Ten temat chyba średnio pasuje do działu wiadomości ;).
A co do naszywki to masz tam logo WDW - spadochron i dwa samoloty, a w środku gwiazda. Oraz błękitny kolor z beretów WDW. Tyle co ja na ten temat wiem.
Wg tego, co się dowiedziałem na forum (bardzo ciekawym, polecam) http://russiamilitaria.ru jest to naszywka pamiątkowa, wyprodukowana przed laty na Białorusi (w czterech wersjach)
Ja mam jeszcze takie pytanie:
Jakie naszywki, w jakich okresach były stosowane w WDW? Sam mam w domu komplet naszywek żółtych, na czarnym tle. Z tego co się orientuję, to w Gruzji już ich nie było...
Pod ministerstwo spraw wewnętrznych podlega np. milicja, wojska wewnętrzne tyle wiem ale i tego nie jestem pewien czy ktoś mnie w tej kwestii mógłby oświecić ?
Ministerstwo spraw wewnętrznych Rosji ma rozległą strukturę .Źródło rosyjska wikipedia nie wiem czy jeszcze czegoś nie pominięto :)
DOBDD ,Wnutrynyje Wajska ,Milicja, OMON -Prawochronitielnyje Organy
Структура
* Главное командование внутренних войск
* Следственный комитет
* Департамент обеспечения правопорядка на транспорте
* Административный департамент
* Департамент государственной защиты имущества
* Департамент кадрового обеспечения
* Департамент обеспечения безопасности дорожного движения
* Департамент обеспечения правопорядка на закрытых территориях и режимных объектах
* Департамент охраны общественного порядка
* Департамент по противодействию экстремизму
* Департамент собственной безопасности
* Департамент тыла
* Департамент уголовного розыска
* Департамент экономической безопасности
* Организационно-инспекторский департамент
* Правовой департамент
* Финансово-экономический департамент
* Главный информационно-аналитический центр
* Экспертно-криминалистический центр
* Государственное учреждение «Всероссийский научно-исследовательский институт МВД России»
* Национальное центральное бюро Интерпола при МВД России
* Российский национальный контактный пункт по взаимодействию с Европейской полицейской организацией (Европолом)
* Управление «К» МВД России
* Управление по обеспечению безопасности лиц, подлежащих государственной защите
jeżeli nie obrazisz sie to przetłumaczę twój post, bo jestem pewien ze nie kazdy wie o co tu chodzi.
Ok?
Структура
* Главное командование внутренних войск= Dowództwo wojsk wewnętrznych
* Следственный комитет= Komitet śledczy
* Департамент обеспечения правопорядка на транспорте= Departament zabezpiczenia praworządności na transporcie
* Административный департамент= Departament administratywny
* Департамент государственной защиты имущества= Departament państwowej ochrony mienia
* Департамент кадрового обеспечения= Departament zabezpieczenia kadrów
* Департамент обеспечения безопасности дорожного движения= Departament zabezpieczenia bezpieczeństwa ruchu drogowego
* Департамент обеспечения правопорядка на закрытых территориях и режимных объектах= Departament zabezpieczenia praworządnosci na zamknietych terenach i objęktach rygorowych (nasza słuzba więżienna)
* Департамент охраны общественного порядка= Departament ochrony porządku w spoleczeństwie
* Департамент по противодействию экстремизму= Departament przeciwdziałań ekstremizmowi
* Департамент собственной безопасности= Departament własnego bezpieczeństwa
* Департамент тыла= Departament logistyki
* Департамент уголовного розыска= Departament biura śledczego
* Департамент экономической безопасности= Departament ekonomicznego bezpieczeństwa
* Организационно-инспекторский департамент= Organizacyjno-inspektorny departament
* Правовой департамент= Departament prawny
* Финансово-экономический департамент= Departament finansowo-ekonomiczny
* Главный информационно-аналитический центр= Główne centrum informacjiono-analityczny
* Экспертно-криминалистический центр= Centrum ekspertyzy kryminalistycznej
* Государственное учреждение «Всероссийский научно-исследовательский институт МВД России»= Państwowy zakład "Ogólnorosyjski bdawczo-naukowy instytut MSW Rosji"
* Национальное центральное бюро Интерпола при МВД России= Centralne biuro Interpola przy MSW Rosji
* Российский национальный контактный пункт по взаимодействию с Европейской полицейской организацией (Европолом)= Rosyjski punkt kontaktowy do współdziałań z Europolem.
* Управление «К» МВД России= Kierownictwo "K" MSW Rosji
* Управление по обеспечению безопасности лиц, подлежащих государственной защите=Kierownictwo po zabezpieczeniu bezpieczeństwa osób, podlegających ochronie przez Państwo[/quote]
No to mniej więcej tak brzmi po polsku.Mam tylko problem z przetłumaczeniem "kadrów". Kompletnie wyleciał mi z głowy polski odpowiednik tego słowa
Zalezy o jaki czas wstecz pytasz? Kiedyś wojskowych WW ciężko było odróznić. Tylko kolor czerwony na częściach munduru był lekko inny czerwony. Tzn że w piechocie, czyli jednostkach motostriełkowych obowiązywal na patkach pagonach i czapkach kolor czerwony. W wojskach WW również, ale się róznił odcieniem. Natomiast emblematy na patkach i rękawach były identyczne wzorem. Naszywki prawie takie same lecz róznila ich jedna rzecz (u WW był napis Внутренние войска) Potem , gdy przyszedł wz 88 a za nim VSR i Flora to emblematy zostały takie same jak u motostriełkow ale naszywki sie zmieniły. Jak jest teraz ,nie wiem. Bo za szybko sie zmienia.
Najlepiej zapytac u Siergieja, on jest w temacie.
Witam szanowni towarzysze koledzy !!! Mam do was takie pytanie, bo tak się składa, że od dłuższego czasu szukam pewnych naszywek i pagonów z epoki ZSRR , więc czy ktoś z was powie mi gdzie takie znajdę ??? Oto poszukiwane przedmioty :
!) Naszywka na rękaw Wojska Pograniczna KGB w charakterystycznym zielonym kolorze ;
II ) Pagony z literami BB czyli Внутренние Bойска a na nasze : Wojska Wewnętrzne w charakterystycznym bordowym kolorze
III ) Pagony z literami ГБ czyli Государственной Безопасности a na nasze : Bezpieczeństwo Państwowe w charakterystycznym niebieskim kolorze i wspomnę iż chodzi mi tutaj o instytut zwany KGB. Do pagonów dochodzi tez naszywka rękawowa !!!
IV) Gdyby nie było pagonów z pkt. III to czy znajdę same niebieskie i naszywkę na rękaw radzieckiej kawalerii ???
V) Naszywka radzieckich albo rosyjskich Wojsk Kosmicznych ....
Wszelkie pomoce proszę kierować na e-mail : jason_m@o2.pl. Wspomnę iż pagony mogą być w stopniu szeregowego albo innego ważne aby widzieć wymienione wyżej litery !!! Z góry wielkie dzięki ...
Zamieściłem dodatkowo naszywkę Wojska Pograniczna KGB !!!