• Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com
  1. # 1
    witam.
    moze moja prosba bedzie troche lamerska, ale czy ktos moglby mi polecic jak prawidlowo ulozyc beret specnazu "by raritet";p
    tu sa linki do tych beretow, ja nabylem z jednostki "Scorpio":p

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=10728091

z gory dzieki za odpowiedz;p
    •  
      Foox
    • 2009-01-17 *
    # 2
    Trzeba wiedzieć, że noszą go na prawo albo jak załużą to na lewo (więcej w poście Sergeja poniżej) i poglądać na fotki. To jest moja metoda.
  2. # 3
    ok, ale mi chodzi o sama technike... woda, pod poduszke itp?
    •  
      Foox
    • 2009-01-20
    # 4
    Sergej, dzięki za sprostowanie, coś mi się w moim chorym umyśle pomyliło, bo myślałem, że na oni też na lewo noszą, właściwie to byłem pewnien. Poprawię też mój post by nikt nie przeczytał więcej tego.
  3. # 5
    A WDW od kiedy zmieniło ułożenie beretów?
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Russian_paratroopers_106th_VDD.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Russian_paratroopers_9_may_2005_a.jpg

Na tym pierwszym zdjęciu żołnierze mają jeszcze emblematy radzieckie. A gdzieś czytałem (w Komandosie chyba, ale nie jestem pewny), że w konflikcie z Gruzją też się pojawiały znaki radzieckie na mundurach rosjan. Czemu wciąż mają sowieckie gwiazdy itp?
  4. # 6
    Autor cytatu: MorticianA WDW od kiedy zmieniło ułożenie beretów?

WDW nie zmieniło. Na drugim foto to zdjęcie z parady w Moskwie, gdzie wyjątkowo noszą beret odwrotnie, podniesiony w kierunku trybuny honorowej, która jest po prawej stronie. Tak było za czasów ZSRR i jest w Rosji.
  5. # 7
    A jak wyglądają metalowe insygnia na beret dla poszczególnych rodzajów wojsk (chodzi mi tylko o te owalne, rosyjskie- nie radzieckie)? Na russiancombatgear są trzy wzorce dla armii, MWD i FSB, ale z tego co zauważyłem na zdjęciach Witjazu, to noszą takie same co np. spadochroniarze...
    •  
      Robi
    • 2010-01-29
    # 8
    Witam Panowie.
    Planuję zakup beretu i mam dylemat, który kupić :D Nie chodzi tu o kolor. Bardziej interesuje mnie sprawa rodzaju beretu pod względem produkcji (szyte a tłoczone). Szytych jest na rynku do wyboru, a tłoczonych nie widziałem nigdzie - to znaczy, że są bardziej unikatowe, czy po prostu ja źle szukam?
    Poza tym oznaczenia na berecie... które jest nowsze: flaga w prostokącie (jak na fotce powyżej), czy w trójkącie?
  6. # 9
    WITAM
    POWIE MI KTOŚ JAKIE JAKIEGO KOLORU BERETY NOSI SPECNAZ,I JAKIE ELEMENTY SIĘ ZNAJDUJĄ NA NIM
    NAJLEPIEJ BY BYŁO JAK BY PODRZUCIŁ KTOŚ LINK Z SPLAVU Z TYM CO MA BYĆ NA BERECIE.
    BERET TŁOCZONY CZY SZYTY???????

Z GÓRY DZIĘKI
  7. # 10
    1. Nie krzycz na nas (nie pisz samymi wielkimi literami).
    2. Temat o beretach już istnieje (przeniosłem twoją wiadomość do niego)
    3. Specnaz jakich wojsk? WW? Czy może WDW? A może jeszcze jakiś inny?
  8. # 11
    Chodzi mi konkretnie o Vityaz,wiem już że czerwony beret, ale jaki element na beret.
    To co mają na stronie Splawu pasowało by coś do niego?
    I w końcu jaki beret tłoczony czy szyty.
  9. # 12
    Wchodzisz na alledrogo i tam masz kompletne berety z bączkiem i szewronem Witeźa
  10. # 13
    Wielkie dzięki za pomoc.
  11. # 14
    Panowie, czy czerwony beret przysługiwał wszystkim żołnierzom WW MWD ZSRR, czy tylko jednostkom specnazu ? Obecnie tylko bojcy po zaliczeniu "stosownego" egzaminu mają prawo do jego noszenia, natomiast nie wiem jak wyglądała sprawa w czasach sojuza.
  12. # 15
    Witam.

