Z tego co słyszałem, to zaczęło się od trójkątnych chust z apteczek, które zakładano na głowę (w wiadomy sposób).Autor cytatu: PotfurCoś mi po głowie chodzi że bandany, w drugiej połowie lat 90, dawano na przydział (gdzieś czytałem, ale nie było toto wiarygodne - ale znowu zbyt wiele ludzi ma identyczne bandany).
Wszelkie boonie to zakup indywidualny, a "Panamy" z czasów Afgana to sprzęt z przydziału. Mrówka swego czasu sprzedawał kapelusz o kroju identycznym jak używana przez niektórych z nas "panama", ale w kamuflażu Flora - stąd moje zainteresowanie tematem.Autor cytatu: KamilPodejrzewam, że tak samo dzieje się z panamami, których w użyciu nie widziałem kupę czasu, za to coraz częściej widuje się boonie haty.
Autor cytatu: Potfurkepi - to nazwa nadana na czapkę 'afgankę' w jednej z książek - i tak się utarło, co by odróżnić ją od czapki z doczepianym zakryciem głowy.
Autor cytatu: Potfurpanama - co rozumiesz przez to określenie? Jedni mówią tak na kapelusiki z malutkim rondem (aka. boonie hat z małym rondem, podobne do tych co noszą rybacy), inni na bandany, a te to w Gruzji było widać.
Autor cytatu: Potfur- nie spotkałem się z patrolówkami w 'starszych' (pomijam patrolówki w brzozie - ten kamuflaż się nie starzeje) kamuflażach w użyciu,
Wszelkie boonie to zakup indywidualny, a "Panamy" z czasów Afgana to sprzęt z przydziału. Mrówka swego czasu sprzedawał kapelusz o kroju identycznym jak używana przez niektórych z nas "panama", ale w kamuflażu Flora - stąd moje zainteresowanie tematem.
Autor cytatu: iwanniegroznyPanama, z kolei, została wprowadzona w RKKA jeszcze w połowie lat 1930-ch, jako element ubioru subtropikalnego (jeśli mnie pamięć nie myli - oficjalna nazwa brzmiała "субтропический шлем-панама"). Była ona elementem ubioru: tropikalnego w MW (do początku lat 1970-ch, kiedy zastąpiona ją w MW niebieską furażerką z daszkiem, noszoną z szortami i koszulą z krótkim rękawem ); w wojskach lądowych - do końca ZSRR (od 1969 r jako element umundurowania żołnierzy i podoficerów pt. "облегченная форма одежды для жарких районов" - otwarta bluza mundurowa, spodnie kroju prostego, buty sznurowane).
Autor cytatu: iwanniegroznyZ tego co pamiętam, w przepisach ubiorczych z 1955 r. panamę noszono do zwykłego umundurowania (gimnastiorka ze stojącym kołnierzem i bryczesy). Pierwszy typowo tropikalny mundur dla żołnierzy służby zasadniczej (szorty i bluza z krótkim rękawem) został wprowadzony oddzielnym rozkazem w latach 1960-ch, ale nie został uwzględniony w żadnych przepisach ubiorczych. W 1969 r. wprowadzono umundurowanie "облегченное" innego kroju niż dla reszty kraju
Autor cytatu: xsnailxno i ttsko to nie dubok :) jak mam sie czepic, szacunek za poswiecony czas i checi na oprcowanie tematu
Autor cytatu: yakarovOk. Ale nawet Rosjanie siedzący w mundurowym temacie mówią Mabuta. I twierdzą, że tak było zawsze ;)
Autor cytatu: yakarovOk. Ale nawet Rosjanie siedzący w mundurowym temacie mówią Mabuta. I twierdzą, że tak było zawsze ;)