• Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com
  1. # 1
  2. # 2
    e tam odrazu zbankrutowal.
    po prostu iżwesk na chwile obecna nie ma dla kogo produkowac broni i cala fabryka jest na wstrzymaniu.
    takie cos przerabiala fabryka broni w radomiu juz z kilka razy
  3. # 3
    nie porównywałbym Izmasha do Łucznika
  4. # 4
    Autor cytatu: comradeSzotie tam odrazu zbankrutowal.
    po prostu iżwesk na chwile obecna nie ma dla kogo produkowac broni i cala fabryka jest na wstrzymaniu.

Pytanie jak długo wytrzyma "na wstrzymaniu"? Chyba niedługo - tam jest informacja, że ma zaległe niezpłacone rachunki. Tam się zniecirpliwił wierzyciel i wystapił do sądu z wnioskiem o ogłoszenie upadłości. A to nie jest tylko ""przestój" - to początek końca.

I coś jeszcze - http://english.pravda.ru/business/companies/21-09-2009/109412-kalashnikov-0
  5. # 5
    a ktos wie jak sobie radzi Molot i Tula? oni z systemu AK produkuja tylko AKSU i RPK ale pewnie przejmą prawa po Iżwesku
  6. # 6
    Autor cytatu: comradeSzotia ktos wie jak sobie radzi Molot i Tula? oni w sumie produkuja tylko AKSU i RPK ale pewnie przejmą prawa po Iżwesku

Jakie prawa ? Do czego? Te dwa zakłady to całkiem inna bajka, całkowicie niezależne od Izmaszu. Produkująca nie tylko to co wymieniłeś. Więc nie do końca rozumiem to co napisałeś.
    •  
      ADi
    • 2009-09-23
    # 7
    Pewnie strasznie podrożeją fanty które były produkowane w Iżewsku.
    No i ceny magazynków znów skoczą :(
  7. # 8
    Autor cytatu: yakarov[div class=quote][span class=cite]Autor cytatu: comradeSzoti[/span]a ktos wie jak sobie radzi Molot i Tula? oni w sumie produkuja tylko AKSU i RPK ale pewnie przejmą prawa po Iżwesku[/div]
    Jakie prawa ? Do czego? Te dwa zakłady to całkiem inna bajka, całkowicie niezależne od Izmaszu. Produkująca nie tylko to co wymieniłeś. Więc nie do końca rozumiem to co napisałeś.

chodzilo mi o to czy ktores z tych zakladow bedzie produkowac AK(S), AKM(S) czy AK(S)-74.

bo armia rosyjska napewno jeszcze zamawia u Iżwesku chocby w malych ilosciach, czy czesci zamienne.

Załączniki:

• akks.jpg
  8. # 9
    Autor cytatu: comradeSzotie tam odrazu zbankrutowal.

tak btw to z Radomiem nie jest tak różowo, w którejś z polskich gazet militarnych bodajże w "Strzale", ale głowy sobie nie dam uciąć był dość obszerny o tym artykuł i nie wiadomo jak długo jeszcze pociągną... Postaram się znaleść ten numer w wolnej chwili.
    •  
      Geno
    • 2009-09-23
    # 10
  9. # 11
    Łucznik robi maszyny do szycia mam nawet od nich może Izhmash też pójdzie w ten deseń, albo w lodówki.
  10. # 12

chodzilo mi o to czy ktores z tych zakladow bedzie produkowac AK(S), AKM(S) czy AK(S)-74.

bo armia rosyjska napewno jeszcze zamawia u Iżwesku chocby w malych ilosciach, czy czesci zamienne

No właśnie w tym newsie który przytoczyłem piszą, że armia nie zamawia ani cześci zamiennych ani nie zlecają remontów - więc i Mołot tym zajmujący się też pada.

Radom ma prace do świąt a co potem?
    •  
      Foox
    • 2009-09-23
    # 13
    Ostatnio chyba była wiadomość, że zaczną robić 2 wojenny bagnety WP, ale z tego się na pewno nie utrzymają.
  11. # 14
    Wiele razy pytałem w Łuczniku o atrapy/modele szkolne/repliki broni i odpowiadali mi że takich rzeczy nie robią. Na ostrą broń moga pozwolić sobie tylko wojsko, policja i eksporterzy którzy zapotrzebowanie na broń maja raz na jakiś czas. Kolekcjonerów, miłośników ASG, grupy rekonstrukcyjne itp Łucznik może mieć przez cały rok - ale po co? Lepiej narzekać na brak zamówień na broń ostrą i klepać dalej maszyny do szycia zamiast z półproduktów zrobić trochę wiatrówek, trochę atrap czy szkielety pod ASG.
  12. # 15
    Z półproduktów? Ja rozmawiałem z prezesem i proponowałem mu wykorzystanie odpadów w tym celu. Zawiozłem swoje Beryle na targi do Kielc żeby im pokazać o co chodzi. I co? - i nic...
  13. # 16
    Autor cytatu: KaszubŁucznik robi maszyny do szycia mam nawet od nich może Izhmash też pójdzie w ten deseń, albo w lodówki.

