Jestem początkującym w zakresie rosyjskiego szpeju, coś tam wiem ale nie tak szczegółowo. Główne wykorzystanie zestawu będzie pod ASG, więc zależy mi też na wygodzie użytkowania i noszenia. Jako replikę biorę RK-02.
Główny problem mam z mundurem, jestem osobą dużej postury (190 cm wzrostu i około 125-130 cm w pasie i około 120 w klatce), ale staram się nieco odchudzić (grać w ASG planuję od końca zimy przyszłego roku, więc z paręnaście centymetrów dam radę się odchudzić). W związku z takim wzrostem, brakuje rozmiarów munduru. Najlepszy byłby 64-7 ale w 62-6 też powinienem się zmieścić.
I teraz zasadnicze pytanie. Otóż czytałem gdzieś (w mediach) że rosyjscy żołnierze podobno strasznie narzekają na mundury zaprojektowane przez Judaszkina (głównie komfort i wytrzymałość tychże mundurów). Mundur wz.09 (z Frontowca wyczytałem że nazywają go Judaszkin właśnie) jest wytrzymały, w miarę komfortowy i nadal używany czy jednak wz.09/10 jest lepszy? I jaka jest zasadnicza różnica między tymi dwoma mundurami?
Teraz drugie pytanie co do zestawu - czy to będzie jakoś wyglądać (jako mundur planuję właśnie ten wz.09 lub wz.09/10)?
Jako kamizelkę - domyślnie miał być 6Sz112 (kupić miałem go w grudniu) ale fundusze najwyżej pozwolą na Smiersza AK od SSO (aczkolwiek 6Sz112 nie jest całkowicie wykluczony).
Hełm - zastanawiam się nad 6B47 z Redzone oraz 6B7-M1 (także z Redzona). Główna przewaga 6B47 dla mnie to ta szyna boczna, ale nie wiem, więc się pytam.
Nakolanniki - DOT-L czarne.
Buty i rękawiczki zupełnie niekoszerne, ale żadnych rękawiczek z zakrytymi palcami nie znalazłem. A buty to nasze rodzime Protektory, są wygodne i jak dla mnie dobre do łażenia.
Nie ma to być żadna ścisła stylizacja, bardziej na zwykłego rosyjskiego żołnierza piechoty, ale jak mówiłem, nie musi to być taka stuprocentowa.
Witamy kolegę na forum :) Zaczynając od pierwszego pytania. Główna różnica jest taka, że wz.09 ma inne umieszczenie pagonów na piersi i lewym rękawie, a wz.10 ma pagony przywrócone na ramiona. Jeśli chodzi o wygodę użytkowania to miałem wz.09 przez chwilę i powiem, że był dość szorstki, ale może po prostu tak mi się zdawało ;)
Odnośnie drugiego pytania. Jeśli chcesz robić takiego typowego ruskiego szweja to nada się jak najbardziej. Kamizelka! Najpierw zainwestuj w 6b23, bo sama 6Sz112 źle będzie leżeć na mundurze. Co do hełmu to jeśli chcesz robić zwykłego piechura, a nie żadne WDW to najlepszym wyborem będzie 6B27, którego replikę w swojej ofercie ma Redzone. Najlepiej jakbyś kupił nakolanniki pod kolor munduru, czyli oliwkowe :) Dobrym wyborem są Alty. Buty i rękawiczki to już kwestia własnych preferencji.
Liczymy, że jak już uzbierasz cały set to się nam pochwalisz!
Oczywiście że się pokażę jak już zbiorę pełen zestaw :D
Co do nakolanników, te Alty zmieszczą się na kolanie o obwodzie 52 centymetrów?
A kamizelki, to raczej będzie to Smiersz AK, na 6Sz112 raczej mi nie starczy a tym bardziej na 6B23 i 6Sz112. W wariancie z 6Sz112 myślałem o tym by najpierw kupić samą kamizelkę a potem jak na Redzonie się pojawi (lub uzbieram na replikę i przesyłkę z GreyShopa) to kupić 6B23. Kiedyś myślę że na pewno kupię 6B23, jak ona się komponuje ze Smierszem?
Czasami noszę Smiersza na 6B23 - wygląda całkiem fajnie. Są problemy z dobrym ułożeniem smiersza na niej, ale jak już to ogarniemy, to jest ok. Spada wygoda użytkowania dosyć znacznie (przynajmniej w moim przypadku).
Alty mają szeroki zakres regulacji więc powinny wejść, ale ręki sobie uciąć nie dam.
Najlepiej byłoby gdybyś kupił samą 6b23, a dopiero potem oporzadzenie. do samej balistyki spokojnie wystarczyłaby ładownica czterokomorowa desantowa, i manierka. Na początek byłoby całkiem okej i bez zgrzytów. Smiersz dobrze komponuje się z 6b23 ;)
Powtórzy się.
