Od 1 do 20 z 20
Autor cytatu: iwanniegroznyniektóre można potraktować z przymrożeniem oka (np błąd dot. emblematu wojsk pancernych), ale poza tym - ciekawe rzeczy.
Autor cytatu: iwanniegrozny http://motovelos.ru/?p=123
jest trochę o historii i likwidacji tych oddziałów + o szkoleniu
Autor cytatu: saperski[p class=align center]Kompania motocyklowa batalionu rozpoznawczego Armii Radzieckiej w latach 70-tych[/p] ....
* nie mam pewności jaka radiostacja R-129???, radyjko musiało mieć spora moc jak kopania miała działać na głębokość przed frontem 30-50km
Nie mam informacji co do broni osobistej oficera, chorążego i kaemistów oraz "kasztaniarza", zapewne PM -dlatego nie sa ujęte w spisie :)
W latach 80-tych w większości razwietbatów i razwietrot etaty były tylko papierowe (niektórzy twierdza że tylko na wypadek "W" na europejski TDW.
Współczesna armia federacji PRADWOPODOBNIE nie używa już motocykli do rozpoznania a także do celów łącznikowych .
Autor cytatu: MW-750[
..
- nie wiem kogo masz na myśli pisząc: "kaemistów oraz "kasztaniarza""; kierowca motocykla mial AK z drewniana kolba i przewożony byl on wewnatrz wózka bocznego w specjalnych uchwytach aby nie wybić oka pasażerowi za jego plecami, operator PK miał na stanie PK a trzeci członek załogi mógł mieć AK dowolnego modelu (ze składana lub stałą kolbą, z krótka lub długą lufą) - ale na większości fotek ma on długą lufę a kolby nie widać.
Najważniejsze wyposażenie motocykla to oczywiście RKM. Starsze modele posiadały RKM D (Diegtariew), nowsze DP, RPK i inne.
Autor cytatu: saperski http://mw-750m.webpark.pl/ciekawostki.htm
[div class=quote noWrap=false]
Najważniejsze wyposażenie motocykla to oczywiście RKM. Starsze modele posiadały RKM D (Diegtariew), nowsze DP, RPK i inne.
[/div]
To mała nieścisłość :))
Rkm D to polskie oznaczenie sowieckiego RPD na amo wz.43
DP jest konstrukcją starsza (lata 30-ste ubiegłego wieku) od RPD , więc chyba powinien występować jako uzbrojenie starszych typów motocykli.
DP po wojnie zastępowano DPM i MW-750 uzbrajano (prawdopodobnie) w RPD, RPK i PK(PKM?) skoro zaczęto ten motocykl produkować w latach 60-tych.
Autor cytatu: iwanniegroznyDP-27 został wprowadzony do uzbrojenia w 1927r. DPM został opracowany w latach 1943-44. Obydwa typy zostały wycofane wraz z zakończeniem IIw.
Autor cytatu: iwanniegroznyW miejsce DP/DPM został wprowadzony RP-46 - wersja DPM z cięższa lufą, przystosowana do zasilania taśmowego.
Autor cytatu: iwanniegroznySwoją drogą, prawidłowa nazwa DP brzmi DP-27, nie 28[/url]
Autor cytatu: MW-750[div class=quote][span class=cite]Autor cytatu: iwanniegrozny[/span]Swoją drogą, prawidłowa nazwa DP brzmi DP-27, nie 28[/url][/div]
Wiem że internet nie jest wyrocznia ale podam tylko jako ciekawostkę ze pod DP-28 znajdziesz wiecej wyników niż DP-27. .
Od 1 do 20 z 20