Wystarczy spojrzeć, na to co ma w swojej ofercie firma, która go puszcza. Masa zachodniego sprzętu. I na tym się wzoruje. Swoje mundurki mają w marpacie, woodlandzie, UCP (które nazywają ACU), DPMie i CCE. Więc nowy rysunok jest też mocno inspirowany zachodnimi pikselami - szyk, sajl i lans. Taki trend, ale nie sądzę, żeby wszystkie firmy ślepo podążały. Piksele mają swoje zalety i dlatego stają się mainstreamem. Nie dziwne, że się naśladuje to co się sprawdza. Z drugiej strony Rosjanie od dawna kopiowali wzory, jak można się domyślać z różnych powodów.
SURPAT ma dość kontrastowy wzorek i bardzo uniwersalne kolory (lato-zima). Mi przypomina kolorystykę kamo estońskiego i naszej Pantery, ale w tej wczesnej wersji (nie IRR), w naszej strefie klimatycznej dość efektywnych moim zdaniem. Właściwie to takie skrzyżowanie marpata i pantery, ze wszystkimi zaletami i wadami obu.
Moim zdaniem byłby to dużo lepszy wzór ogólnowojskowy niż to co umownie nazywamy digital florą - właśnie z racji kolorystyki.
@Woham - ile kosztowałoby sprowadzenie.
Autor cytatu: MROOVWystarczy spojrzeć, na to co ma w swojej ofercie firma, która go puszcza. Masa zachodniego sprzętu. I na tym się wzoruje. Swoje mundurki mają w marpacie, woodlandzie, UCP (które nazywają ACU), DPMie i CCE. Więc nowy rysunok jest też mocno inspirowany zachodnimi pikselami - szyk, sajl i lans. Taki trend, ale nie sądzę, żeby wszystkie firmy ślepo podążały. Piksele mają swoje zalety i dlatego stają się mainstreamem. Nie dziwne, że się naśladuje to co się sprawdza. Z drugiej strony Rosjanie od dawna kopiowali wzory, jak można się domyślać z różnych powodów.
SURPAT ma dość kontrastowy wzorek i bardzo uniwersalne kolory (lato-zima). Mi przypomina kolorystykę kamo estońskiego i naszej Pantery, ale w tej wczesnej wersji (nie IRR), w naszej strefie klimatycznej dość efektywnych moim zdaniem. Właściwie to takie skrzyżowanie marpata i pantery, ze wszystkimi zaletami i wadami obu.
Moim zdaniem byłby to dużo lepszy wzór ogólnowojskowy niż to co umownie nazywamy digital florą - właśnie z racji kolorystyki.
@Woham - ile kosztowałoby sprowadzenie.
Sam kamuflaż jest dosyć ciekawy mnie kojarzy się z połączeniem Vegetato i Marpata.Jest na pewno lepszy niż Flora Digital z racji większego kontrastu między zastosowanymi kolorami.A jeśli mundury będzie produkował np. Sposn (na zdjęciach widzę plecak Kojot,Kamizelkę i Panel ich produkcji)to jakość będzie raczej wysoka.Na pewno będzie lepszy niż FSU Helikona.Który ma ponoć nie najmocniejszy materiał i drze się przy kieszeniach.Kamuflaż całkiem udany podobny do Zielonej Cyfry którą stosuje w swoich mundurach Modox.
EDIT: zapowiedz startu nowej strony Sposnu: http://spezosn.ru/
(sorry za offtop ale nie mogłem znaleźć tematu związanego z tą stroną)
Z kolorów wspólnych z wz93 to ja znajduję jedynie czarny w SURPACIE. Nie wiem skąd to "podobieństwo" do Pantery? W cieniu coś tam może i owszem, ale w cieniu to i pantera wygląda iaczej.
... kurcze a może ja jestem daltonistą, bo widzę 3 (choć zgodzę się, że w SURPACIE są ciut jaśniejsze, zawsze można postawić na magiczną pralkę)
Jakbym miał się czepiać to wlazłbym na proporcję, chociaż nieee na pewno czarny też ma inny odcień.
Zresztą takie porównania są z d... , dobrym przykładem byłoby po prostu przedstawienie obu kamo na jednym zdjęciu, bo tak światło może sporo namieszać.
Jeszcze serbskie...
Faktycznie wydaje się być bardzo podobne, a jednak za mało zielonego.
Naprawdę nie widzicie rożnic w odcieniach? W surpacie kolory są "zimne" (zielony to niemal seledyn) w panterze "ciepłe". To są podstawowe różnice... nie wiem może ja to wychwytuje bo sporo bawię się farbami...
A ja widziałem 4 typy panter na samym wz.93 odbiegając od tematu:) Letnią, letnią z elementami w kolorze białym - widoczne z bliska (chyba wczesna, bo teraz w necie ciężko coś takiego znaleźć), jesienną i taką jakby na podstawowy wzór był narzucony żółty filtr, jakiś szwej wmawiał mi że to prawdziwa "marynarska" :)
Także porównywanie nawet kolorystycznie do pantery jest skomplikowane.
a ja mam 4 w domu i nie wiem ile widziałem :p
Wczesna była w podobnych kolorach do tego miwo co powyżej i faktycznie wzór był jakby trochę rozjechany (chodziło mi właśnie o taką kolorystyką) później jak weszło IRR to kolory zmieniły się na mniej kontrastowe i "cieplejsze". Poza tym różnice dotyczą zakładu i roku produkcji ale nie są już duże. Komercyjne produkty i oporządzenia miewają znaczniej różniącą się kolorystykę, a do tego spieranie itp.
Sorry za offtop
Ważne aby sprawiedliwość była po naszej stronie:)
Nie jest aż taką nowością. Firma która go opracowałą twierdzi, że we współpracy z FSB. Na zdjęciach są funkcjonariusze MSW. Czyli nie jest to kamo wojskowe. Piszą, że sprawdzali w warunkach dżungli amazońskiej i Andów. Śmiechu warte. A czemu nie w Afryce czy kosmosie?
Niech sprawdzą w polskim czy ruskim lesie. Jest to przedsięwzięcie komercyjne. Jako zjawisko ciekawy, ale bez przesady. Wg mnei cyfrowa flora jest lepsza na nasze warunki i jest wojskowa i białoruska jest znacznie tańsza.
Autor cytatu: goorockiewicz Wg mnei cyfrowa flora jest lepsza na nasze warunki i jest wojskowa i białoruska jest znacznie tańsza.
Cyfrowa flora ma bardzo słaby kontrast między kolorami - co powoduje, że wcale nie rozbija sylwetki. W przyjętej przez wojsko kolorystyce to jest generalnie słaby wzór. Znacznie lepsza jest komercyjna wersj dla wędkarzy. Z niemal piaskowym tłem