, że ten posp ma też wykrywacz, to zwracam honor. Co do montażu to pasuje, ale lekko ociera gniazdo żarówki o pokrywę.
ok. Koniec walki, remis :P pewnie jak bym dostał dwie lunety i bym siedział nad nimi dłuższy czas, to bym znalazł te drobne niuanse. Ale zakończę temat różnic, tu ktoś chce kupić pso-1 :) Co do samej lunety, jeśli rzeczywiście jest tak, że nie widać różnic między posp'em a pso-1m(no, tabliczka...), to łatwiej będzie znaleźć posp'a i dorobić tabliczkę. No, chyba, że chcesz taką "pro" wersję jaką jest pso-1 z wykrywaczem podczerwieni, jaką ja mam (ale ja szpanuję :D ), to trzeba czekać wytrwale na okazję na allegro, aczkolwiek ceny często też są masakryczne. Ja swoją pso-1 kupiłem z jakimś montażem- samoróbką za 400zł, czyli za ok. 500zł(nowy montaż). Przyznam się, że tylko jedną widziałem tą "legendarną" pso-1 na allegro i to właśnie ją kupiłem ;)
@ snail- czarny z aukcji, którą widziałem, w sumie to ci go "dałem", bo paypala nie mam :P
Co do drugiego młotkowego, to chyba rzeczywiście był, ale nie chciało mi się go licytować bo noktowizor kupowałem, a nie potrzebny mi był drugi.
Racja ;)
Wiem wiem, to jest temat o różnicach między pso-1 a posp, ale moje pytanie też o optyce:
- Snail, zakupiłem od Ciebie PGO-7b, i jak kiedyś pytałem się, jak ustawiać tam siatkę, to mówiłeś coś o jakiś tablicach balistycznych. Przyznam się, że nie zaskoczyłem ;/ Prosiłbym o wytłumaczenie, jak się ustawia w celowniku PGO-7b(malowany na czarno) położenie siatki celoniczej, mam z tym problem.
A Kazika, jeśli byłaby możliwość, zmienić nazwę tematu na "Ruska optyka" czy coś w tym stylu, ponieważ rozmowa o różnicach między pso-1 a posp jest raczej skończona.
Dzięki wielkie za artykuł Snail ;)
Ale, albo ja nie umiem czytać i obsługiwać optyki, albo ten twój pgo-7b jest uszkodzony :( . Robiłem wszystko dokładnie tak samo jak w artykule(w sumie nic nowego się od niego nie dowiedziałem poza sztuczką z nitką) i lipa- siatka celownicza nie rusza się w ogóle- ani pod wpływem ustawiania w pionie, ani w poziomie. Jesteś pewien, że nie ma w tym celowniku jakiejś ukrytej blokady zapobiegającej przed rozregulowaniem lub czy nie został ten celownik uszkodzony/skasowany?
Oczywiście o pomoc proszę nie tylko snaila, ale i resztę forumowiczów ;)
Mam prośbę dotyczącą PGO- 7, konkretnie czy jakiś dumny posiadacz tej optyki mógłby zrobić pare fotek PGO- 7 na kałachu bo zastanawiam się nad kupnem a nie wiem jak to tak naprawdę wygląda bo na necie nie znalazłem takiego zdjęcia.
Ja posiadam połączenie "kałaszek+PGO" zdjęć niestety nie zapodam dopóki nie odgrzebię aparatu.
Samo połączenie jest dość ciekawe i o dziwo praktyczne. Podsumowując jeśli PGO jest w dobrej cenie to bierz.