Proponuję ograniczyć temat do INFORMACJI na temat przebiegu wydarzeń w Gruzji. Dzielenie się swoimi refleksjami może prowadzić do niepotrzebnych (żeby nie powiedzieć, politycznych) spięć. Wszelkie inne posty będą usuwane.
a szrokie bo to pojazdy serii GT-T i GAZ-3403 produkcji rosyjskiej skonstruaowane są raczej na tereny podmokłe i pokryte śniegiem.... Jak dla mnie licha konstrukcja bo strasznie delikatne
W najnowszym numerze " Raport WTO " jest sporo informacji o tym konflikcie (w tym artykuł Remigiusza Wilka "Remov" o uzbrojeniu używanym przez obie strony).
Jedna rzecz zwróciła moją uwagę... ilość wyposażenia i broni na przykład Vintorez pojawia się na bodaj trzech zdjęciach.
I z tego co widziałem w rękach zwykłego sałdata.... a może się myle ?.
No a kto ma mieć WSS jak nie zwykły żołnierz? Zwykły żołnierz najprawdopodobniej z jednostki rozpoznania albo MWD. Duża część MC to spadochroniarze i jednostki piechoty zmotoryzowanej. Podległe im jednostki rozpoznania pewnie używają Wintoreza.
Zawsze myślałem, że WSS jest bronią "specjalną" która, raczej nie jest używana na szerszą skalę... ale teraz widać, jak się myliłem.
Cóż... człowiek uczy się przez całe życie.
Ale właśnie rozpoznanie i MWD to specjalne jednostki, a WSS nie jest aż tak egzotyczny jest tworzony właśnie z myślą o takich jednostkach.w których służą przecież "zwykli" żołnierze ;)
Wszystko zależy od tego co to za jednostki widać. Na paru zdjęciach z ćwiczeń jakiejś rozpoznania z roku 2005 widać ich całkiem ładny arsenał z Peczengami, Walami itp. nowszym uzbrojeniem, nie wspominając o celownikach typu 1P29. Podobnie jak 79 Gwardyjska Dywizja Desantowa (chyba zresztą już całkowicie zawodowa), która ma na stanie wyposażenie z górnej półki.