Nie zakładam nowego tematu bo nie mogę/ nie umiem...

Szukam informacji o beretach CCCP/FR. Tu na forum nic nie mogę znaleźć. A i na googlach ciężko. Sam na razie posiadam beret "łezka", niebieski z gwiazdą szeregowców i z czerwoną "patką"?? po prawej stronie a na niej zielony znaczek WDW.
  13. # 16
    Autor cytatu: wrobelSzukam informacji o beretach CCCP/FR

No tylko nie napisałeś jakich konkretnie informacji szukasz.
  14. # 17
    Chodzi mi o to czym się różnią zależnie od okresu produkcji, firmy produkujące, kolory, oznaczenia na nich.
  15. # 18
    Na berety w różnym czasie dodawano różne odznaki ,oznaczenia w miarę zmiany regulaminu .Berety widoczne na paradach są specjalnie tłoczone zszywane itp. żeby wyglądały elegancko .
  16. # 19
    Autor cytatu: major02Panowie, czy czerwony beret przysługiwał wszystkim żołnierzom WW MWD ZSRR, czy tylko jednostkom specnazu ? Obecnie tylko bojcy po zaliczeniu "stosownego" egzaminu mają prawo do jego noszenia, natomiast nie wiem jak wyglądała sprawa w czasach sojuza.

Tak było zawsze odkąd pojawił sie specnaz WW. Ale w niektórych jednostkach VDV i Piechoty Morskiej równiez stosowany taki zwyczaj.
    W specnazie GRU równiez.

Autor cytatu: SPECNAZ 2K9Na berety w różnym czasie dodawano różne odznaki ,oznaczenia w miarę zmiany regulaminu .Berety widoczne na paradach są specjalnie tłoczone zszywane itp. żeby wyglądały elegancko .

Weż mokrą gazetę, mlotek, drewniany podklad i godzine cierpliwości, a zobaczysz jak beret bedzie wygladal po tym zabiegu.

Autor cytatu: wrobelWitam.

Nie zakładam nowego tematu bo nie mogę/ nie umiem...

Szukam informacji o beretach CCCP/FR. Tu na forum nic nie mogę znaleźć. A i na googlach ciężko. Sam na razie posiadam beret "łezka", niebieski z gwiazdą szeregowców i z czerwoną "patką"?? po prawej stronie a na niej zielony znaczek WDW.

Zielony "Znaczek" czyli korpusówkę, wymień na złotą.
    A co do beretów VDV , to w wojsku dzielilismy berety na dwa rodzaje: Margelowski i Aczałowski. To stosownie do dowódców wojsk VDV z róznych okresów. Bo trochę sie róznią od siebie.
  17. # 20
    Czy mógłby ktoś podać sposób noszenia beretu WDW zwanego "nalesnikiem"? Najlepiej jakieś zdjęcie. Z góry dzieki
  18. # 21
  19. # 22
    Wersja z prawej ...fajniejsza
  20. # 23
    Zgadzam sie z waterem :D
    Lecz wracajac do tematu: jak widze beret noszony jest sznurkiem do tylu, czyli aby zamocowac gwiazde trzeba zrobic dziury tak?
  21. # 24
    Tak- ale w końcu, gwiazdkę montujemy bez planów jej ciągłego odpinania, więc to nie powinien być problem. Poza tym, jeśli zakładasz gwiazdkę radziecką, w wieńcu, to nie zaszkodzi jej złapać w kilku miejscach nićmi- nie będzie odstawać, a i beret będzie się ładniej układał- sprawdzone :)
  22. # 25
    Wielkie dzięki jeszcze raz. Jakby ktoś miał wiecej zdjęć to prosilbym.
  23. # 26
    Temat bardzo przydatny szczególnie jeśli chodzi o ułożenie... Co do insygni na berecie to trzeba ogarniać zdjęcia, ja do swojego (Спецназ ВВ) wzorowałem się na fotografii z frontowca (gdzie można było go kupić już z insygniami [ja kupowałem wszystko osobno, bo wychodziło taniej])

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0