Krój: bluza
- 4 kieszenie z przodu
- jedna wewnętrzna (są wersje z dwiema wewnętrznymi)
- po jednej kieszeni na rękawach;
- ściągacz sznurkowy w pasie
- ściągacz sznurkowy na dole bluzy spodnie
- luźny, workowaty krój
- 4 kieszenie (dwie tradycyjne i dwie na nogawkach)
Kamuflaż:
Ogromna ilość, osobiście posiadałem 4 mundury, z czego dwa były w kamuflarzu 'flora' o różnych odcieniach.
Wrażenia:
Wygodny, jednak wygląda się w nim jak w worku. Ogromna ilość kieszeni (łącznie 12) pozwala zapakować sporą ilość sprzętu. Mundur ma wzmocniony materiał na kolanach i łokciach. Walory maskujące zależą od wzoru kamuflażu, posiadałem trzy wzory: brązowy (afgan), florę i berezke (brzozę). Afgan ma kolor mokrego piasku plażowego - sprawdza sie dość dobrze jesienią, w suchych trawach. Brzoza (miałem jasny odcień) - pomimo prostoty wzoru, doskonale wtapia się w wiosenną i letnią roślinność. Flora natomiast, kolorystykę ma bardzo podobną do polskiego munduru, jednak jest jaśniejsza (kamuflaż pozbawiony jest czarnych plam).
Na pierwszym - jest 'nówka' VSR'a, na trzecim i czwartym jest 'zużyty' VSR... co ciekawsze - na pierwszym, kepi jest we Florze.
Na wszystkich z wyjątkiem ostatniego, kamizelka to kopia Grad-2, swojego czasu kazik jej używał, potem ktoś inszy na śląsku - a jakiś czas temu, można było ją kupić na allegro :)
Noł szit!
Toż to ten grad jakoś w lutym będzie miał 3 lata (wyprodukowany był w 2005r) :D, ciekawe czy prawe ładownice po magach dalej walą piwem (jak sprzedawałem go to jeszcze capiły - taka pamiątka po pierwszym tomaszowie - z którego pochodzi pierwsza fotka)
Nie, nie walą :) górna klamra za to pęknięta jest, ale trzyma spoko. zastanawiam się tylko gdzie plecak do niego dorwać, albo go nigdzie nie ma, albo dodają tylko jak kupisz kamizelke...:(
prawdopodobnie - nigdzie nie dostaniesz...
najlepiej było by zamówić u jakiegoś z amatorskich krawców, ta kamizela była szyta przez szycie.friko.pl (czy jakoś tak), bazując na zdjęciu z http://russiancombatgear.com/ ... więc plecaczek (który jest podobny do RD) nie powinien stanowić problemu.
A mają takie komory mają, przynajmniej niektóre...w desantowym TTsKO tak jest.
I z tego co pamiętam przynajmniej 1 z kilku dwuczęściowych KLMK, które widziałem też miał taki patent...no ale to nie mundur.
No patrz, nie wiedziałem...
Widziałem m21 z i bez kieszeni na spodniach, ale z dwukomorowymi to się nie spotkałem, a przez moje ręce przeszło koło 10 kompletów.
tak mialy tylko ttsko i 2 cz KLMK. Niby to ladownica na 2 magi ale praktycznosc watpliwa. aha w ttsko 1 byla przeszyta ale druga juz "normalna". nie pytajcie w ktorych to typach, ale chyba tych po 1988.
Autor cytatu: willardtak mialy tylko ttsko i 2 cz KLMK. Niby to ladownica na 2 magi ale praktycznosc watpliwa. aha w ttsko 1 byla przeszyta ale druga juz "normalna". nie pytajcie w ktorych to typach, ale chyba tych po 1988.
wiem, że temat ma sto lat, a dyskusja dotyczy kieszeni, ale tak trafiłem to dodam swoje trzy grosze:)
ja mam taką podwójną kieszeń w VSRach, jedną lewą, właściwie jest to zwykła kieszeń przeszyta (orginalnie:) podwójnym ściegiem tak, że tworzą się 2 ładownice na magi (to nawet logiczne że to lewa kieszeń jest na magi zakładając że większość wojska jest praworęczna; druga kieszeń nie jest przeszyta, za to zapinana jest na 3 guziki, co również nie jest, jeżeli się dobrze orientuję, typowe.
OK, a kto się pokusi zdefiniować różnice w kroju wz.88 vs wz.93 vs wz.97. Nie mam teraz pod ręką żadnego ale z tego co jedynie pamiętam to wz.97 w odróżnieniu od wz.88 ma rzepy w kieszeniach bodajże na ramionach. Więcej różnic nie pamiętam.
Ad. brak kieszeni we florach - myślę, że nie chodzi tu o nowszość flor bez kieszeni cargo, ale raczej jaieś specjalne przeznaczenie, np (tu gdybam) dla oficerów.
(Na marginesie, mam mundur ukraiński w analogicznym kroju co seria tu dyskutowanych wzorów rosyjskich, i właśnie portki są bez kieszeni cargo, które standardowo są w tych mundurach.)