Nie wiem czy jest to sensowny film, bo jeszcze nie oglądałem, ale jak już na niego trafiłem, to i podrzucę linka.
Czeczenia - brudna wojna
Czas trwania: 52 min
Materiał zebrany w ciągu 9 miesięcy ukazuje narodowowyzwoleńczą walkę Czeczenów, która zapoczątkowana w 1994 roku coraz częściej postrzegana jest przez pryzmat terroryzmu. Autorzy filmu starają się ukazać hipokryzję przywódców państw Zachodu oraz Putina, którzy wpisują wojnę w Czeczenii w ramy ogólnoświatowej wojny z terroryzmem - podejście o tyle krzywdzące, iż bazujące na ludzkim strachu oraz krzywdzie niewinnych osób.
Autorzy docierają do nr 2 w czeczeńskim ruchu oporu, Doki Umarowa, podkomendnego Hamzata Giełajewa, który po śmierci swego dowódcy niejako przejął jego zadania i kontynuuję walkę. Dzięki wywiadowi z Umarowem dowiadujemy się, jakie plany strategiczne mają czeczeńscy partyzanci oraz co sądzą o milczącej postawie Zachodu w kwestii czeczeńskiej. Film dokumentalny powstał w kooperacji z brytyjską stacją Channel 4 – w Polsce pokazywany był w Krakowie, Warszawie oraz Łodzi – oficjalna premiera nie miała miejsca.
"Чечня. Кровь на погонах (2007)" (cokolwiek by to nie znaczyło, wiem tylko że biega tam OMON)
2 marca 2000 w Czeczenii kolumna Сергиево-Посадского ОМОНа została ostrzelana z granatników oraz broni maszynowej i w wyniku ostrzału zniszczona przez inny oddział OMON-u, który wziął ich za kolumne bojowników czeczeńskich.
Czy mieliście do czynienia z filmami emitowanymi na Discovery?
Jak oceniacie ich wartość merytoryczną?
Np: Fields_of_Armor_-_The_Soviet_Invasion_of_Afghanistan_TVCAP
Afghanistan- War Without End ognir
...
Dużo szczegółów uzbrojenia oraz kilka tzw. footage z akcji.
Edit
wprowadziłem poprawność polityczną pod forum, czyli szukajcie/piszcie a znajdziecie
Mam na płytach: Afghanistan: war without end, Discovery Wings: Mi-24 Hind helicopter in Afghanistan, Journey to Afghanistan - voices of hope, o Czeczenii/Afganistanie (dvd): Cena prawdy, Zapach Raju, o samej Czeczenii zripowane z kasety VHS: Zakładnicy Kaukazu.
Jeśli ktoś ma konto na chomikuj.pl, to znalazłem jeszcze (to nie moje zbiory, Czeczenia i Afganistan): <klik>
Nie wiem czy wiecie ale dzis na Discovery Chanel leci program o komanosach o 22:30 :) akurat sie składa ze pierwszy odcinek jest o BOA :) z zapowiedzi wynika że bedzie tez Rosja i jakies inne kraje ze wschodu.
Kolejne części z serii Elitarne służby specjalne.W tym odcinku Meksyk pozniej będzie Izrael i Sri Lanka.Swoją drogą zastanawiam się czy ta seria jest oglądana bo przechodzi jakoś bez echa , no może poza odcinkiem o BOA (dyskusja na temat mundurów).Jestem ciekawy co pzostali sądzą o Chrisie Rayanie on działał w SAS a program kręci o antyterorystach policyjnych.Czy nie za dobrze mu idzie ??Ma najlepsze wyniki na każdym ćwiczeniu i czy troszkę się nie wymądrza??
Widziałem odcinek z BOA i odcinek gdzie był w Kazachstanie.
Rosji nie uświadczyłem, za to formacja z Kazachstanu, miała masę rosyjskiego sprzętu - od mundurków, przez AGS'y po transporter :)
Kazachstan był tydzień temu.Wydaje mi się że większość tego sprzętu była produkcji sposnu.No instruktorami są byli komandosi Specnazu GRU.Kraje spoza koalicji amerykańskiej są raczej uzbrajane przez Rosjan.
Na niektórych serwisach, "których-nazw-nie-wolno-wymawiać" na tym forum ;), pojawił się film (ponad 1GB) z tegorocznej defilady z okazji "Dnia Pabiedy" 9 maja. Polecam, można zobaczyć sporo nowego sprzętu no i odpicowanych żołnierzy.
Ja np.paradę z okazji dna zwycięstwa oglądałem na pierwym kanale zaraz po koncercie z okazji dnia pabiedy .Bo pierwsza transmisja była na żywo a wieczorem leciała powtórka również na kanale RTR Planeta.W tym roku parada była okazalsza niż np. rok temu.