Myślałem, że chwyt pistoletowy też zenitowy założysz, Delin0m ma jednego na opych o ile pamiętam. No chyba, że sam byś się pokusił na odtworzenie takiego :)
Nie mniej jednak, bardzo mnie się podoba :) Szczególnie ze względu na fakt, że 3/4 części jest dorobione własnoręcznie.
Dobrze, że żeś wywalił tą puszkę, bo wyglądała na tym wszystkim jak ogórek kiszony w torcie. BTW, nie za wysoko ten aimpoint? (kurde, przygadał kocioł garnkowi, ten mój gołpro to chyba z pół metra nad pokrywą będzie...)
Ten chwyt od APSa jest bardzo fajny bo jest tani, fajny i tani.
Chwilę mi zajęło dopasowanie go do mojej graby, m.in. usunąłem oparcie między 4 a 5 palcem i dorobiłem rynienkę na palec wskazujący.
Nie wygląda to może za estetycznie, ale w tej chwili jest to na pewno najwygodniejszy chwyt do ak jaki miałem. Subiektywnie, każdy ma przecież inna dłoń.
Porwacając do tematu : Gunfire'owy CORE B-10M, myślałem że za tę cenę przyjdzie coś gorszego. Jako iż jest to najtańsza replika na rynku, wchodzi na CM040 bez zbędnego wysiłku i farba nie schodzi (a słyszałem że w replikach firmy SAMOON takie coś się zdarzało) no i ma poprawne oznaczenia bez zbędnych błędów, w stosunku cena - jakość oceniam iż jest warte swojej ceny !
Nazwa wątku: "Modernizacja zewnętrzna Zenit / Zenitco Ak-74"
Wątek nie dotyczy Kedra.
A od siebie dodam opinię o replikach firmy Core.
Posiadam B-30 + B-31s od Core.
1.Dopasowanie:
Szyny te są kompletnie niedopasowane do replik Cymy oraz Boyi. Wymagane jest zmodyfikowanie, czyli piłowanie: rury gazowej, obu obejm rury gazowej, bloku gazowego (AK-105) oraz wypełnienie obejmy łoża i wypustu mocującego w komorze taśmą izolacyjną (obficie). Dzięki ścisłemu dopasowaniu nakładki do rury gazowej uzyskać można jednak sztywność szyn wobec repliki ASG (mam tu na myśli, że szyny ani drgną).
2.Jakość obróbki:
Zadowalająca. Wiele krawędzi jest jednak niesfazowanych (np. szyny Picatinny, otwory w nakładce). Niektóre powierzchnie niewykończone estetycznie (widać przejścia freza).
3.Oznaczenia:
W pełni zgodne i poprawne, laserowo wypalane.
4.Pokrycie:
Powierzchnie są zaanodyzowane, wykończenie wydaje się być dosyć trwałe. Minimalnie różni się od oryginału (prawie niezauważalnie).
5.Materiał wykonania:
Aluminium, nieco giętkie (można zgiąć o kilka stopni rękami, jednak wymaga to przyłożenia dużej siły, a i sama szyna jest długa). Ogólnie wydaje się być zadowalającej jakości jak na replikę ASG, jednak materiał jak za taką cenę mógłby być lepszy.
Wadą rzucającą się w oczy jest brzydkie zespawanie dwóch elementów tworzących łoże B-30.
Podsumowując, jak za szyny do AEGa za 500zł można było spodziewać się lepszej jakości. Core nadrabia jednak wyglądem i faktem, że jest to replika Zenitco.
Pany, mam pytanko.
Jaką długości mają RK-4 i RK-0?
Zamierzam sobie dowalić do mojego AK nowy chwyt i zastanawiam się, który z nich najbardziej by mi pasował. Jestem przyzwyczajony do chwytów pokroju Magpul RVG i Stubby od Tango Down i szukam czegoś podobnego ale od Zenka.
Autor cytatu: MazaPany, mam pytanko.
Jaką długości mają RK-4 i RK-0?
Zamierzam sobie dowalić do mojego AK nowy chwyt i zastanawiam się, który z nich najbardziej by mi pasował. Jestem przyzwyczajony do chwytów pokroju Magpul RVG i Stubby od Tango Down i szukam czegoś podobnego ale od Zenka.
Mam RK-0 i jest troszeczke krótszy od Magpula RVG (dł. około 8,6cm)
Zakupiłem szynę b-13 od asury i nie mogę jej zamontować na mojego LCT. Nasuwam ją normalnie na jaskółczy ogon po czym dokręcam śrubę i nic się nie dzieje. Szyna nie zostaje zablokowana i normalnie mogę ją ściągnąć tak jak ją nasunąłem. Nie wiem o co chodzi. Przecież tego się nie da spieprzyć...
Miałem latarkę 2PS Asury, oznaczaną też jako TWPS.
Jako, że posiadam oryginalną Zenit 2P oraz TLR-1 Streamlight, porównam do tych modeli.
Asura ma ok. 170 lumenów i wypada podobnie do podstawowej wersji TLR-1 pod względem natężenia światła. Skupienie wiązki dobre. Latarka jest wykonana poprawnie w porównaniu do oryginału, choć są pewne różnice, jak np. soczewka w szkiełku (w oryginale nie ma). 2PS Asury ma w zestawie przycisk na kablu, który jest inny niż w Zenicie - sprawia wrażenie mniej trwałego, ale spełnia swoją funkcję. Strobo dobre i łatwo dostępne przy podwójnym szybkim naciśnięciu.
Generalnie ta replika latarki jest całkiem niezła, choć ilość lumenów raczej przeciętna. Z użycia jej w ASG - da radę tym oślepić i zaskoczyć, ale tylko gdy jest ciemny zaułek, noc itp. Sprawdzi się w bardzo ciemnych pomieszczeniach - nie oślepisz się za bardzo oświetlając białe ściany, a oślepisz przeciwnika.