Dopatrzylem sie na stronie ministerstwa ze na liscie broni zolnierzy widnieje RPK 74, czy to jest blad czy naprawde byly uzywane w malych ilosciach w WP?
Jak tak to produkowal je radom 11 czy z ZSRR sprowadzane?
Nie jestem pewien, czy to był RPK-74, ale przypominam sobie okładkę któregoś z numerów "Żołnierza polskiego" z okolic 1995/1996. Na tejże okładce była sylwetka żołnierza w mundurze (najprawdopodobniej) US, wz.4643 , z RPK i RAKiem w parcianej kaburze.
edycja:
Ani okładka, ani RPK-74 - klik (skan z ŻP nr 9/98).
Był bo kiedyś na armię wydawaliśy więcej niż obecnie (stosunkowo oczywiście). Taki ZSRR to pod koniec swego istnienia podobno połowę budżetu.
A poza tym - to nie są "zwykli" żołnierze.
Gość po prawej stronie zdjęcia zdaje się mieć kurtkę M65 w woodlandzie (patki przy dolnych kieszeniach, stójkowy kołnierz).
@mig:
To zdjęcie było komentowane na spap.fora.pl - zwyczajny pokaz z tego co pamiętam nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. W policyjnych magazynach zalegają też RPG-7 i nie znaczy to, że są w policji używane. Podobnie jak zdjęcie polskich milicjantów (poprzednia epoka) z moździerzem widziane gdzieś tam na forach.
Autor cytatu: SoP-PeLA z ciekawości te polskie plamy = to jakiś maskałat , ubiór przeciw chem.?
Z wyposażenia w owy "kamuflarz w ziemniaki" widziałem mundur, czapkę, chlebak, plecak. Na zdjęciu nie wiem co jest, ale mogą to być właśnie maskołaty w ten kamuflarz, ja ich nie widziałem nigdzie, a ponoć były takowe.
Pierwszy link - kamizelka, drugi link - zupełnie coś innego.
Zdjęcie i informacja o tym że ze spadochronu, pochodzi z gazety której tytułu nie pamiętam - ale w tym samym numerze, jest też opis pallada (nic więcej nie pamiętam :D).
Autor cytatu: PotfurPierwszy link - kamizelka, drugi link - zupełnie coś innego.
Chodziło mi o pokazanie kamuflażu. No i tekst pod kamizelą mówi o tym, że jest ona obszyta materiałem ze spadochronu (ten plamiak). A więc rzeczywiście były spadochrony w tym kamuflażu, oraz istniał zwyczaj szycia z niego różnych rzeczy.
Autor cytatu: Massud@mig:
To zdjęcie było komentowane na spap.fora.pl - zwyczajny pokaz z tego co pamiętam nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. W policyjnych magazynach zalegają też RPG-7 i nie znaczy to, że są w policji używane. Podobnie jak zdjęcie polskich milicjantów (poprzednia epoka) z moździerzem widziane gdzieś tam na forach.
To zdjęcie nie jest z pokazu tylko z ćwiczeń (zaaranżowana sytuacja zakładnicza w szkole w Redzikowie pod Słupskiem), funkcjonariusz jest najprawdopodobniej ze słupskiej GSR.