Witam, wychodzę z inicjatywą aby wrzucać tu wszystko co jest związane z nazwą sumrak bo ostatnio wiele elementów wyposażenia rosyjskiego się tak nazywa
Sumrak, maskałat o kroju wzorowanym na okryciach waffen ss w kamuflażu brzoza, produkcji SSO
Sumrak, dokładniej to co wyżej ale w kamuflażu Palma, produkcji bodajże SSO
Sumrak, nazwa kamuflażu (która chyba niedawno się wprowadziła)
Sumrak, maskałat o wzorze kamuflażu jak i kroju wzorowanym na waffen ss produkcji Alfa
Możesz spróbować albo przez Dextera (patrz komis), albo bezpośrednio od Alfy (jest tam nawet Andriej rozumiejący polski, ale nie wiem, czy Twój mail do niego trafi).
Mam podobny problem. Kamuflaż mi się nawet podoba (a przynajmniej uznałbym go za "ciekawy"), ale nie jestem w stanie sobie wyobrazić miejsca / sytuacji, gdzie dobrze by się sprawdzał.
Tak tak, widziałem temat, generalnie przejrzałem cały internet chyba i właściwie nie ma żadnych informacji, porównań itd.
Właściwie to w mojej ASGowej przygodzie widziałem różne kamuflaże i niektóre kamuflowały z zaskakującą skutecznością, dlatego najważniejsze dla mnie jest, żeby maskałat / mundur przede wszystkim nie dekamuflował (vide - ACU), ale nie wiem jak by to było z Sumrakiem.
Riab również mi się podoba i tutaj nie mam wątpliwości co do walorów kamuflujących. Z tym Sumrakiem za to jest zagwozdka.
Ja mam sumraka i fajnie sprawuje się (przynajmniej w ASG), mogę powiedziec gdzie nie pasuje ;)
Na pewno nie jest dobry na lasy iglaste poźną jesienią lub wczesną wiosną, gdy nie jest zielono.
Fajnie się sprawuje natomiast gdy mamy jakieś łąki lub brzozowe zagajniki.
Jeśli chodzi o rozbicie sylwetki to robi to bardzo dobrze (podobnie jak MARPAT, z którego jest wzięty układ plam) kwestia tylko ze jest dosyć jasny.