Skat-2DT jest również produkowany bez przyłbicy i jest to jedyny Skat który jest od dawna powszechnie używany. Tu na szybko zdjęcie z ostatniego Interpolitexu:
Trochę mylicie pewne sprawy. Airsoftowe repliki hełmów (takie jak na zdjęciach poniżej) są replikami hełmów ZSh-1, a nie Skat. Tak, wiem, że od dawien dawna funkcjonuje w środowisku nazywanie tych hełmów Skatami (nawet Tadeusz za dawnych czasów wprowadzając na polski rynek te hełmy nazywał je Skatami), ale to nie są Skaty tylko repliki hełmów ZSh-1. Skat (SCAT) to zupełnie inna bajka, hełmy te (http://www.armocom.ru/scate.htm) nie są powszechnie używane w rosyjskich służbach.
Autor cytatu: robakiZwykłe Skaty widziałem na fotkach Specnazu MVD: Ruś i Vitaź.
Mógłbyś zapodać fotki, to raz na zawsze wyjaśnimy co to są naprawdę za hełmy :D , bo na pewno nie Skaty.
Wg mojej wiedzy - niezależnie od replik na jakich nie ma się co opierać, prawdziwy Zsh-1 z przyłbicą czy bez
ma fasunek praktycznie taki jak repliki, i śrubki trochę ponad okleiną gumową - z przodu dwie, po dwie po bokach i 3 z tyłu.
Zagadza się więc twierdzenie, że repliki jakie krążą są replikami Zsh-1 a nie Skatów.
Rację mają więc sprzedawcy z Rosji którzy sprzedają te repliki jako Zsh-1,
nieprawdę pisze Owca na Frontowcu (Wybacz!) że to replika Zsh-1 Skat bo to dwa różne hełmy.
To samo dotyczy Tadka i ekipy z Red-Alliance gdzie przynajmniej niektórzy te repliki określają jako Skaty.
Czym są w takim razie hełmy "gołe" i gładkie hełmy bez zaczepów na przyłbicę i blaszek itp. jakie widać na fotkach
z okresu kiedy nie było Skata-2DT?
Skat-2DT jest w wersji z przyłbicą i bez i ma charakterystyczne śrubki z walcowatym łbem, a nie obłym jak Zsh-1.
Zaraz zapodam fotki.
Autor cytatu: robaki
Czym są w takim razie hełmy "gołe" i gładkie hełmy bez zaczepów na przyłbicę i blaszek itp. jakie widać na fotkach
z okresu kiedy nie było Skata-2DT?
Skat-2DT jest w wersji z przyłbicą i bez i ma charakterystyczne śrubki z walcowatym łbem, a nie obłym jak Zsh-1.
Zaraz zapodam fotki.
Na 90% ZSh-1, ale wrzuć fotki to ustalimy.
A co do fasunku, rozmieszczenia śrub i innych elementów, to mogą się one różnic w poszczególnych hełmach, wynika to z wprowadzania modyfikacji na bieżąco - tyczy to się większości hełmów, nie tylko ZSh-1.
Dla przykładu zdjęcie z interpolitexu (by Vitaly Kuzmin) wersji zielonej, z zieloną "uszczelką".
Widać śruby, z przodu jedna centralnie w odróżnieniu od Zsh-1 oraz Skata klasycznego.
Fasunek ewidentnie inny niż Zsh-1
Dla przykładu zdjęcie z interpolitexu (by Vitaly Kuzmin) wersji czarnej.
Widać brak śrubek od czoła oraz grubą wyściółkę całego hełmu i również inny fasunek niż Zsh-1.
W wersji zielonej:
Powyższe wersje nie mają klasy ochrony. Jest to wersja "udaroochronna". Są też wersje I i II kalsy ochrony.
Użycie wersji bez klasy ochrony w czasie terningu (znalazłem tylko jedno żródło).
Widać klamry przy skroniach, i tylko dwa nity po bokach:
A teraz coś o replikach Zsh-1 niesłusznie zwanych Skatami:
Aktualnie produkowana replika Zsh-1 np. http://www.equipcenter.ru
ma nieco inny kształt dolnej części niż prawdziwy Zsh-1. Jest bardziej rozchylona a'la Darth Vader, niż zagieta do srodka w stronę szyi
jak w kasku na skuter do jakiego jest podobny bojowy Zsh-1.
Wg moich podejrzeń jest to spowodowane użyciem w replice Zsh-1 tej samej skorupy co w replice Zsh-1-2 gdzie ta ostatnia ma własnie taki kształt.
