Temat tworzę tak ciekawości, bym mógł się w pełni świadomie brandzlować (lub nie) nad replikami AK-74M.
Różnice, które ja znam / widzę to:
- czarne okładziny i chwyt pistoletowy
- pełna plastikowa kolba, składana na bok
- "jaskółczy ogon" w standardzie
- gładka pokrywa
- inny sposób mocowania kolanka gazowego oraz podstawy muszki (zamiast kołków jest takie dziwne coś, jak to się po polskiemu nazywa?)
Widzi się czasem AK-74M z żebrowaną pokrywą zamkową... Może żołnierze sami je podmieniają, bo chyba w standardzie takich nie produkują? FOTO
Czy AK-74M ma taki kawałek blaszki wsadzony między okuciem nakładki a podstawą szczerbinki?... wydaje mi się, że nie, ale może to wina zbyt mało szczegółowych zdjęć jakie widziałem.
Autor cytatu: kazik- inny sposób mocowania kolanka gazowego oraz podstawy muszki (zamiast kołków jest takie dziwne coś, jak to się po polskiemu nazywa?)
Nie. Gładka pokrywa to cecha typowa dla 74M - a tak przynajmniej wyczytałem. Nie jest to rzecz, którą wydedukowałem z fotek.
No ale przy okazji - wie ktoś jak odróżnić Sajgi (nie mówię tutaj o strzelbie, tylko ogólnie o cywilnych akaczach) od 74M i 74M od AK-10x? Wiem jedynie, że niektóre Sajgi nie mają wyciora (pomijam tutaj ekstremalnie wyglądające Sajgi w stylu całe w drewnie niczym "radom hunter", czy coś innego typowo myśliwskiego).
Kolejny detal, który mi już jakiś czas temu wpadł w oko: http://www.gb-tech.com.tw/vfc_new_web/eng/02_aeg/ak_ak74m/detail_ak_ak74m.htm
Chodzi o zdjęcie z drugiego rzędu, pierwsze od lewej. Na komorze zamkowej widzimy obok kołków / pinów także "coś". Nie mam pojęcia po co to jest, ale w starszych modelach tego nie ma. Dodatkowo jak przeszukiwałem zdjęcia ostrych AK74M w poszukiwania tego elementu to go nie znalazłem (komora zamkowa na zdjęciach, które przejrzałem nie różniła się od tej w AKS-74).
Ktoś wie czy to może już element charakterystyczny dla serii AK-10x? Czy też tak jak to czasami bywa, na jednych egzemplarzach taki element bywa, na innych nie (problem w tym, że nigdzie tego nie widziałem).
Autor cytatu: Kamil@Kazik - przeglądam zdjęcia i nie widzę tego kompletnie nigdzie, ani na AK-74M, ani na żadnym AK z serii 10x. Podejrzewam że to jakiś wymysł VFC.
Zasmucasz moje serce, bo rozważałem zakup VFC, ale jak tu kupić replikę z takim babolem! ;)
Będziesz musiał poczekać na patcha ;) a tak na serio, to trzeba porównać z replikami innych firm, taki drobiazg zawsze da się naprawić (chyba, że to kluczowa część konstrukcji)
Po przeszukiwaniu sieci stwierdziłem, że element ten występuje w niektórych modelach AK-10x* oraz niektórych Saigach. Co sugeruje, ze w AK-74M późniejszej produkcji też będzie występowało. Przy czym co dokładnie znaczy "późniejsza produkcja" trudno określić.
* przynajmniej tych, których zdjęcie z lewej strony z rozłożoną kolbą byłem w stanie znaleźć, a jest ich niewiele...
"Note the method of attachment of this base, no cross pins, it is �punch pressed� on. This attachment procedure for the front sight base, gas block, and rear sight base was adopted in about 1985 and continues to this day."