Zwrócono mi uwagę, że jest bardzo dużo "śmieciowych" kont na rusie i powstają one dosłownie codziennie.
Ponieważ ich celem jest linkowanie do zewn. stron, aby je wypozycjonować to obecnie wszystkie strony ze szczegółami kont zostały dodane do "zakazanych" dla Googlebota w robots.txt .
Będę też masowo usuwał istniejące, ale podejrzane konta, możliwe że zdarzy się mi skasować jakieś autentyczne przez przypadkek, za co z góry przepraszam.
Nie wiem czy uda mi się zablokować rejestrację tych botów bez wkładania w to poważniejszego wysiłku. Liczę na to, że za jakiś czas autor (lub autorzy) zauważą, że ich wysiłki nie mają za bardzo efektu i znajdą sobie inne forum do spamowania.
Wydaje mi się, że adresy email były działające, tylko ich użycie było zautomatyzowane.
Prędzej jako kolejny krok zablokuję możliwośc edycji "dodatkowych informacji" w profilu (gdzie boty wstawiały linki).
"Temat: Skala spamu trolowania
Od dziś żeby się zarejestrować na forum, trzeba odpowiedzieć na jedno proste pytanie - a potem kliknąć w linka potwierdzającego (w mailu).
Poniżej obrazek, pokazujący ile razy różnego rodzaju automaty próbowały się zarejestrować na forum, żeby móc np. automatycznie wrzucać linki (do zakupów lub pozycjonowania stron), komentarze itp bzdety.
Przez 2 miesiące 2000 razy "coś" lub "ktoś" wyświetlał stronę rejestracji nowego użytkownika - to robią wszystkie automaty.
Te "lepsze" próbują odpowiadać na pytania - takich prób było około 100 (wszystkie nieudane). W pierwszej wersji pytanie było wynikiem działania matematycznego - z tym automaty sobie radziły i podawały wynik dodawania (takich "sukcesów" było ponad 60, konta kasowane były na bieżąco), w kolejnej wersji pytań odpowiedź wymaga już zrozumienia tekstu po polsku i problem znikł.
Świat zalany jest spamem, ale biorąc pod uwagę że mamy niszowe forum, z niewielką liczba odwiedzin to jest gorzej niż można było sądzić.
Taka ciekawostka do waszej wiadomości."