Pewnie chodziło mu o to by podać jakiś Specnaz co się nosi w Smog lub Sokole.
Autor cytatu: Kamil[div class=quote][span class=cite]Autor cytatu: Aleksjej[/span]Sokół/Flektar.[/div]
Masz na myśli Flecktarn-D czy Skola (czy coś innego, bo nie kojarzę)?
Pewnie chodzi o Sokola, widziałem parę razy jak na anglojęzycznych forach użwali nazwy Flectar.
Autor cytatu: FooxPewnie chodziło mu o to by podać jakiś Specnaz co się nosi w Smog lub Sokole.
[div class=quote][span class=cite]Autor cytatu: Kamil[/span][div class=quote][span class=cite]Autor cytatu: Aleksjej[/span]Sokół/Flektar.[/div]
Masz na myśli Flecktarn-D czy Skola (czy coś innego, bo nie kojarzę)?[/div]
Pewnie chodzi o Sokola, widziałem parę razy jak na anglojęzycznych forach użwali nazwy Flectar.
Tak, dokładnie o to mi chodziło. Na podstawie tego co znalazłem wnioskuję, że używają, ale nie widziałem by wszyscy byli z Smogach czy Sokolach.
no dobrze :P skoro nasz GROM działa we wz93 to specnazy mogą w digital florze :P aczkolwiek póki co nie znalazłem zdjęcia wojaka specnazu w tym camo.... niewykluczone że źle szukałem albo jeszcze nie wszystko przejrzałem :)
dzięki m/
Zalezy jakiego specnazu. Bo specnazow jest wiele kazdy rodzaj sil zbrojnych i wszelkich resortow silowych ma swoje.
Nie jestem wyrocznia ale skoro cyfrowa flora jest wprowadzana jako standardowy kamuflaz sil zbrojnych FR i trafia najpierw do jednostek pierwszorzutowych to specnaz armii na pewno tez je ma.
Ale i tak lans to inne kamuflaze :) tak ze gdybym robil stylizacje specnazu to cyfrowa flora nie byla by na mojej liscie.
no i właśnie doszliśmy do sedna mojego zapytania :P chodzi o delikatny lans na zlotach militarnych właśnie (jeśli uraziłem tym wszystkich prawdziwych koneserów rosyjskich militariów to przepraszam) :) Jako widz a nie uczestnik rekonstrukcji :) Jaki kamuflaż byłby najodpowiedniejszy i w miarę łatwo dostępny żeby bez popełnienia faux pas naszyć na nim naszywki specnazu (ogólne oznaczenia sił specjalnego przeznaczenia bez żadnej konkretyzacji) ???
Bez żadnego konkretu, to tak trudno. Bo to tak, jakbyś powiedział, że chcesz się przebrać za makaron - a my na to "ale jaki makaron? świderki? spagetti? a może jeszcze coś innego?" ;)
Co do kamuflaży, to subiektywnie powiem, że zawsze SS-Lato było takim camo stricte kojarzonym u nas w środowisku ze specnazami wszelkiej maści. Osobiście wydaję mi się, że nowe cyfrowe kamuflaże będą lansiarskie, mam na myśli Rjab, Sumrak, czy Cyfra.
A jeśli dopuszczasz też elementy zachodnie w stylizacji (czy rekonstrukcji, nie wiem do czego dążysz) to i Multicam będzie dobry.
Oczywiście to wszystko ma charakter subiektywny, bo nie ma ustalonych kamuflaży dla różnych jednostek w FR.
co do SS Lato to opcja wydaje sie być najbardziej słuszna :P tylko jest jedna kwestia... czy w barwach SS Lato dostępne są także normalne mundury polowe czy tylko maskałaty ?
Jeśli się dogadasz z SSO czy inną firmą szyjąca wojskowe graty, to może i da radę żeby wyczarowali Ci mundur, ale szczerze mówiąc to nigdy nie widziałem SS-Lata w innej formie niż maskałaty.
hmmm niestety na ten sezon fundusze mam mocno ograniczone ;/ więc raczej odpuszcze sobie stylizację specnaz i poprzestane na zwykłym rosyjskim wojaku w cyfrowej florze bo nie ukrywam że mi sie podoba to camo :) na partizana i partizana m jeszcze przyjdzie pora :)
no chyba żebym jakims cudem nabył mundur np w camo Tigr...
Zdaje się że w tej chwili mój ukochany Tigr można nabyć jedynie poprzez zamówienie z Rosji.
Może ze strony splav.ru wysłaliby towar do nas do Polski? :)
Ad rem - chyba najbardziej adekwatnym dla wsiech specnazów będą wszystkie kamuflaże SSO. Czyli ss-lato, fleckatarn-d, skol, brzoza etc itd. Tego zdecydowanie najwięcej widać, chociaż coraz częściej są używane sprzęty mało znanych firm. Tak czy inaczej - inwestując w SPOSN raczej nie popełnisz żadnego faux pas.
Flectarn D mi sie przezajebiście podoba :) ale dowiedzialem się od pewnego specjalisty ze znanego tutaj wszystkim sklepu internetowego ze camo flectarn d jest "passe" w Rosji... co wy na to ?
Powiedziałbym, że zdjęcia tego nie potwierdzają, aczkolwiek może i tak jest. W każdym razie na pewno jest często i szeroko używany przez wszelakie specmakarony (:D).
Hmm- kolega pisał o naszywaniu naszywek, a w SS-lato i Flektarn-d chyba nie ma mundurów do obszyć... Jak dla mnie, to kamo Tigr będzie ok- łatwo skojarzyć a naszywki będą jak najbardziej na miejscu.
podobnie jak Czarny i pewnie wszyscy na tym forum powtierdzam - naszywki to na parade ale nie na rosyjski mundur polowy, a juz na pewno nie specnazu, a idac dalej na maskalat to juz zbrodnia :)
Po pierwsze Rosjalnie nosza sie luzno. Wszelkie obcisle metroseksualne kroje od Dolce Gabbana to nie w Rosji.
Niekoniecznie wszystko co jest luzne jest maskaltem. Jest luzne bo jest rosyjskie :)
Jesli chodzi o styliacje, a nie chcesz placic kokosow, mozesz nabyc cos w beriozce/brzozie. To obok SS lato chyba najpopularniekszy kamuflaz kojarzacy sie z z Zsrr i Rosja.