• Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com
  1. # 1
    Witam!

Jak to zawsze bywa, jako nowy chciałem wzorować się na Super Pr0 Elo komandosach.
    Pierwsze co- oczywiście specnaz.
    Ale dość szybko, za sprawą lektury, uświadomiłem sobie, że specnaz to dość... "Szerokie pole".

Tak więc, nie mam w ogóle pojęcia kto co robi w rosyjskich siłach zbrojnych.
    A najbardziej byłbym zainteresowany czymś w stylu amerykańskiego Force Recon (Zwiad, działania za liniami wroga, odbijanie zakładników w warunkach wojennych itp. idt)

Z góry dzięki za pomoc w nakierowaniu mnie na właściwe jednostki.

Pozdrawiam,
    Hooli
  2. # 2
    GRU? no i w warunkach bojowych nie wojennych(dziwnie brzmi)
  3. # 3
    Szczerze mówiąc żadna jednostka mi do tego nie pasuje, a termin "GRU" jest zbyt ogólny (to tak jakby napisać CIA ;) )

"Za liniami wroga" działa z najbardziej znanych chyba Witeź i Ruś. Przy czym:
    Vityaz and Rus both were reorganized into new 604-th MVD Internal troops Special purpose center aka TsSN VV MVD
    ( źródło: W. Kuzmin )
    Ale w Czeczenii nie ma linii, więc zadania którymi się ponoć zajmują to patrole, rajdy na "zbrojownie", rozbijania "komórek" terrorystycznych itp.

Nie słyszałem natomiast o żadnych super-specnazach, które by działały np. w czasie konfliktu w Gruzji, gdzie "linia wroga" już jak najbardziej istniała. Teoretycznie działał tam GRUowski Wostok, ale nie wiadomo na jakich dokładnie zasadach.
  4. # 4
    Każda jednostka ma swoją rezwiedkę, czy to wdw, jednostki piech-zmot czy morpiech. Która to wykonuje zadanie o podobnym profilu.
    Kwestia działań na tyłach wroga zależna jest też od rejonu i aktualnie działających tam jednostek. Podobnie jest z oddziałami specjalnymi, które także występują w tych formacjach i mają określony zakres działań.
    Organizacja armii US a FR jest nieco inna więc nie ma co porównywać usmc fr do istniejących formacji w Rosji. Są jednostki o podobnym profilu i zakresie działań ale nie na takim szczeblu jak usmc.
    Przy czym uprzedzając pytanie taka razwiedka morpiechu niczym się nie różni od innego plutonu morpiechu. Tylko tym, że ma określony zakres działań.
  5. # 5
    Dobra, to zadam te pytanie inaczej.

Kto na dzień dzisiejszy, zostałby wysłany do akcji ratunkowej? (Akcja za liniami wroga, a nie jakieś CQB)
  6. # 6
    To pytanie raczej do premiera lub prezydenta.

Zależy od rejonu działania, czasu i miejsca akcji. Jakie jednostki są na danym terenie itd.
    Inaczej. Po określeniu zagrożenia, priorytetów, czasu akcji i przeanalizowaniu sytuacji podjęto by zapewne decyzję, uwzględniając rejon działania i dostępne jednostki w pobliżu. Więc równie dobrze mógłby być to jakiś odział specjalny wchodzący w skład pobliskiej (do rejonu działania) dywizji desantowej. Lub tez lokalne jednostki WW. Albo lokalne jednostki OMON czy OMSN. Mogłyby być to także jednostki wchodzące w skład sił MC występujących w zapalnym rejonie.
  7. # 7
    Kiedy mudżahedini zajmowali Kabul w kwietniu 1992 do ewakuacji ambasady rosyjskiej wysłano WDW

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0