Brzmi dosyć przerażająco ;) Miałem na myśli raczej możliwość "szybkiej" zmiany kolby (zakładając, że wszystko zostało wcześniej dopasowane). Czyli coś się odkręca, coś się dokręca i bam - z AIMS robi się AIM.
AIMSa VFC czy boyi jest banalnie przerobić na AIMa. Kwestia jednej śrubki (i ew. dopasowania kolby stałej). W cymie jest więcej problemów, bo kolba jest zablokowana w obsadzie i trzeba troszkę rzeźbić. Ale cyma to znal więc nie ma to większego sensu, bo w korpusie AIMS kolba trzyma się tak jak w ostrym na jednym "uchwycie".
Mam komorę lct od akm'a czyli stała. Oryginalnie oprócz ogona widocznego z zewnątrz, w kolbę wchodzi jeszcze metalowe "pudełko" a kolba dodatkowo blokowana jest śrubą od dołu. Jak wrzucałem "prawdziwą" kolbę to owe pudełko przyciąłem, @kazik jak chcesz to mogę podrzucić Ci zdjęcia jak to wygląda finalnie.
Z tego co się orientuję, we wszystkich replikach urządzenia wylotowe jeśli są na 14mm (tak jak 028, czyli pewnie też jest tak samo w 042), to mają one wtedy gwinty lewoskrętne.
Polecałbym sprawdzenie wpierw jaki masz gwint.
Autor cytatu: ArafatPytanie techniczne - w replice CM.042 (czyli chyba to samo co .028) dam radę zamontować tłumik PRAWOSKRĘTNY bez użycia adapterów czy przeróbek? ^^
Jak ten prawoskręt to też M14 to nawet adapter nie pomoże.
Panowie Rusofile, szukam zdjęć do mojego projektu SWD. Potrzebne mi zdjęcia zużytych SWD np. z konfliktów w Czeczenii i Gruzji i malowanych SWD z plastikowymi elementami.
czy ktoś z forumowiczów ma w replice wycior z ostrej broni? zdobyłem wycior akms-a ale niestety nie da się go zamontować w RK10S :/ kolanko gazowe ma za małą średnicę tego otworu na wycior :/
próbował to ktoś rozwiercać? bo chyba inaczej nie ma szans tego ruszyć :/
Panowie mam pytanie. Otóż nabyłem SWD, okładziny były zjechane więc zeszlifowałem i nałożyłem ładnie bejcę. Kolor jest bardzo fajny - ale słoje są bardzo mocno podkreślone. Co mogę zrobić by je zakryć, oprócz nałożenia dalszych warstw bejcy? I czy mogę wykorzystać starego triku modelarskiego i zamiast lakierem popsikać sidoluxem ?
Podstawa to korpus RK10s reszta to już mieszanka części. Drewna i celownik wyglądają na siekierą ciosane no ale cóż ;) Czekam na swoje części od ostrej i sądzę, że o wiele lepiej to będzie wyglądało.
Pozdrawiam
Tylko to nie masz replikę AKM tylko AK więc jest różnica pomiędzy obsadami kolby bo w AKM masz tylko z góry a w AK masz z góry i z dołu. O ile dobrze pamiętam w CM.031 jest kolba z 74 która jest montowana pod obsadę z AK (042/028)