Witam,
Szukam informacji co do oliwiarek wykorzystywanych obecnie jak i w przeszłości w wojsku rosyjskim. Znane mi są takie oto okazy:
Typ Mosin(zestaw)
Typ RPD? Brak pewności.
Typ AK
SWD? Brak pewności.
Nowy typ, plastik, do jakiej broni używany?
I teraz mam pytanka takie:
-Czy prostokątna, metalowa oliwiarka do AK'czów nadal jest wykorzystywana?
-Czy ta plastikowa oliwiarka to następca metalowej, prostokątnej oliwiarki do AK, czy też
-metalowa jest do AK-47, AKM i innych starszych konstrukcji, a plastikowa do AK-74 i nowszych?
-Czy ktoś spotkał się z innymi oliwiarkami produkcji Rosyjskiej poza tymi pokazanymi przeze mnie?(proszę zaprezentować :) )
I prosiłbym jeszcze o poprawienie/uzupełnienie moich domysłów co do przeznaczenia tychże oliwiarek.
Tak przy okazji- ma ktoś na sprzedaż oliwiarkę plastikową? :)
Ktoś się orientuję mniej więcej kiedy wprowadzono plastikowe 'olejarki' do AK? Mowa o buteleczkach, umieszczanych z boku ładownic (w tej małej kieszonce).
Oraz czy jakoś zmieniły też przyborniki od czasów AKMa?
Autor cytatu: kazikKtoś się orientuję mniej więcej kiedy wprowadzono...
1968 r. lub niewiele wcześniej. Tak przynajmniej wynika z planszy szkoleniowej z przekrojami AKM-u z tego roku, gdzie ta olejarka określona jest mianem "Maslionka posliedniego wypuska".
Gwoli uściślenia: W podręczniku 7,62 AKM-Nastawlienije po striełkowomu diełu z 1967 r. uwidoczniony jest stary typ olejarki (dwukomorowy). Wygląda przeto, że rokiem w którym wprowadzono nowy wzór olejarki jest rok 1968.
Ten planszy niestety nie mam (albo mam, ale gdzieś zapodziałem), za to pozwolę sobie wrzucić inne, na których widać przyborniki i olejarki dla różnych broni. UWAGA! Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości: