Niezalogowany (Zaloguj się)
  • Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com

Vanilla 1.1.10 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      Geno
    • 2008-01-08 *
    # 1
    Autor cytatu: Potfur
    Mnie skrzynia do niczego się nie nada...
    O kamizelkach - zawsze można spłodzić jakąś samoróbkę (jak ja to robię), bo zdobyć chi-coma na naszym rynku, nie jest łatwo, a raczej nie spodziewał bym się by ktoś robił zagraniczne zamówienie.

Sorki za OT ale jakby ktoś chciał to może i by zrobić wspólne zamówienie stąd:

http://www.flecktarn.co.uk/odtcr1nx.html

http://go-armynavy.com/index.php/chinese-militaria/ak-47-chest-rig-v11.html

http://shop2.sportsmansguide.com/net/cb/cb.aspx?a=365171

Chyba,że ten chicom nie bardzo....
  1. # 2
    Jakby go pofarbować na piaskowo to imo byłby niezły.
    Mogę się trochę dorzucić do skrzynek jeśli mają nam się do czegoś przydać.
  2. # 3
    Ten czikom z 'goł-nejwi' wygląda apetycznie i kosztuje ... 15$ co daje bez kosztów przesyłki zawrotną sumę 40zł!
    Ja się piszę na niego, pewnie ktoś jeszcze by się znalazł (Yakarov?)
  3. # 4
    Ja reflektuję na tego czikoma.
  4. # 5
    ja mogę wziąć tego czikoma. Chyba Potfur taniej nie znajdziemy....
    •  
      Geno
    • 2008-01-09 *
    # 6
    Czyli podsumowując mamy 4 osoby chętne na zakup czikoma.
  5. # 7
    Według moich szaleńczych obliczeń...
    Zakładając że przesyłka wyjdzie 20$, kurs dolara to 2.5zł wyszło mi, że za 4 czikomy zapłacić będzie trzeba 200zł + cło, co w efekcie daje 50zł od kamizelki.
    Na krzywe oko, koszt jednego chicoma powinien zamknąć się w 80zł (z akcentem na 70).

I jak tu nie kupować? Kupić więcej i sprzedać na allegro :D zmniejszając koszta własne
  6. # 8
    To kto poprowadzi zamówienie?
  7. # 9
    A wysyłają za granicę? Chyba nie. Bo nie mogę przejść przez sziping metod....no i error. Blado.
    Napisze do nich maila z zapytaniem o wysyłkę do naszego Pięknego europejskiego kraju.

Potfur z tego sklepu co ci pokazywałem, nie dostałem jeszcze odpowiedzi też...pewnie szukają Polski na mapie jeszcze...jeśli mają...
  8. # 10
    Piszę się na jedną sztukę.
  9. # 11
    Odpowiedź jaką dostałem z go-armynavy:
    Thanks for the inquiry.i do ship to poland.Payment must be nade by western
    union,international money order or wire transfer.Let me know how many and
    which payment method.
  10. # 12
    No i liga :D (radość ma jest niezmiernie wielka :D łiiii)
  11. # 13
    No to luz. Kto robi przelew i się tym zajmie? Kamil skoro już nawiązałeś kontakt z obcymi...? Mogę służyć przelewem. Western union chyba odpada...w bankach biorą ok 20zł prowizji....
    No i ile sztuk...wychodzi że 5?
    •  
      Geno
    • 2008-01-09 *
    # 14
    Oo rewelka.
  12. # 15
    Sprawdź czy przypadkiem western union nie wyjdzie taniej niż przelew zagraniczny ;)
  13. # 16
    Wysłałem zapytanie czy da się płacić paypalem, bo pozostałe metody są mi kompletnie obce, a poza tym PP jest szybki, prosty i wygodny.
  14. # 17
    Ze względu na wagę przesyłka może być coś około 25-30$ + 5 czików 75$ co nam daje ponad 100$ to już jest około 250 zł a to w WU jest około 40-50 zł.
  15. # 18
    Cholera. Sam bym wziął takiego piaskowego czikoma gdyby nie to, że mam już zielonego.
  16. # 19
    PayPala niestety nie obsługują, więc będzie trzeba się posłużyć jedną z tych barbarzyńskich metod.
    W WU opłata za kwotę którą wyliczył Potfur wyjdzie jakieś 40-50zł. Przynajmniej mamy gwarantowany błyskawiczny przekaz kasy do jułesej. U mnie w Pekao SA minimalna kwota za przelew międzynarodowy to 30zł + jakieś procenty, więc za wielkiej różnicy w cenie nie będzie. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę bardzo.
  17. # 20
    Maryś to się wymienimy ;-)
  18. # 21
    Nie popadajcie w przesadę!

