• Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com
  1. # 1
    Peleryna przeciwdeszczowa

Wykonana jest z wpelni podgumowanej tkaniny z podklejanymi szwami, posiada odpinany kaptur
    Jest to narzuta wiec nie posiada rekawow - tylko przeciecia na rece.

Uzywana glownie do wart / patroli w deszczowe dni.

ten egzemplarz wyprodukowano w 1985 i nosi slady uzytkowania (nie jest nowy z magazynu)

a oto jej fotki:

/gallery/d/1662-1/DSC_6546.JPG /gallery/d/1666-1/DSC_6549.JPG /gallery/d/1669-1/DSC_6550.JPG
    /gallery/d/1672-1/DSC_6553.JPG /gallery/d/1675-1/DSC_6555.JPG /gallery/d/1678-1/DSC_6556.JPG
  2. # 2
    Popularne były takie pelerynki? Dotychczas żyłem w przeświadczeniu, że w takich sytuacjach korzystało się pałatek :)
  3. # 3
    z tego co wiem to kazdy wartownik mial ja obowiazkowo, i na patrolach tez
    wedlug chlopakow z dpd co kiedys stacjonowala w kownie to kazdy ja mial
  4. # 4
    he
    coś mi to śmierdzi zwykłą peleryna przeciwdeszczową dla kadry:)
    Do kompletu była jeszcze taka uprząż do noszenia po zrolowaniu,
    może w Kownie to nosili wartownicy :), w PGW to było na wyposażeniu trepów:)
  5. # 5
    @saperski masz racje - raczej napewno jest zwykla dla kadry, a wyciagnieta z w/w kowna :) dopytam ich jescze jak to dokladnie bylo
  6. # 6
    no i dopytalem, mowia tak ze na warte / patrol dostawal kazdy, a pozniek kislo w magazynie
    wydawano je tez kazdemu od praporszczuka w gore i to juz nie zaleznie czy byl na warcie / patrolu czy nie
  7. # 7
    Kadra oficerska, warty zewnętrzne np. przy wejściu do jednostki oraz na szwancparady do munduru wyjściowego (oczywiście w mokre dni) :-)
    Do poligonowego życia i mundurów polowych były pałatki.
  8. # 8
    To ja tak spytam, odnośnie pałatek:
    Przewinęło mi się kiedyś na allegro zdjęcie, na którym były pokazane sposoby użycia pałatki radzieckiej. Ma je ktoś może?
  9. # 9
  10. # 10
    Dzięki!

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0