Zastanawia mnie fakt czy SW98 jest używany przez jednostki typowo wojskowe. Jak na razie widziałem tylko zdjęcia w łapskach FSB, OMONU itp. i to głównie na "wystawach" i strzelnicach. Ma/Widział ktoś może jakiekolwiek zdjęcie w użytku? Najlepiej poza granicami Rosji.
W ogóle poza rodziną SWD ew. broni specjalnego przeznaczenia (Wintorez, WSK itp.) to mało widać w użytku innych konstrukcji. Ewentualnie spotkałem się z Ocz-48 gdzieś też minął mi sportowy rekord, ale SW98 nie widziałem...
Hmmm. Ciekawe o tyle, że na wikipedii ruskiej data wprowadzenia SW98 do służby to 2004 rok - czyli ten sam rok co akcja w Biesłanie. Szkoda ze nie ma nigdzie dokładnej daty kiedy pojawiły się 1 egzemplarze - mi wydaje się dziwne, że tak "nowa" broń od razu się pojawiła w Alfie. Masz może tą fotkę?
Czyli nic konkretnego. Swoją drogą założyłem temat bo chce podłubać przy moim AW 338 i przestylizować mocno (w sumie to tylko tłok zostanie) na SW98. Ale pomysł przestaje mi się podobać - karabin fajny, inny, ale mało rozpowszechniony w użyciu.
Tak swoją drogą na powyższej fotce wygląda jak zabawka, przynajmniej łoże ;)
W sumie dziwi mnie to zjawisko, że SWD jest taki popularny. Zasięg "pewnego" strzału to 300, no może max 500m. W sumie w Czeczeni Ruscy strzelcy udowodnili, że mogą się mierzyć swoimi wiosłami z bardzo dobrymi Steyrami SSG60, ale i tak ciekawi mnie fakt małej popularności konstrukcji z zamkiem ślizgowo obrotowym. Swojego czasu Alfa zakupiła kilka egzemplarzy AW 338, ale też nigdzie nie widziałem konkretnej foty z tym sprzętem, w ogóle ten zakup wydaje się być dziwny, choćby właśnie z powodu istnienia SW98, no chyba, że brać pod uwagę dużą gamę dostępnych kalibrów dla rodziny Arcitc Warfare... Ma ktoś może jeszcze jakieś ciekawe zdjęcia SW98 lub innych powtarzalnych karabinów w użyciu?
Alfa - Sako TRG 22 ?
Ogółem SW-98 się chyba nie przyjęło zbytnio , teraz głównie jeśli chodzi o FSB to używają produkcji Arctic Warfare i pokazują się prototypy firmy Orsis np. Orsis T-5000
Sako TRG 22 na pewno, ale wygląda mi raczej na jakiś fake na strzelnicy lub coś w ten deseń. No chyba, że Alfa faktycznie kupila kilka zagranicznych konstrukcji w celach testowych (?)
Zdjęcie nr 2 uświadomiło mi, że to raczej normalny SW98 tyle, że spryskany farbą maskującą - stąd nie widać charakterystycznych słojów i porowata faktura na chwycie jest nie wyraźna.
Też zbieram się dos stylizowania karabinu na sw-98.
Mhm niewiem co to ... Tu chyba też to samo Może to rzeczywiście jakaś nowa wersja SW-98 ?:
Spotkałem się z dwiema wersjami łoża, te na zdjęciu to nowszy model. http://www.izhmash.ru/eng/product/sv-98.shtml
Nigdzie nie znalazłem informacji o modernizacji. Po prostu w pewnym momencie zaczęli produkować z innym łożem. Z urządzeniem wylotowym to samo. Istny miszmasz.
Na bazie czego (model) będziesz robił swojego SW98?
Wiesz może czy kolba jest ze sklejki czy jakiegoś innego materiału. Nigdzie tego nie mogę znaleźć, choć stawiam sklejka/orzech.
No to super ;) Czyli po części dobrze myślałem. W sumie ułatwia to bardzo sprawę - można skleić kilka warstw co uprości wykonanie tych detali i wnęk. U mnie powstaje na bazie ARESA/ASG AW338 - dobre położenie magazynka i spustu względem reszty. Do tego jak się odkręci "kwadracik z bezpiecznikiem" na końcu zamka to jest gwint na którym można kombinować kurek taki jak w SW98. Zobaczymy jak to wyjdzie, za tydzień zabieram się za kolbę, tylko jeszcze muszę dobrze wymiary dobrać, co nie jest łatwe bo nigdzie nie ma żadnych szczegółowych danych - pozostaje skalowanie ze zdjęcia.
Raczej starszy, ale nic nie jest pewne jeszcze - tym razem muszę ogarnąć temat lepiej niż z An94 więc jeszcze wszystko do przemyślenia. Link super, jedyne co trochę razi to źle wyprofilowana rączka (trochę za bardzo wydrążył profil)
[OT] Zresztą u nie też jest inny problem. Do faceta w VSR, Skórzanej kurtce z 6b3 i ciężkim hełmie (TIG, Altyn - się zobaczy co da rade kupić) SW98 nie będzie pasowało. Nawet mosin którego mam nie nadaje się - pozostaje SWD, a jako, że sprężyna odpada, a elektryków nie nawidze pozostaje gaz od WE, a wersja stalowa (inna nie ma sensu) kosztuje masę kabony... Zobaczymy jeszcze jak będzie z tym SW ;) [/OT]
Do faceta w VSR, Skórzanej kurtce z 6b3 i ciężkim hełmie (TIG, Altyn - się zobaczy co da rade kupić) SW98 nie będzie pasowało.
W tym wypadku, czyli do oblegania rosyjskiego białego domu to raczej tylko SWD z replik obecnie dostępnych w asg.
Jak zdecydujesz się na późniejszy okres to oprócz SW-98 masz wcześniej wymieniony MTs-116M. G&H kiedyś robili taką konwersję do gazowego M700 od KJW i oni chyba wciąż działają ale pod inną nazwą.
Tak też zrobię ;) Planuje zakup SWD od WE, czekam tylko na potwierdzenie info z WMASG'u, czy aby na pewno jest z Alu i stali, a nie zn'al. Potem zajmę się SW98 w formie ciekawostki.
Ostatnio na necie na stronce o rosyjskiej broni palnej znalazłem takie oto zdjęcie z opisem "SV-98M .338" Czyżby Rosjanie planowali masową modernizację tejże snajperki ?
Ostatnio na necie na stronce o rosyjskiej broni palnej znalazłem takie oto zdjęcie z opisem "SV-98M .338" Czyżby Rosjanie planowali masową modernizację tejże snajperki ?
Jeśli ta stronka to Russian Military and Police Vademecum to pozdrawiam jako Admin :D Owszem jest to zmodernizowana wersja starego SW-98. Ten konkretny model wyszedł chyba z fabryki CNIITOCzMASz.