Autor cytatu: KamilAkurat opowieści Suworowa o specnazie to trzeba dzielić przez pięć...
W naszym kraju słowo Kaukaz powszechnie kojarzy się ze słowem Czeczenia. A więc cóż, jeszcze jedna książka o Czeczenii? Bardzo trudno opowiadając o sześciu miesiącach spędzonych w niewoli czeczeńskiej, na froncie, w sercu wojny, nie pisać o Czeczenii. A jednak nie jest to książka o Czeczenii, nie jest to książka o konflikcie rosyjsko-czeczeńskim, jest to zbiór faktów, zdarzeń, w których uczestniczyłam na Kaukazie. To, że wbrew własnej woli zostałam tam w 1999 roku porwana i uwięziona, że znalazłam się w środku działań wojennych i że następnie wróciłam na Kaukaz, do Dagestanu, należy traktować jedynie jako mój los, a nie wybór. Ten właśnie los zadecydował, abym z bliska przyjrzała się Kaukazowi z jego złej i dobrej strony, poczuła na własnej skórze jego okrucieństwo i serdeczność.
Przekazana Państwu książka składa się z dwóch części - pierwszej, moich pamiętników z okresu porwania, pisanych w trakcie niewoli, gdy przyglądałam się Kaukazowi przez kraty, oraz drugiej, kiedy z własnej woli przyjechałam tam w roku 2003, aby poznać jego oblicze niezniekształcone potwornościami przemocy.
Część opowiadająca o Kaukazie, który poznałam w roku 2003 ma charakter bardziej radosny. Kaukaz ze swoją kulturą, przyrodą, zwyczajami, a przede wszystkim ludźmi zauroczył mnie. Nie patrzmy, proszę, na świat Islamu wyłącznie przez pryzmat terroryzmu, z którym sama zetknęłam się tak bardzo boleśnie. Kaukaz to wspaniały rejon świata - tajemniczy, pełen kontrastów, głęboko zakorzenionej specyficznej kultury - aby go osądzić, należy najpierw poznać.
Wojna gruzińsko - rosyjska 2008
Przyczyny - przebieg - skutki
Grodzki R.
Rok wydania: 2009
ISBN: 978-83-7674-027-0
Oprawa: miękka
Ilość stron: 199
Wymiary: 145 x 205
Autor cytatu: MassudNiedawno ukazała się książka "Jestem Czeczenem" Germana Sadułajewa.
Pozwolę sobie zacytować fragment za empik.com :
Książka dosyć gruba (ok. 412 stron czytania) i bardzo ciekawa. Nie jestem zbyt dobry z historii 2 wojny światowej, ale podobało mi się to że jej głównym tematem jest obraz samego żołnierza, jego mentalności, przekonań itd. a nie zmagania wojennych. Zazwyczaj bowiem mnie one nudzą, a tutaj są jedynie tłem dla zmieniającego się "kolektywnego" obrazu osób walczących na wschodnim froncie.Zwycięstwo albo śmierć. Tylko taki wybór mieli żołnierze Armii Czerwonej. Książka Merridale to wnikliwe spojrzenie za zasłonę stalinowskiej propagandy. To mistrzowskie dzieło odwróconej perspektywy opisuje wielką wojnę ojczyźnianą, widzianą oczami zwykłego radzieckiego żołnierza. Opowieść oparta na wywiadach z ponad dwustoma weteranami, listach, pamiętnikach, głęboko do tej pory utajnionych materiałach z archiwów wojskowych i NKWD. Obraz wojny, podczas której aktom bohaterstwa towarzyszyły tchórzostwo, grabieże i gwałty na niespotykaną skalę. Z obrazu tego stopniowo wyłania się prawda o losach czerwonoarmistów. Cała prawda.