Witam! Szukam wszelakich informacji nt. jednostek, które brały udział w likwidacji skutków awarii w CzAES (jednostki lądowe i obrony przeciwchemicznej). Jako że w temacie raczkuję, także mile widziane opisy umundurowania i wyposażenia ww. jednostek. Za pomoc z góry dzięki!
Obczaj jakies filmy na YT, z tego co wiem to używali masek przeciwpyłowych ( czy cos w tym stylu) w każdym razie na Frontowcu chyba są dostępne. Wtedy była to Armia Radziecka, nie czerwona :D
Jebnułsja, sorki. Jeśli chodzi o materiały foto i wideo to trochę mam i z pewnością przysiądę nad nimi. Póki co szukam informacji o jednostkach, które brały w tym udział.
Nie pamiętam, czy tutaj, czy gdzie indziej, ale ktoś wrzucał filmik z prezentacją jakiegoś polskiego profesora na ten temat katastrofy. Wymieniał on tam m.in. kto brał udział w gaszeniu pożaru (jeśli dobrze pamiętam). Niestety nie mogę teraz tego znaleźć.
Na "Czarnobyl" mam maski przeciwpyłowe, OKZK z czapkami oraz apteczki z fiolkami po środkach przeciwpromieniotwórczych i przeciwchemicznych (puste). Te ostatnie pozycje jeszcze bez zdjęć - więc dostępne tylko w sklepie stacjonarnym.