Najpierw pomalowałem cały chwyt na biało. Farbą w sprayiu. Potem wziąłem puszkę lakierobejcy w kolorze MAHOŃ, wyciąłem małą kwadratową gąbeczkę, namoczyłem delikatnie w tej i tak sobie ten chwyt paćkałem aż do uzyskania efektu :) - koniecznie gąbka, bo pędzlem do kitu wychodzi. Schnie długo, ponad 24h. Warto jeszcze potem prysnąć kilka warstw lakierem bezbarwnym żeby utrwalić.
Ze swojej strony proponuję lakier akrylowy.Szybciutko schnie i w ogóle nie wania :)
Co zaś się tyczy barwienia (czy to drewien czy plastiku) używałem bejc wodnych. Zalety? Pacz wcześniejsze zdanie :)
Sorry, że słabe zdjęcie, ale pogoda była dzisiaj taka a nie inna ;)
Zewnątrz:
Zawieszenie SPOSN czarne
Kolba orginalna od AK-74M
Pokrywa ICS od AK-74M
Body Boyi z pomalowanymi numerkami i pieczątką Iżmasza
Szyna pod optykę Belomo
Szczerbinka SHS
Magazynek mid cap w skorupie od ostrego polamidowego Iżmasza (mam jeszcze takich 6 + jeden bakelitowy)
Łoże orginalne AK-74M
Nakładka przetarta pod kolor łoża
Muszka stalowa SRC stylizowana pod AK-74M
Bulbulatory
Tłumik od AK-74M G&G
Łoże mam plastikowe więc nie było problemu ;)
Pozatym, nakładkę od 74M czy od Yunkera łatwiej dorwać. O śliwki najlepiej się pytać na Ukrainie, tam śliwkowy AKS-74N jest w użyciu jako główny karabin szturmowy.
Czy ktoś stosował do drewien politurę na szelaku? Mam wyglądające na plastik fantastik drewienka Boyi od RK 06 i chciałbym je nieco ucywilizować. Najlepiej byłoby wymienić na oryginalne, ale kupić w Polszy "palną" nakładkę i podchwyt to jakiś cud chyba. Stąd pomysł na szlifowanie do gołego drewna i potem malowanie/maczanie w politurze na szelaku. Da to radę? Z kolorków to rubin czy oranż?
Siemanko. Mam pytanie, otóż: mam w AKMS-ie rurę gazową od ostrego i próbuję zdjąć drewnianą okładkę, ale jest hyba zamontowana na stałe. Są jakieś sposoby zdjęcia okładki z rury?
RS juz wczesniej wlepiane po wymianie drewien z przodu na eksperymentalne z trzema a nie szescioma wywietrznikami,oraz pokrowcem brezentowo,skörzanym na POSPa
Ak74
YUNKER 3 z Izmasha
Na ta chwile gaz do dechy,ale projekt ruszyl,na wiosne zmiana płci
Bedzie z niego elektryk,
Ful czesci oryginalne i najnowszy nabytek ruskiej optyki
Obzor z filtrem mechanicznym,ktory po raz enty jako rozwiazanie mnie zaskoczyl,bez bateri,perpettum prawdziwe na noc i słońce,musicie to kiedys zobaczyc
Oczywiscie sznurki tez z SSO
Dwa demoludne kalasze czyli
Czauczesku i Madziar
Rumunska oraz wegierska wersja Ak
Wszystko sciagniete z ...USA!(lunete do reko AKM skoczkow spec komuny z polskich czasow gomölki,sciagalem az z Hawajõff...,Zaiss niemiecki,uzywany w Polsce kilkadziesiat lat temu,do kupienia w Usa na Oahu...)
Pelne" tempole",w AMD65 pasek skorzany oryginal w Berlinie kupiony w militariach
Wszystko oprocz bebechof jak Bóg stworzyl..
Dodalem do Czauczesku tylko w palmie zawieszenie..
Czy przerabiał już ktoś może montaż ostrego suwadła od akm do repliki aeg? Musze przyznać że jeszcze nić nie próbowałem niczego mierzyć. Czy da się zostawić oryginalne frezy po których suwadło porusza się w korpusie? Chętnie postawię piwo jeśli ktoś podzieli się zdjęciem ile materiału trzeba wybrać.
Ps. Przeglądałem cały dział i jeśli te zdjęcia były, to musiałem przegapić...
Lata temu przerabiałem suwadło do komory "boyowskiej" czyli standard vfc, próbowałem zostawić frezy... Niestety dupa blada, blacha wgięta do środka, czyli po której pływa suwadło wyglądała na znacznie węższą niż w oryginale, pewnie dlatego że inaczej nie wyjąłbyś gearboxa, a szum w uszach mimo słuchawek po szlifowaniu został mi do następnego wieczora (dobra, długa zabawa... w końcu to "prawdziwa" stal). Zerknij sobie na customy krakmanów, również suwadła nie posiadają rowków, nie wiem jak u nich ze stabilizacją, ale prowizorycznie najlepiej chyba dać cienką filcową gąbkę pod pokrywę dociskającą suwadło.
Aksu,Akm,Akms,Amd,Rumun,Rpk,oba Beryle,suwadlo sa z " tempaKuff"..
Wszystko przerabiaja zawodowi rusznikarze,ci sami goscie robia customy Krakmanom,wiec co wypatrzysz u nich jest dzebesciackimi rozwiazaniami w replikach,raczej nic lepszego sie nie wymysli,ale..
Polak potrafi wiec...