W wyniku przemieszczenia mojego zapytania do innego tematu chyba to pytanie zaginęło wiec ośmiele się jeszcze raz je postawić:
1. sierżant w umundurowaniu typu "afganka" nosił kapelusz jak młodzież czy kepi jak oficerowie?
2. proporszczik do umundurowania typu "afganka" nosił pas oficerski (a wtedy z koalicyjką czy bez) czy zwykły żołnierski (a wtedy z koalicyjką, szelkami czy bez niczego)?
3.Czy sierżant i proporszczik mieli na stanie wyposażenia małą łopatkę piechoty (saperka) czy był to "przywilej" tylko szeregowych?
Te pytania odnośnie regulaminu a nie zwyczajów, potrzeby sytuacji itd
Potrzebuję pilne odpowiedzi gdyż właśnie weryfikuję i wymieniam niektóre wyposażenie na moich manekinach.
I ja dołączam się do pytań Przedmówcy, zwłaszcza w kwestii pytań nr 2 i 3 oraz następującego: Czy praporszczik w warunkach bojowych lub poligonowych nosił oporządzenie (ładownice, bagnet itp.) i do jakiego pasa? Jeżeli Koledzy coś wiedzą-wyrażę z serca płynące "Bóg zapłać" za informacje ;-)
Autor cytatu: xsnailxjedynie co to mozna poslikowac sie regulaminem z 88 roku ale czy to tam jest na dzien dzisiejszy nie mam jak sprawdzic
W regulaminie z 88 r. nie ma tych informacji. Jest-owszem-saperka czy ładownica, ale tylko u żołnierza. Jeżeli idzie o takie detale, to osobiście bym się tym regulaminem nie sugerował. Nie ma w nim np. nic wspomniane (przynajmniej na obrazkach) o masce p.gaz., a jak wiadomo była na wyposażeniu. Nie ma też kabury na PM.
W książce pt. Sowietskije wojska w Germanii (1994 r.) jest kilka zdjęć podoficerów i oficerów w "afgankach" i-co ciekawe-z AK-74 w rękach (zdjęcia z zajęć poligonowych). Mają pasy oficerskie z koalicyjkami, niekiedy raportówki, ale żadnych ładownic (np. na magazynki), mimo, że w dłoniach mają AK. Więc gdzie trzymano zapas amunicji? Powiem szczerze-zupełnie nie mogę w tym się rozeznać ;-)
Z wojennych opowieści słyszałem że oficerowie zakładali normalny żołnierski szpej, odpuszczali sobie pasy z koalicyjką żeby afgański snajper priorytetowo im kuku nie zrobił
Na zajęciach poligonowych raczej nie byli ubrani jak na wojnie. Na poparcie swojej teorii nie mam żadnych materiałów, ale będę obstawiał, tak jak Konrad - na wojnie chodzili jak zwykli żołonierze, tylko w bazie ewentualnie jakieś insygnia nosili. W trakcie walki koalicyjka ani raportówka nie jest do niczego potrzebna, natomiast zapas magazynków i granatów i owszem.
U S.Zalogi w INSIDE THE SOVIET ARMY TODAY na str.30 jest zdjecie zołnierzy w szynelach io ile dobrze widze to OKZ jeden z nich na przytroczone pod manierka z lewej strony.
Jeżeli moje pytanie jest zadane w złym temacie to proszę administratorów o przeniesienie do odpowiedniego. :)
Nabyłem ostatnio ładownicę na saperkę tylko mam problem ponieważ nie wiem jaką saperkę mam kupić żeby się zmieściła. Czy ktoś może podpowiedzieć jakiej saperki powinienem szukać?