@Bezrdozon
Jeśli chodzi o sandały, szukaj pod hasłem "peshawari chappal" - tradycyjne, wygodne, choć w zachodnich sklepach cena jest dość wysoka i może wynieść kilkadziesiąt dolarów. Najlepiej szukać na lokalnych bazarach, ewentualnie ściągać na własną rękę czy to za pośrednictwem znajomego kolegi brata z PKW albo studentów z Afganistanu, których jest trochę w Polsce.
Moje sandały:
Bardzo dobry temat więc odświeżam. Ja również po części zamierzam wzorować się na wszelkiej maści bojownikach islamskich, zarówno walczących w latach 80 z sowietami "duchach" jak i współczesnych bojownikach z różnych części globu( stąd poszukuję repliki uniwersalnej dla stylizacji zarówno na stronę rosyjską jak i tą wspomnianą powyżej). I tu pytanko, czy wie ktoś gdzie jeszcze można nabyć komplet, który na frontowcu zwie się szalwar i kamiiz? Tam akurat na chwilę obecną jest dostępny jeden komplet ale rozmiarówka nie taka.
I jeszcze jedno pytanko do znawców tematu: czy zdarzało się, że mudżahedini przywdziewali lifczki zamiast czikomów? (np zdobyczne)
Właśnie nad czymś takim się zastanawiam. Szukałem AKM ale z kolei z rosyjską stroną byłoby ciężko. AKMS jak znalazł (do tego PBS-1 oraz gp-25 w opcji sowieckiej) z tym, że do wyboru mam opcje budżetowe Boyi i cyma z serii 0.48 (która swoją drogą nie wydaje się taka zła) albo LCT (tu z kolei wersje niestety z 2009 a nie NV i wciąż drogie)
Tak czy inaczej wątek godny pochwały a pytanie o lifcziki po stronie mudżahedinów wciąż aktualne.
Lifczik ogólnie na Afgan tak średnio, średnio (do stylizacji OK, ale też "bez napinki" ;) ). Zakładam oczywiście, że mowa o późniejszym modelu nr 2 (tym, którego replika jest sprzedawana na redzonie).
Czikom jest o wiele bardziej uniwersalny i pasuje do obu stron.
Nie, pasy a zostały wprowadzone praktycznie pod koniec wojny bo w 88 jeśli się nie mylę i były uźywane w znikomych ilościach, jeźeli pas a to na 1 czeczenkę. A kupienie chicoma na ebayu i sprowadzenie go do polszy wyjdzie Ci taniej niż kopia niekoszernego pasa-a. Ja kupiłem na ebayu oryginalne z 80 roku za 65 zł z wysyłką( przesyłka z chin kosztowała mnie 3 dolary ) , poszukaj pod nazwą type 56 chest rig
Drogie aczkolwiek cena konkurencyjna dla frontowca biorąc pod uwagę, że w zestawie jest jeszcze pakol i pas z igłą do przeplatania (cokolwiek to znaczy). Chyba, że i tu i tu się nie opłaca. Dodałem jako ciekawostkę bo do tej pory nigdzie poza frontowcem w sklepie internetowym nie znalazłem nic podobnego.