• Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com
  1. # 1
    Nowy, wyjątkowo śliczny (jak na chińczyka :) ) AKM od CYMY pojawił się dzisiaj w ofercie sklepu krakman.

http://www.taiwangun.com/shop,show,1415

Czy ktoś się orientuje jaka w środku jest bateria? stick pod pokrywę czy coś większego w kolbie? :)
  2. # 2
    Typ akumulatora mini(w zestawie) ,czyli wchodzi do kolby jeśli byłby stick to by napisali bo zawsze piszą.
  3. # 3
    Ładny, ładny. Ale mam odczucie, że to tylko przez zastosowanie lepszego drewna.
  4. # 4
    A ja mam odczucie że nie tylko bo tak: korpus i inne elementy ze stali, lepsze spasowanie elementów zewnętrznych, pokrywa komory zamkowej nie śiweci się już jak psu jajca :) no i do tego zupełnie inna konstrukcja...
  5. # 5
    Dokładnie cyma nareszcie zaczyna robić w systemie VFC
  6. # 6
    + że cyma, a mają chyba teraz najmocniejsze bebechy urodzone w chinach; ładne drewna (przynajmniej na zdjęciu); chropowata powierzchnia na kolanku, podstawie muszki i szczerbinki(tylko tu pytanie czy na tym powinna być) arr to lubię :) ; szyna do śmieci ale to że jest można zaliczyć do plusów

- cena, wiadomo złotówka mocno dostała w ryj ale w porównaniu przy takim boyi-u wypada mizernie, "te same" części są wykonane ze "znalu" a mogliby już przestać męczyć ten temat, drewna ładne ALE heh... łoże od 74? W sumie zawsze to można odsprzedać komuś z 74ką po czym kupić oryginały dosyć łatwo dostępne, ale jakby nie patrzeć kupujemy akma... A z farbą i tak źle i tak nie dobrze, patrząc na fotki oryginałów nie są one zupełnie matowe a raczej półmatowe, a tu co? Komora zupełnie matowa, za to nity świecą się jak psu jajka. Na koniec... musieli to zrobić... magazynek... IMO na to gówno powinna być cenzura na zdjęciach, mogliby dać zwykłą metalową, bananową wytłoczkę a tu takie cuda...

Po paru małych przejściach będzie bardzo ładny AKM, żeby jeszcze S :S
  7. # 7
    Już jest u krakmana!
  8. # 8
    Autor cytatu: gadzinkaJuż jest u krakmana!

Ale chłopie palnąłeś... jak z ... AKM'a :) (patrz pierwszy post )

Cena... faktycznie za wysoka, ale i tak chyba warto, tu i ówdzie coś poprawić i będzie naprawdę piękna replik :)

Tych drewienek się wszyscy czepiają, ale czy to rzeczywiście jest aż taki "skandal"? Ponoć drewna były najróżniejsze w przeróżnych AK'ach i te chociaż byłyby lepsze do 74'ki to myślę że te te znajdą swoje "ostre" odzwierciedlenie...
  9. # 9
    Wracając do AKM - drewna może miały być na egipską modłę. W każdym razie jeśli koś będzie chciał przy okazji mieć 74-kę, to jest o łoże i osłonę rury do przodu z zakupami.
    I pytanie: skoro ta replika zrobiona jest w systemie VFC/Boyi, to czy znajdzie w niej zastosowanie atrapa suwadła ze sprężyną dyskutowania kiedyś na forum ?
    edit:
    Jeszcze jedno: wybaczcie tendencyjność, ale czy w boiyach/vfc (a tym samym we wspomnianej replice) rura gazowa o odrębny element, który zdejmuje się jak w oryginale, czy też fragment rury gazowej jest na stałe połączony z kolankiem, jak to miało miejsce w starych CM.028?
  10. # 10
    O kurde, sory. :P
  11. # 11
    Autor cytatu: FiliopTych drewienek się wszyscy czepiają, ale czy to rzeczywiście jest aż taki "skandal"? Ponoć drewna były najróżniejsze w przeróżnych AK'ach i te chociaż byłyby lepsze do 74'ki to myślę że te te znajdą swoje "ostre" odzwierciedlenie...