'09 a '09/10, różnica w pagonach i prawie niezauważalnym ściągaczu na plecach, ba bywały sztuki '09/10 które miały ślady prucia w poprzednim miejscu pagonu. Nie wpadłbym na to aby opisać go szorstkim, ale gdyby się zastanowić to faktycznie tak jest :))).
Po 2 latach tyrania '09, wygoda i wytrzymałość wg mnie ok.
Jeśli to ma być zestaw przede wszystkim pod ASG, niech '23 będzie ostatnim wydatkiem. Jasne, że można latać w balistyce z parciakiem, ale wygoda to będzie inna galaktyka.
Garnek '7-1M bardziej uniwersalny i wygodniejszy (przynajmniej org) od '26/27. '47 zwyczajnie za nowy, chyba że startujesz z WKBO, różnica w cenach robi się co raz mniejsza.
Na sylwetkę chłopaczka w mundurze polowym chyba oczywiste, że bardziej pasuje '112 niż Smiersz. Inne rzeczy które trzeba wziąć pod uwagę, w balistyce latałem w obydwu, mi bardziej leży '112, wszystko rozłożysz sobie wygodnie na molesach w zależności od pory dnia, roku, humoru, spory zakres i SZYBKA (w porównaniu do smiersza) regulacja.
Z kolei bez balistyki lepiej mi leży Smiersz, stabilizacja systemu sztywnym pasem głównym na kościach biodrowych to jest to, ofc ficzer odpada jeśli jesteś gruby.
Z innych bzdetów, Smiersz lajtowo mieści magi 7,62, w '112 robi się ciasno. '112 ma lepszy nadupnik (... a może to po prostu Smiersz ma zbyt prostacki) i fajnie mieści dwie pół litrowe butelki pet w bocznych kieszeniach, dzięki czemu nie majtają się (aż tak).
Inna dość istotna sprawa, jakoś od niemal 2 lat SSO ma inny kolor bazowy (pomijając, że wygląda jak gówno), który będzie zwyczajnie niekoszerny na '09/10, jeśli ma być to koniecznie Smiersz, musisz znaleźć najlepiej takiego w oliwce z lat '10-'14. Z kolei '112 często są wykonane z dość (za) ciemnego materiału.
Ceny '112 z frontu Owcy się nie bój, można spokojnie znaleźć taniej, trzeba tylko troszeczkę poszukać.
Nie będę ukrywał że jestem osobą grubą, ale aktualnie odchudzającą się. Myślę że zdołam trochę zrzucić do grudnia, bo w sumie umundurowanie będę właśnie jakoś tak w grudniu kupował. Czyli gdzie np. idzie kupić nówkę 6Sz112 taniej niż na Frontowcu? Bo w sumie Frontowiec, Redzone i Greyshop to moje jedyne punkty odniesienia na razie. Nie liczę oczywiście że podane mi zostanie wszystko na tacy ale chociaż jakieś wskazówki gdzie szukać ;) Co do Smiersza, nie wiem jak z dostawami na Frontowcu właśnie, bo myślałem że może udałoby mi się dorwać takowego w cyfrze, widziałem że ją też mają w asortymencie.
A tak swoją drogą pytając, jaki jest najnowszy obecnie używany wzór munduru w armii rosyjskiej? Tenże WKBO?
I gdzie jeszcze można kupić różny rosyjski szpej? Jakieś inne sklepy?
I takie dość głupie pytanie, czy ten "front Owcy" to chodzi o Frontowca właśnie czy kogoś jeszcze innego? ;)
Wow, jestem zaskoczony jak ceny '112 poszybowaly tu i owdzie. Powiem tak, jeszcze nie tak dawno w Polsce nowy zestaw z plecakiem szlo dostac za 5 stowek, przeszukaj forum Red Alliance czy takie grupy jak Voentorg na FB. Chyba, ze ogarniasz ruski to horyzont zwieksza sie znacznie.
Jak ma byc koszer to smiersz w cyfrze z pewnoscia odpada to jest dosc nowy wypust, tak jak wspomnialem wczesniej, do '09/10 to oliwka '10-'14, no ew. musztarda '07-'10.
Tak, od niemal poczatku 2015 WKBO jest masowo wpychany tak gdzie sie da, oczywiscie nie wyklucza to ze jeszcze na jakims zapizdziowie gornym znajdziesz '09/10.
Tak sobie o tym WKBO poczytałem, i to w sumie fajna sprawa. Może zamiast Smiersza i wz.09/10 kupię sobie właśnie WKBO i dozbieram potem na Smiersza (albo poczekam i kupię to i to na Greyshopie w jednej przesyłce). Jeszcze się zastanowię. Także dzięki wam za odpowiedzi, jestem dalej otwarty na wszelkie rady i sugestie :D