Drugą sprawą jest rozmieszczenie śrubek, co w porównaniu do oryginału od razu rzuca się w oczy.
Śrubki są w innych miejscach i dużo wyżej od krawędzi niż w oryginale.
Fasunek w miarę OK.
Repliki produkowane na Białorusi ОДО-АГАВАПЛЮС sprowadzane kiedyś przez Tadka, obecnie w na frontowcu:
Mają właściwy kształt, i rozmieszczenie śrub - nawet są one krzyżakowe jak w oryginale.
Fasunek również OK. Do tego Tadkowe mają znany ze zdjęć czerwony klips zapięcia.
W sumie więc jeśli więc szukamy dobrej kopii Zsh-1 najlepiej nadają się stare Tadkowe zapasy i inne ezgemplarze krążące po świecie.
Aktualnie robione kopie są mniej wierne oryginałowi.
Za to z tej samej serii jak najbardziej koszerne wydają się być Zsh-1-2 niestety nie są dostępne aktualnie - "nakład wyczerpany".
Prośba i IDENTYFIKACJĘ:
Co jest pod tymi bańkami wielkimi jak arbuz - po zapięciu chyba ZSh-1 ?
Pewnie tak, swoja drogą jestem ciekaw ile Zsh-1 trafiło do sił federacji rosyjskiej i na ile mogą się one różnić seriami.
Chyba najczęściej spotykany jest klips czerwony kwadratowy, ale jak widać na wersji z Interpolitexu ten nowy kształt jest spotykany i czerwony i czarny.
Domniemam że klipsy montują jak leci. Kiedyś Kazik do testów z RedZona dostał z ZSz-1 czerwonym i szarym klipsem. Ja w swoim ZSh-1 z przyłbicą mam szary klips.
Co do śrub - zewnętrzne mam czarne proste, wewnętrzne - krzyżakowe.
Fasunek - mam identyczny jak w Tadkowym, tylko klips szary.
Jak wygospodaruję chwilę, to jutro porobię fotki swojego.
edycja: Jeszcze całościowe zdjęcia hełmów, żeby było wiadomo gdzie mają nity etc.:
PS. Te hełmy były od Redzone'a, teraz Potwór ma hełm z przyłbicą z Equipcenter, więc będzie można porównać.
Ja mam bez przyłbicy starszą replikę i zatrzask identyczny jak po lewej - ale nie przyszyty na żywca,
tylko jak w oryginałach na klamerce z regulowanym paskiem. Tak że "chin-cup" można odpiąć.
Paski czarne:)
Nie ważyłem, mam tylko zapis z listu przewozowego - 3400g (2 hełmy + karton i folia z bąblami). Komfort, heh, tyle co po chacie pochodziłem, wszystko da się łatwo wyregulować, dopasować - nic nie tańczy i nie skacze. W "polu" nie miałem okazji testować.
helm bodajze wazy 995g wrazenia jak Potora - lazilem po chacie ale moze jak zdrowie pozwoli w ten weekend spedze w nim troche w polu bo maja byc budynki na strzelance
taka ciekawostka rosyjski helm K6-3 jest 100% kopia belgijskiego (lub austriackiego) helmu.. wygladaja identycznie tyle ze nie pamietam nazwy..
nawet jakas polska firma miala na sprzedaz wersje treningowa wykonana z aluminium bardzo tanio
----------edit------------
juz sobie przypomnialem nazwe.. szwajcarski PSH-77
taka ciekawostka rosyjski helm K6-3 jest 100% kopia belgijskiego (lub austriackiego) helmu.. wygladaja identycznie tyle ze nie pamietam nazwy..
nawet jakas polska firma miala na sprzedaz wersje treningowa wykonana z aluminium bardzo tanio
----------edit------------
juz sobie przypomnialem nazwe.. szwajcarski PSH-77
Po pierwsze nie jest 100% kopią i to co na twoich obrazkach podpisane jest jako "swiss helmet", jest TIGiem PSH-77 po usunięciu oryginalnego headsetu i zamontowaniu (już przez Rosjan) tego z Altyna. Po drugie na zdjęciach masz Altyna ("russian helmet"), a nie K6-3. Po trzecie K6-3 jest kopią Altyna, a nie szwajcarskiego TIGa. Więc pomimo szczerych chęci trafiłeś kulą w płot.
Hełmy Altyn i K6-3 to nie to samo, choć seria hełmów K6 była właśnie wzorowana na Altynach.