To słynna kamizelka piechoty morskiej...taki jakiś produkt, który używa chyba tylko PM (u nikogo innego jej nie widziałem). A, że PM to lansiarze to pewnie jakiś lokalny wytwórca to robi tylko dla nich...czasem jest na ebayu
Wypuścili to dla MP w latach 90-tych, pojawiła się w Czeczeni jak posłali tam łączone bataliony MP do opanowania tej republiki.
Od czasu wejścia do użytkowania 6sz92.. poszła w kąt, teraz to można ją zobaczyć na Krymie na śmiesznych pokazach dla gawiedzi.
Z opinii użytkowników (bojowego użytkowania) gówno to mało powiedziane ....
edycja: co ciekawe to tylko MP floty czarnomorskiej to COŚ nosiło/nosi :)
Dyskusja poniżej została przeniesiona z innego, identycznego tematu jak powyżej - k.
Witam wszystkich
To mój pierwszy post tutaj choć stronę znam już od dawna.
Myślę nad zakupem jakiejś rosyjskiej kamizelki dlatego wyruszyłem do internet w celu znalezienia czegoś co mi się spodoba i znalazłem to:
Czy może wiecie co to za kamizelka?
W tej chwili na rynku jest sporo lepszych produktów niż ten ze zdjęcia .Zależy jaką chcesz kupić ,Lifczik (czyli chesta ) czy coś większego jak np. Nerpa albo Tarzan.
moim skromnym zdaniem kupno tej kamizelki to mocne zawezenie tematu na przylosc. Te kamizele sa znane z I wojny czeczenskiej i w zasadzie tyle - gdzie indziej ich nie widzialem chyba ze na fotkach z baz floty.
Wiec: jako pierwsza i jedyna kamizelka - NIE, do kolekcji jako jedna z kilku, szczegolnie jak masz oferte z dobra cena - TAK.
Była używana nie tylko w pierwszej (a 100% pewności nie mam, bo w sumie nie wiem, z którego roku to "wzór"), ale też drugiej - foto Morpiechu z 1999r:
Widziałem jeszcze jakieś zdjęcia pokazówki Morpiechu, gdzie ona występowała, a zdjęcia były raczej już post-2000r. Niestety dokładnej daty nie pamiętam, a zdjęcia też będzie mi trudno znaleźć. W każdym razie wszyscy na niej byli w KLMK - może ktoś skojarzy i ma te zdjęcia pod ręką.
PS. Jesteście strasznie nieromantyczni - od razu sprowadziliście to do jakże ziemskiego wymiaru niewygody! A gdzie chęć przygody i kolekcjonowania byle kupy ;D
PPS. Zmieniłem nazwę tematu.
edycja:
Więcej zdjęć z tej samej serii co powyższe:
To się już rozmyśliłem :)
Po prostu podobała mi się... może tego lifchika... ogólnie nie będzie to moja pierwsza kamizelka (no pierwsza rosyjska), ostatnio sprzedałem KT-12 Miwo po dobrej cenie i za to teraz kompletuje sobie taki strój coś pomiędzy Stalkerem a Metro 2033 taki mi klimat wpadł ostatnio... :) czy ten lifchik był by dobry... jedyne co mi przeszkadza to że nie można do niego podczepić pasa...
chciaz dla ortodoksow ta ostatnia jest niekoszerna (bo niektorzy twierdza ze byla w afganie a nie byla) to na stylizacje rosyjska sie nadaje jak najbardziej. No i cena przystepna (80-120pln) i to oldskoolowe uszycie. ruscy sie kojarza z chamskim bawelnianym snickersem i masz go tutaj!
Chyba za sie skusisz na cos wspoleczesnego z nylonu to do wyboru do koloru :)