Łucznik Radom NIE ROBI maszyn do szycia. On je tylko firmuje swoim logo. Maszyny są robione w Chinach... A co do bardziej cywilnej produkcji - tak poważna i zajebista firma nie będzie się do tego zniżać. Jej się należą porządne kontrakty płacone z naszych podatków. A jak nie, to przyjadą do Warszawy i będą palić opony.
    Kiedyś robili wiatrówki (podobno nawet niezłe), ale nawet tego nie potrafili wykorzystać i nie wznowili produkcji - a od kilku lat trwa na to boom w Polsce.
  14. # 17
    Autor cytatu: xxxFENCExxxZ półproduktów? Ja rozmawiałem z prezesem i proponowałem mu wykorzystanie odpadów w tym celu. Zawiozłem swoje Beryle na targi do Kielc żeby im pokazać o co chodzi. I co? - i nic...

zarobili by sporo chocby na eksporcie do USA beryli i mini beryli w wersji semi-auto, z tego co pamietam to amerykanie niezle sie podniecili gdy firma Lancaster Arms miala sprowadzic beryle ale cos nie wypalilo ze strony polskiej.
  15. # 18
    Łucznik Radom NIE ROBI maszyn do szycia. On je tylko firmuje swoim logo. Maszyny są robione w Chinach... ja mam jeszcze taka PRL'owska mamuska jako jakis tam prezent slubny dostala wiec ona z 20lat bedzie miala i wtedy chyba jeszcze robił jak jest teraz nie wiem i myślałem, że nadal tym sie zajmuje i kończe offtopować.
  16. # 19
    A jest jeszcze cos takiego jak firma Łucznik w Radomiu? Z tego co wiem to maszynami do szycia z marką "łucznik" to handluje firma ASPA z Wrocławia.
  17. # 20
    Zgodnie z tym co napisał der Spigel, sytuacja nie jest tak dramatyczna - po prostu jeden z biznesmenów złożył wniosek o upadłość zakładu w związku z długiem 180tys euro.

Branża militarna również boryka się z bessą. Producent kałasznikowa i AK47, najbardziej popularnych automatycznych karabinów na świecie, znalazł się w tarapatach. Jeden z biznesmenów właśnie założył wniosek o ogłoszenie bankructwa producenta broni.

Mikhail Kalashnikov, projektant automatycznego karabinu, na konferencji przypadającej w 60-lecie istnienia automatycznej broni żalił się, że na całym świecie jest już mnóstwo podróbek. Jak zaznaczył, mocno odbiegają one jakością wykonania od rosyjskiego produktu. Szacuje się, że nielegalne kopie produkuje aż osiem krajów, w których kilkanaście firm tworzy „swoje” wersje kałasznikowa. Żadna z nich nie płaci jednak żadnych opłat licencyjnych. Pomimo swojego wieku, Mikhail ciągle pracuje jako kierownik projektu w firmie.

Legendarny kalashnikov jest prawdziwym przykładem sukcesu rosyjskiego eksportu. Broni używa 60 wojsk na całym świecie i stanowi ona 80 proc. wszystkich broni automatycznych. Automatów używa też większość grup terrorystycznych i rebeliantów.

Deklaracja biznesmena z Izhevska wywołała niemałe zamieszanie. Złożył on do sądu wniosek o bankructwo producenta broni, ze względu na dług firmy w wysokości 180 tys. euro.

Eksport broni drastycznie załamał się w ostatnich latach. W roku 2007 wartość sektora szacowana była na ok. 7,4 mld euro. Rok później wynosił on już 2,4 mld euro. Zdaniem Ruslana Pukhova, dyrektora Centrum Analiz, Strategii i Technologii, co drugi producent broni jest zagrożonych bankructwem.
  18. # 21
    Rosjanin narzekający, na to, że ktoś przerobił cudzy wzór i produkuje jako swój... ehh do czego doszło....
  19. # 22
    Narzekają na to już od dłuższego czasu, co nie zmienia faktu, że jest to poniekąd ironiczne.
  20. # 23
    A tak mi się wydaje że AK nie zostało opatentowane, później posprzedawali licencje paru satelickim krajom. Więc teraz mają tak jak mają. Rosjanie się cieszą a Bułgarzy pewnie zacierają rączki.
  21. # 24
    Temat wraca regularnie, ale teraz nieco więcej konkretnego info na altairze:
    http://altair.com.pl/start-7744
    Sąd arbitrażowy Udmurtii ogłosił bankructwo producenta słynnych Kałasznikowów – koncernu Iżmasz. W zakładach prowadzono zarząd komisaryczny.

Oczywiście to nie jest tak na prawdę koniec Iżmasza, co można wyczytać w tekście.

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0