Pojawiły się propozycje dorzucenia się do serwera, więc napiszę co i jak, by nie było niedomówień.
A więc:
Za wszystko co związane z serwerem - czyli sam serwer i domeny - płacimy my - Kazik i ja. Z drobnym wyjątkiem - na serwerze też stoi airsoft-gorzow pl, a za tę domenę płaci osoba trzecia.
Na obecną chwilę - zasoby serwera - powinny wystarczyć nam w zupełności.
Nie wiem jak będzie z limitami transferu. W zeszłym miesiącu (albo w marcu), wyczerpaliśmy limit transferu (to jest chyba jedyna dobra wiadomość za którą się płaci :D), po tym - zdecydowaliśmy się przejść na inny abonament i mieć więcej za niewiele więcej.
Dlatego też nie wiemy czy starczy nam limit transferu czy nie.
Po rozmowie z Kazikiem doszliśmy do następujących wniosków:
- za rus.mil'a nie chcemy brać od nikogo pieniędzy.
- razwiedka.rus.mil, jest za mała by znacząco wpływać na zasoby serwera i limit transferu - więc też nie chcemy brać pieniędzy (szczególnie że możemy sobie to odliczyć od ewentualnych składek :D). Jako że jesteśmy właścicielami domeny rusmil.net, nie płacimy za subdomeny (np. razwiedka.rusmil.net), więc za to też nie bierzemy kasy.
- airsoft-gorzow pl, pomimo tego, że też jest forum - nie żre dużych limitów transferu, mało zasobów dyskowych - a za domenę płaci osoba trzecia - więc też nie ma sensu brać kasy.
- za nasze prywatne rzeczy na serwerach i tak płacimy, a waszej kasie - nic do tego.
Wraz z rozwojem i/lub pojawianiem się nowych serwisów przez nas utrzymywanych, sytuacja może się zmienić. Jednak nie spodziewamy się drastycznych zmian w tej kwestii (no raczej z dnia na dzień, żaden z obecnie trzymanych serwisów nie przeżyje bumu stałych użytkowników).
----
Uprzedzając pytania i oferty załatwienia serwera po znajomości.
Z miejsca grzecznie odmawiamy. Myśleliśmy nad tym, ma to jednak więcej wad dla nas niż zalet.
Jesteśmy wtedy uzależnieni od osoby trzeciej, decydującej o serwerze niezależnie od nas, a my - jako 'użytkownicy po znajomości', nie mamy nic do powiedzenia, więc właściciel, może robić z serwerem co chce, mając nas w głębokim poważaniu.
W przypadku gdy rus.mil osiągnie większe rozmiary (ale było by fajnie :D)i będzie generował znaczne obciążenie serwera i łącza, właściciel może stwierdzić też, że jest to dla niego niewygodne bo mu się filmy gorzej ściągają i powie nam byśmy sobie gdzieś poszli.
Nie jesteśmy wmasg'iem, ani warriorem - a tym bardziej onet'em, więc dedykowany serwer - nie jest nam potrzebny.
Inna sprawa - chcemy by serwisy (airsoft-gorzow jest na to za mały), głównie rus.mil, stały się na tyle dużymi serwisami - by się mogły choć w części zwrócić z reklam (np. domena i/lub hosting).
I to chyba tyle w kwestii wyjaśnień. Jak czegoś nie napisałem - to pytać
Potfur napisał wszystko co trzeba było napisać, by wyjaśnić obecną serwerową sytuację.
Ja dodam tylko od siebie, że jestem wdzięczny za promowanie rus'a na innych forach (chodzi mi tutaj głównie o podpisy). Jestem bardzo rad, że traktujecie to forum jako swoje.