Witam, jest to mój 1 post na forum więc standardowo przepraszam jeśli to nie ta kategoria.
Ostatnio spotkałem się z wiadomością że powstało takie coś jak "ruskie m4" podobno mało czym się różni.
Więc moje pytanie brzmi: Czy coś takiego istnieje? a jeśli tak to prosiłbym o wstawienie jeszcze zdj. jak wiadomo google grafika nie pokazuje tylko szukanej rzeczy... I jeszcze takie pytanie dodatkowe co Wam się bardziej podoba flecktarn-D czy partizan-lieto (wiem że kamo dobiera się do portfela,gustu i otoczenia ale nie ma żadnej różnicy cenowej pomiędzy nimi oby dwa mi się podobają i oby dwa się db sprawdzą w moim otoczeniu ale nie mg się zdecydować więc proszę o pomoc :) ) a jeśli nie istnieje to jakieś szalone pomysły na urusyfikolenie m4?
Tu masz kilka fajnych fotek oznaczeń i detali wraz z całym artykułem. Chociaż... pomyśl o kałaszu ;)
Co do kamuflażu, to sam sobie masz się podobać a nie innym. A inna sprawa, że kamuflaż ma być skuteczny a nie ładny. Fleck-D jest dobry na lato/ późną wiosnę, SS-lieto jest bardziej uniwersalne.
Powiem tak prócz Specnazu (mówię o wszystkich jednostkach) jestem także sympatykiem SAS.
Z tego co widziałem to FSB używało także mp5 i jakiś inny oddział specu mp7 także sądzę że m4 po dobrym przerobieniu na karabin wyborowy (żeby nie określać jako typowo snajperski) nie będzie zbytnio rażący :). A i tak strzelanki są u nas 1 na 3 miesiące (tak wiem nie dobrze) więc wole mieć coś bardziej "uniwersalnego". Co o tym sądzicie (planuje dodać tłumik dwójnóg i zmienić kolbę na jakąś stałą) ? Ps. wezme SS-lieto ;)
Autor cytatu: dubin
Z tego co widziałem to FSB używało także mp5 i jakiś inny oddział specu mp7 także sądzę że m4 po dobrym przerobieniu na karabin wyborowy (żeby nie określać jako typowo snajperski) nie będzie zbytnio rażący :).
MP5 tylko CSN Alfa.
MP7 nigdy nie było w użyciu przez FSB, jedynie TMP.
M4 nigdy nie było w użyciu przez FSB. HK417 - tak (nie mylić z HK416).
Do SAS chyba też nie pasuje M4 o ile dobrze pamiętam ;) Oni noszą L119A1 C8 i SFSG nosi HK-416. Ale mogę się mylić.
Co do użycia klonów M4 chyba Sołtys wrzucał filmik ze specoperacji gdzie AR-15 było w użyciu. Poza tym filmikiem i kalendarzem alfy z jednego roku to M4ek Rosjanie nie używają.