moim zdaniem to najfajniejsza gorka jaka mialem mozliwosc używac a bylo ich kilka,z roznych firm,w roznych kamo i z roznymi rozwiazaniami
jesli bedziesz chcial napisze zalety,ktore posiada
??? dokladna analiza zapisanego tekstu???:))
Adi,oczywiście że to subiektywne zdanie,lecz mialem i S-ke....nie umywa sie do tej AnNY :)
MOIM ZDANIEM oczywiście...:)
@Andej997: O KZMie zapomnij bo to nie jest ani p-wiatr, ani p-deszcz, tylko rodzaj maskhałatka. Splawowy dres oglądałem u Owcy i zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Gruby "ortalion:)", nie powinien przemoknąć. Krój chyba też całkiem spoko.
Używam (jak trzeba) podobnego dresu za SPOSNu i mogę napisać, że:
1. dres szeleści, nic chyba bardziej szeleści niż taki dres, (może jakby się ubrać w grubą folię to by szeleściła bardziej), na pewno nie ubrałby się w to żaden myśliwy, bo wszystkie zwierzaki uciekłyby przy byle ruchu, ale do ajersoftu, takie szeleszczenie ujdzie bo i tak wszyscy hałasują:)
2. mój deszczak mieści się z luzem do kieszeni bocznej w RD99, w nadupniku od smiersza ma luz, tak że kompresja jest zadowalająca. Oczywiście zależy od rozmiaru, a ja za wielki nie jestem:)
3. dres jest wygodny
4. Jak chcesz w nim biegać to zważ, że deszczak taki nie puszcza pary również od wewnątrz, para się skrapla i jesteś i tak mokry, więc przy intensywnym ruchu, w słabym deszczu można sobie odpuścić. Ja w ajersofcie najczęściej używam spodni na śniegu, a kurtki raczej do ewakuacji na strategiczne pozycje (do samochodu:)
PZDR
Autor cytatu: MROOV1. dres szeleści, nic chuba bardziejnie szeleści niż taki dres, (może jakby się ubrać w grubą folię to by szeleściła bardziej), na pewno nie ubrałby się w to żaden myśliwy, bo wszystkie zwierzaki uciekłyby przy byle ruchu, ale do ajersoftu, takie szeleszczenie ujdzie bo i tak wszyscy hałasują:)
Autor cytatu: Kamil
Niestety nawet super duper gore-tex też szeleści.
Zgadza się, gore też szeleści, i to nie dużo mniej niż taki dres. Zależy trochę od tego jaki materiał jest na membranie. Nie szeleszczą super-duper gore dla myśliwych. Prawdę mówiąc to widziałem coś takiego raz i faktycznie szeleścił mniej niż przeciętny mundur z jakiejś mieszanki bawełny z nylonem, ale nie wiem jak z "wodoszczelnością".
Co więcej pod gorem też się człowiek poci jak się porusza, różnica jest taka, że ma szansę wyschnąć:)
Podsumowując, uważam że dres ze Splawu, jak ktoś potrzebuje deszczaka jest git.
W 2008 testowałem 3 "kontraktowe" goretexy dla WP. Konfekcjoner, Kama, Summit (dla Gromu)
Póki co, moim zdaniem najlepsze dla naszej armii WP robi firma Summit i mowa tu jest o odzieży chemicznej czy tam ochronnej jak kto woli. Pozostałe firmy robią z materiałyu "goretexopodobnego" tak samo jak Helikon.
Natomiast jeśli chodzi o oddychalność... nawet w zimę można się zapocić w tym materiale. Jest troszkę przereklamowany... W sezonie łowieckim ze znajomym latałem czy to w polskim czy niemieckim gore i nie widziałem większej różnicy po za funkcjonalnością wzoru. Na deszcz w sam raz. Bieganie po lesie w polarze i gore jest dla mnie zabójstwem. Jeśli mamy bardziej bierną aktywność lepiej zadbać o odzież termo pod gore bez bluz itp
Aaaa i warto w dobrym rozmiarze spodnie nosić, jak ktoś nie chce mieć obtarć w granicach pachwin.
Ja sam na niepogodę noszę Gorkę 3 Spławu. Tzw krój kurtki czyli pra dawny SAS smock jacket jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Nie jedną noc pod gołym niebem przerobiłem w tym mundurku. Wliczając w to ujemne temperatury, ulewne deszcze (błoto) itp co najgorsze. Także polecam termo pod spód. Zarówno kalesony jak i bluzę. Można fajnie w gorce pracować. Osobiście śmigam po 3mieście w kurtce z plecakiem Janysporta i czuję duży komfort i lans wśród harcerzyków :)
Ten mundurek w cyfrowej jest dobry, ale ma wadę. Nosząc go często mialem przyklejone nogi do materiału czy na rękach w okolicy nadgarstka. Może być od biedy no i zawsze warto mieć coś takiego podczas wypraw na skałki gdzieś. Po za tym Rafa mój człowiek z GTS używa go głównie na kutrze (ala sztormiak). Za to jak się dobrze ubierzemy to na śnieg fajny.
Tyle na początek.
Warto wspomnieć też w czym lub pod czym spać w niepogodzie. Jeśli do tego też odnosi się nazwa tematu.