Hehe wyprzedziłeś mnie z tym linkiem tez chciałem dać ten filmik bo po prostu lałem. :-D
ComradeSzoty to samo gadali moi kumple w sobotę xD
Najbardziej to współczuje temu co to odpalił.
Wydaje mi się że coś tam za mocno wybuchło albo gość nie zdążył odbiec i go przewróciło.Bo normalnie to powinien stać na nogach i prowadzić ogień w kierunku np.autobusu.Ale to tylko pokazowe ćwiczenia.
Kamil, nie bardzo. Bo on staje za autobusem, lampi sie, i do konca filmu trzyma za to ramię... Ale wybuch byl zdrowy, wygial slupki po drugiej stronie...
Sierscicuh, @Kamil ma rację, ten wybuch nawet nie zwala go z nóg on biegnie dalej wyciągając broń i to wygląda jakby następny żołnierz wychodził zza autobusu od przodu.
0:16 - widać jak wybiega pochylony z obłoków dymu, wyciąga broń i mierząc w kierunku autobusu cofa się w prawo zza kadr, w tym czasie reszta oddziału dobiega do autobusu. Za pojazdem stoi reszta żołnierzy, która zapewne wybiegła z transportera.
edit - nie widzę żadnego który stałby i trzymał się za rękę.
jest jeden gość co stoi za autobusem trzymając się za rękę, tylko że on ma na głowie kepi, czy inną czapkę.
A ten co walił kijem w okno miał hełm i wybiegł z dymu wyciągając broń.
Jak pierwszy raz oglądałem ten filmik, to ten kijek strasznie mi miotłę na długim trzonku przypominał- dodatkowy powód do śmiechu- jak sprzątać, to z pier***nięciem :P
To teraz wyobraźcie sobie tych co byli w środku (bo przecież wyciągają stamtąd wiarę).
Swoją drogą skuteczne- bo jak by mi się autobus rozpadł na kawałki, a ja w nim siedzę z giwerą to na bank bym nic nie zrobił.
Efekt zaskoczenia murowany - a analizując przypadki porwań autobusów to generalnie odbicia takich pojazdów ciężkie są i każda możliwość uzyskania przewagi jest na wagę złota.
Nie wydaje mi się żeby chodziło o obijanie zakładników.Chodziło raczej o zatrzymanie autobusu z ''prestupnikami ''.Ten BTR otworzył ogień na autobus wątpię żeby w sytuacji gdy w autobusie są zakładnicy otwierano ogień z WKMU.Chociaż nigdy nic nie wiadomo.No i jeszcze siła tego ładunku wydaje się raczej ,że ładunek tej mocy miał uszkodzić autobus.Wygodniej uszkodzić ładunkiem autobus niż np. celować w opony i silnik i spowodować np. zapłon benzyny.
Specnaz 2K9 to jest tylko pokazówka, nie sądzisz chyba że podczas prawdziwej akcji operatorzy będą radośnie strzelać w powietrze. Całość miała być bardzo efektowna i tyle. Show jak widać się udał, bo na co drugim "militarnym" forum wszyscy się tym zatrzymaniem podniecają. :D