Od pewnego czasu szukalem lornetki B8x30 czyli etatowego wyposazenia dowodcy druzyny. Zza wielkiej wody przyszla do mnie rzekomo sowiecka lornetka w stanie magazyn ale mam bardzo duze zastrzezenia (pierwsze fotki w galerii): http://picasaweb.google.pl/pawel.syrek/miscelanea
- co to k. za pokrowiec?
- w usa sa juz oszusci (nei tylko na ukrainie) za shipping dalem 40$... a kosztowal 25$.
Zaklad sie zgadza, numer jest, jest krzyz z tysiecznymi w prawym okularze, puszka jest sowiecka o czym swiadczy spis zawartosci. Jednakze nie pasuje mi to do tego, co znam, czyli takich pokrowcow:
Na calosci nigdzie nei ma zadnej daty, pudlo wogole nic nie ma wybite, nawet logo producenta. Jakbym mial fantazje to bym powiedzial ze spec-sprzet dla specnazu - tak by nikt nie zidentyfikowal kraju pochodzenia :D
oczywiście z podziałką tysiączna,
gość od którego ją mam uparcie twierdzi ze to lornetka dla sowieckich artylerzystów !!!
Może i tak :)
Pasek jest jakiś lewy, współczesna doróbka :)
7x35 niby nic dziwnego , ruscy klepią to do dzisiaj ale ja nigdzie nie znalazłem żadnych informacji co do jej pochodzenia.
Ja mam cos takiego..to sie chyba nazywa monokular. Kupiony na bazarku w Bartoszycach na poczatku lat 90-tych, słuzy mi do dzis do podgladania...heheheh takie spaczenie po GRU;-) To jakas cywilna zabawka, jednak bardzo trwała, spadł mi kilka razy na twarde podłoze i jest w całosci.
Autor cytatu: tomwdw, słuzy mi do dzis do podgladania...heheheh takie spaczenie po GRU;-) To jakas cywilna zabawka, jednak bardzo trwała,
A fuj , nieładnie tak podglądać :)
Super Niania powinna dać po łapkach he he
Jak by ten plakacik był w większej rozdzielczości to i może bym typ odczytał :)
Tak na dzisiaj to zapewne ta środkowa/średnia lornetka z Tomka plakatu .