Autor cytatu: MW-750Przy okazji pytanie: sierżant na polowej afgance miał 1 szeroki zielony pas na pagonach - jaka była jego szerokość, z jakiego materiału, obszywany z zawinięciem do dołu pod pagon czy na równo z brzegiem pagonu?
Autor cytatu: MW-750To był zielony jaskrawy czy khaki? Niestety na czarno-białych fotkach nie widać :-(
Autor cytatu: czarny001Mam pytanie:
Posiadam mundur, podobny jak kolego Grigorija, jednak ma kilka różnic:
- jaśniejszy odcień, w sumie to bliżej mu do afganki.
- pagony st. sierżanta artylerii i patki w złotej ramce, zmieniłem na oznaczenia st. chorążego WDW
- spodnie mają niebieski pasek wzdłuż boku
I teraz kilka pytań:
- Jaki pas? Oficerski, skórzany z koalicyjką, czy biały, taki jak u Grigorija?
- sznur- musi być, czy niekoniecznie? (zaznaczam, że nie zdecydowałem jeszcze jaka będzie to docelowa wersja munduru)
- Beret, czy czapka z plastikowym ,,sznurem"?
- Oficerki, czy półbuty?
- Może być jeszcze tielniaszka, czy musi być koszula i krawat?
Póki co, to tyle pytań. Choć pewnie zaraz coś mi jeszcze wpadnie do głowy ;)
Autor cytatu: grigorijNie wiem nic o odcieniach.
Chętnie zaopiekuję się tym co zostało ze st. sierżanta :)
Jak spodnie mają pasek niebieski to dobrze, gorzej, jakby to był taki morski kolor. Czy spodnie mają zwężane nogawki czy proste? Jeśli proste, to półbuty, jeśli zwężane to oficerki.
Pas zależy od tego czy to będzie mundur paradny, wyjściowy czy powszedni. Może być bez pasa i raczej nie biały. Sznur to tylko na paradę.
Najlepiej jak poczytasz regulamin obowiązujący w danym roku.
Autor cytatu: czarny001Spodnie są proste, pasek ma kolor raczej podobny do koloru beretu.
Grigorij: znaczy się, chcesz kupić pagony i patki? Jak chcesz, to jeszcze tarczę artylerii mogę dorzucić.
Woham:
czyli do zrobienia zwykłego munduru, codziennego użytku, co mam dodać/odjąć od obecnej wersji?
O buty pytałem z dość prozaicznego powodu- nogawki spodni są trochę przykrótkie i z półbutami wyglądałyby conajmniej śmiesznie...
Autor cytatu: ŻukowJa zmontowałem coś takiego:
http://picasaweb.google.pl/tomzukow/FotkiNaRusMil#5441480402685219090