Chodzi mi po prostu o to że nie są takie jakie powinny, a to że znajdzie się odpowiednik w ostrym to żadna tajemnica, były już ak z końcówką szpadla zamiast kolby, z m203 pod lufą, czy to całe pozłacane, kiedyś widziałem nawet takie z risem :D

Massud, suwadło powinno pasować, w najgorszym wypadku skończy się na paru minutach z pilnikiem. Rura gazowa schodzi cała, prawie identyczna jak oryginał, tyle że jest odchudzona i zbudowana w stylu transformers czyt. można ją rozłożyć na drobniejsze elementy dzięki czemu nakładki można zmieniać jak rękawiczki.
  12. # 12
    fumfel hubert - w oryginale też można zmieniać jak rękawiczki tylko trzeba wiedzieć w którą stronę kręcić i użyć nieco siły ;) w naszych replikach schodzi to bez problemu.
  13. # 13
    MOje sie tak zassało ze jak z atrapy sciągałem od ostrego to urwałem "zgrzaną" część ::D:D:D
  14. # 14
    maryś, no niby tak ale to bardziej gumka niż rękawiczki, niby łatwo ale trzeba mieć sprzęt... nie każdy ma imadło w domu,
    a tak poza tym to nigdy nie ściągałem nakładki z oryg. rury, bo po co jeśli można wpakować całą do repliki :)
  15. # 15
    Maryś bardzo lubi używać siły w swoim kałaszku i u niego wszystko chodzi, nawet to co nie powinno ;)
  16. # 16
    http://goods.ruten.com.tw/item/show?11090120488892#pic

Nakładka jest chyba z znanej wszystkim zmielonej meblościanki - ale to akurat nie jest problem.
    Na 10 zdjęciach różnych sztuk widać, że nakładka niestety to pseudo drewno.
  17. # 17
    Ma już ktoś ten chiński cud techniki? ;)
  18. # 18
    Tak.
    O stronie airsoftowej się nie wypowiem, bo GB wywaliłem i włożyłem swój ulubiony. Podobnie z zespołem hop-up - lufa.
    Co do wyglądu.
    Elementy stalowe / metalowe są ok. Ogólnie jak znane nam repliki stalowo - metalowe z Boyi. Ogólnie jakiś drastycznych uchybień nie ma.
    Szczerbinka beznadziejna - dlatego też została wymieniona.
    Wycior jest za chudy - do wyrzucenia.
    Kolba, łoże nakładka - tragedia. Marna jakość sklejki. Marna jakość wykonania. Może jestem zboczony bo mam oryginały ale te są po prostu brzydkie. Zestaw nakładka i "rura gazowa" jest trochę chyboczący polecam włożyć oryginał.
    Szyna boczna. Do wywalenia. Jest nieprawidłowa dla takich zboczeńców jak ja. Inna sprawa, że szyna boczna tylko w wersji AKMN (czyli raczej rzadkość).
  19. # 19
    Czyli, z zew. : drewna wycior i szczerbinka do wymiany?
  20. # 20
    Jak już w temacie wyciorów jesteśmy - wycior od AKM jest identyczny z wyciorem od AK-74?
    http://www.works11.pl/?product_id=21242&category_id=500
    Na tej stronie są też okładziny.
  21. # 21
    Grygorij Germow - nie powinny, inny kaliber
  22. # 22
    Ale do AKM jak ulał. :)
  23. # 23
    to inne wyciory, i polskie sa ciut inne niz rosyjskie, ale roznice minimalne w granicach sposobu wykonania przez zaklad
  24. # 24
    Autor cytatu: yakarovElementy stalowe / metalowe są ok. Ogólnie jak znane nam repliki stalowo - metalowe z Boyi. Ogólnie jakiś drastycznych uchybień nie ma.

Jak ocenisz ten model jako baza pod rekonstrukcję? Wymiary etc.?
  25. # 25
    Trzyma wymiar jak tylko może bo w asg są dłuższe komory zamkowe. Wsadzanie oryginalnych części nie jest problemem więc można ją wypimpować.
    Jest ok. Tylko trzeba nad nią popracować.
  26. # 26
    Polecam replikę w 100% wymieniłem tylko zębatki na mocniejsze ponieważ używam batki 11.1v li-po(reakcja na spust jest niesamowita). Replika godna polecenia, jakość wykonania na naprawdę dużym poziomie. Kultura pracy również nie miałem z nią żadnych problemów jeszcze (dziękować Bogu). Replika jest kompatybilna z częściami z ostrego odpowiednika, tzn łoże i nakładka wchodzą bez większych problemów troszkę trzeba spiłować niektóre części, rura gazowa lekko spiłowana tam przy ryglu też wchodzi ekstra, kolba po modyfikacji też jest do założenia. Replikę polecam wszystkim. Karabinu używam już dość długi czas, zdążyłem go wypimpować jak wspomniał kolega wyżej. Obecnie wygląda tak:
    http://img18.imageshack.us/i/img0260sb.jpg/

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0