Według szacunkowych obliczeniach, przyjmując:
    - kurs dolara : 2.4429zł
    - koszt czikoma : 14.95$
    - koszt przesyłki : 20$
    - zamawiana ilość : 5szt
    - koszta przelewu (wg danych WBK) : 15$ = 37.4zł (dla kwoty <= 100$), 22$ = 54.82zł (dla kwoty >= 100.01$), dodatkowo WBK zawyża kurs dolara o 2%

((14.95$ * 5szt + 20$ + 15$) * (2.4429zł * 102%)) / 5szt = 54.6940881zł + cło, zróbmy z tego 55zł + cło za sztukę

Dużo zależy od kosztu przesyłki, koszt 5 czikomów to 74.75$, co daje nam 25$ na koszt przesyłki, by się opłacało robić przelew w WU.

Informacji na temat przelewów w Pekao SA nie udało mi się znaleźć.

Tak czy siak, koszt jednej sztuki, wliczając wszystkie machlojki bankowe i cłowe - powinien zamknąć się w 70zł.
    Wątpię czy celnikom w ogóle będzie się chciało tracić tusz na tak 'tanią' paczkę (200 - 250zł).

Aha, możliwe że załatwię jeszcze jedną osobę - czyli 6 czikoma, ale to dopiero wtedy gdy będziemy wiedzieć. Jeśli ta osoba zechce, to WU wg mnie odpada.
  19. # 22
    Autor cytatu: Kamil
    Jakby go pofarbować na piaskowo to imo byłby niezły.

z tym farbowaniem na "piaskowo" to może i ładniej wygląda ale przeglądając oryginalne fotki można zauważyć sporo zielonych chinoli jeszcze nie wyblakłych:
    http://i3.tinypic.com/6jbas8o.jpg
    http://i19.tinypic.com/6typ195.jpg

kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje :)

pzdr:)
  20. # 23
    Kiedy robicie to zamówienie? Może ja kupiłbym jednego
  21. # 24
    Jak najszybciej - mam nadzieję :)
  22. # 25
    Saperski jak zwykle celny komentarz ;)
    @Potfur - tak liczyłem że tyle wyjdzie, ale mnie na razie najbardziej ciekawi kwestia wysyłki pieniędzy do USA. Na co się decydujemy?
  23. # 26
    Moja propozycja jest taka - policzyć ile czikomów bierzemy (ja osobiście poproszę dwa - jeden dla mnie i jeden dla Ząbka, co na moje krzywe oko daje 7 sztuk), zapytać się brodatego pana z goł-nejwi ile to wyjdzie z przesyłką. Znając kwotę, operujemy na konkretach - możemy w prosty sposób dowiedzieć się gdzie taniej a gdzie drożej.

Wtedy liczymy ile wychodzi za czikoma, wpłacamy na konto osobie przelewającej. Składamy zamówienie, wysyłamy kasę i czekamy. Jak będzie trzeba zabulić za cło - to dopłacamy.

Potem osoba do której paczka doszła - rozdaje/rozsyła czikomy (za to też płacimy).

I tyle.
  24. # 27
    Potfur urodzony przywódca ;) tak robimy. W zasadzie płacenie to wg mnie jest pierdoła, i nie ważne czy WU czy listonosz z czekiem w zębach...koszty podobne. Proponuje zamknąć liste i zdecydować ile i kto, nie przeciągać w nieskończoność, Kamil nasz zrobi zamówienie, a jak dostanie nr konta itp to szybciutko policzymy i wybierzemy jak nam co tam.
    I od razu:
    ja 1 sztuka kolor jakby były różne bylejaki (pod warunkiem że zielony ;-) )
  25. # 28
    Oto i nasza cena:
    thanks for getting back to me.Its 149.00 shipped.Ed
  26. # 29
    za 6 sztuk? czyli po ok 62 złotki. Już zamówiłeś?
  27. # 30
    Za 7 sztuk: Ja, Potfur, Geno, Yakarov, Krzych, Ząbek, i Brambi (potwierdź się na pewno!). Jeszcze nie zamówiłem.
    Pieniądze prześlę przez WU - po dzisiejszym kursie dolara 149$ to 363,56PLN, za co zapłacimy 50zł. Po podzieleniu całości na 7, wychodzi około 60zł od łebka. Z zamówieniem zaczekam na potwierdzenie Brambiego.