Z nudów zacząłem sobie robić "listę" mundurów produkowanych współcześnie, będących wyraźnie inspirowanymi Mabutą. Jak na razie do głowy przychodzą mi:
- Bekas i "mundur specjalny" / "mundur letni" (od Spławu),
- Specnaz i Tropik (od SPOSNu),
- Noch 91M i Noch 91MK (ANA),
Co jeszcze? Modox produkował coś Mabuto-podobnego? A co z innymi rosyjskimi firmami produkujące umundurowanie? W latach 90 pojawiło się coś jeszcze podobnego do Mabuty?
Jest jeszcze mundur M 1 ze Spławu tnie jest to może jakaś wierna kopia mabuty ale na pewno to coś mabuto-podobnego.Recenzja munduru na rus mil więc można sobie porównać.
I na początku chciałem się oburzyć za wrzucanie M1 do tego samego worka, ale po namyśle ten mundur faktycznie ma "mabuta-look" (co rozumiem jako dwie główne cechy charakterystyczne, czyli kieszenie na przedzie i krótka "bluza").
Mam oba munudry czyli WDW i M! ze Spławu.Różnice w kroju są niewielkie .M1 to taka przeróbka mabuty bo ma zaszewki w kolanach poprawiające wygodę i zakres ruchów.A to mabuta kieszeniami i szlufkami od paska wszytymi niżej przez co zostaje jeszcze troszkę materiału ( w innych mundurach niespotykane).Bluza to już troszkę inna bajka ma kilka bajerów ale owszem jest krótka ma szlufki do regulacji i brak dolnych kieszeni.No i na końcu materiał M1 wykonany jest z Gertty.Gretta (53 % bawełna 47 % poliester ) jest wytrzymała na przetarcia i dosyć przewiewna oczywiście w granicach rozsądku.
Edit: ja nie napisałem ,że to patent Spławu tylko że charakterystyczne przy mabutach (sposnu na pewno też)
Red_Ivan - w którym mundurze SSO takie rozwiązanie widziałeś? Nie pytam ze złośliwości jakby co, po prostu nie kojarzę takiego (ale też nie widziałem ani Tropika, ani Specnaza na żywo).
Autor cytatu: red_ivanMiałem kiedyś mundur sposn w kamuflażu tigr. Nie wiem jak się nazywa ale może Mroov będzie wiedział bo mu go sprzedałem.
Ten mundur to Tropik. I Specnaz i Tropik CCO mają szlówki na pasek obniżone. Obniżone szlówki często stosowane są w mabutopodobnych mundurach. Szyte są tak Spławowe bekasy, mundury specjalne, WeDeWe, Anowe Nochy i pewnie inne. Może i rozwiązanie to nie jest zby częste, ale nie ograniczone do mabutoklonów. Mają tak np mundury zimowe. Swoją drogą zwiększa to komfort noszenia paska:)
Do listy klonów mabuty dodałbym jeszcze PSN-N009 - Dewatka i brezentowy WeDeWe Spławu, Sturm robi też jakieś mabutoinspirowane twory, widziałem jeszcze mundury nie znanych mi producentów w podobnym kroju (bez metek lub z metkami nieczytelnymi). Właściwie chyba każdy robi coś na kształt mabuty:)
Do tego rozwiązania mabutowe widać w różnych innych "kostiumach", że podam np. kieszenie kargo w spodniach na przodzie ud, stosunkowo małe i w przybliżeniu kwadratowe, które widać np w Wale Modoksu. Nie twierdzę że Wal to nowa mabuta, ale skoro wyliczamy mundury inspirowane, to jest chyba inspirowany (troszeczkę). Trzeba by sprecyzować kryteria tej wyliczanki.