Czy ktoś może wie jaka broń jest na wyposażeniu rosyjskiego odpowiednika SOKu? Jakieś zdjęcie albo coś. Albo przynajmniej jak ta formacja się po rosyjsku nazywa, bo kombinowałem w googlu z różnymi rosyjskimi słowami i nic nie znalazłem.
Dzięki bardzo :) Dużo nie znalazłem, ale wpadłem na notkę prasową o majorze milicji transportowej który na służbie postrzelił się w głowę z AKS-74U ;) Więc przynajmniej wiem że mają suki na stanie.
To się nazywa Ведомственная охрана Министерства путей сообщения Российской Федерации. Z kolei milicja (komisariaty kolejowe) pełni funkcje ochrony porządku publicznego na dworcach kolejowych i w pociągach.
Eee Flash-prezentacja mogli by dać jakiś filmik :)Nasz SOK ma takie filmiki ma nawet jednostki specjalne.Sprzęt pełen wypas powiem szczerze nie mogłem znaleźć tej strony.Powstawały różne nazwy np:Żeleznodorożnaja Milicja :)Niektóre mundury niepraktyczne prawie jak galowe.Ale tam jest tych oddziałów.
Jestem ciekawy jak wygląda zarządzanie tymi pododdziałami.
@iwanniegrozny - dzięki, szkoda tylko że nie ma zdjęć w wyższej rozdzielczości (albo przynajmniej takich na których da się rozpoznać elementy uzbrojenia)
Ja mówiłem o tej transportowej milicji, której nazwę podał wyżej Saperski. Widziałem zdjęcia z nimi na lotniskach jak i na dworcach kolejowych. Ale już się gubię czy транспортная милиция to jest to samo co железнодорожная милиция (z tego co mówisz wychodzi że nie) ;).
To, o czym mówisz, nazywa się Органы внутренних дел на транспорте albo транспортная милиция i podlega pod Департамент обеспечения правопорядка на транспорте MSW Rosji. Działają na kolei, lotniskach i transporcie wodnym, ale w zakresie obowiązków MSW (ochrona porządku publicznego, czynności śledcze itd w obrębie odpowiedzialności swoich komisariatów)
Ochrona kolei - Федеральное государственное предприятие «Ведомственная охрана железнодорожного транспорта Российской Федерации» - jest służbą resortową i podlega wyłącznie Federalnej Agencji Transportu Kolejowego Rosji (która powstała jako jeden z elementów po likwidacji Ministerstwa Transportu Rosji w 2004r). Jest to odpowiednik SOK, tyle, że jeszcze posiada specjalnie jednostki pożarnicze. Nie ma nic wspólnego z milicją (MSW) choć z nią współpracuje.
Nazwa "milicja" w Rosji odnosi się tylko do MSW, do tego tylko do "ORGANÓW" MSW (np WOJSKA wewnętrzne MSW, mające strukturę wojskową - to już nie milicja)
http://eng.mvdrf.ru/ tu jest strona MWD Rosji i najnowsze newsy http://www.vvmvd.ru/ ta stonka jest fajna co prawda troszkę offtop (ja zawsze troszkę offtop :) )to jest strona wojsk wewnętrznych są tu nowości dotyczące WW
jak i fotogaleria wszystko w miarę czytelne
Dokładnie wojska wewnętrzne powstały jeszcze w czasach ZSSR i miały zwalczać antypaństwową działalność własnych obywateli.Ale w czasach ZSSR nie były to siły elitarne tylko do tłumienia demonstracji ludzie ze środkowej Azji wysłano do Rosji , żeby nie czuli sympatii do miejscowej ludności.19 Specjalna Dywizja Zmotoryzowana im.Feliksa Dzierżyńskiego stacjonująca pod Moskwą (Bałaszycha) była jedyna elitarną jednostką WW.Dopiero później sformowano jednostki wzorowane na dywizji Dzierżyńskiego.Jednostki te nazwano OPNAZ (operatiwnogo naznaczenia).MWD z myślą o olimpiadzie w Moskwie utworzono OMON rozbudowany w 1988 roku z powodu potrzeby walki z przestępczością.Kilka batalionów OMONu przyjęło własne nazwy by wyróżnić się od pozostałych (min.Witaź)
Kilka przeszło pod skrzydła MWD z KGB (Wympeł zajmujący się najprawdopodobniej bezpieczeństwem wewnętrznym).Tyle na temat wyżej wspomnianych wojsk wewnętrznych żeby troszkę uporządkować wiedzę.
No dokładnie najpierw sprawdziłem a później napisałem to miało być tak a propos MWD.Formuła tematu może szybko ulec wyczerpaniu wiec może zmienić nazwę tematu.Na np.Jednostki Podległe MWD Rosji.Bo ile można pisać o Rosyjskiej straży ochrony kolei.Tak przynajmniej mi się wydaje że przedłużyło by to życie
tematu,wydaje mi się że nie opłaca się zakładać nowego tematu o MWD bo ,po pierwsze Straż Ochrony Kolei podlega pod MSW po drugie jet już w tym temacie ciekawy link i kilka informacji.Jest to tylko moje skromne zdanie decyzje pewnie podejmie ktoś z administracji :)
Panowie, to nie jest wątek o MWD. Jeśli ktoś ma coś do dodania w temacie służb ochrony kolei to proszę pisać, jeśli nie - przenieść się z dywagacjami do innych wątków.
Ps. Proszę m(i)odka o przeczyszczenie.
edit
Widzę że iwanniegrozny już wątek założył, tam możecie się kłócić o MWD :)