Precyzja wykonania lufy oraz jakość kul. W przypadku szturmówki różnica w skupieniu między np. AKSU (280 mm) a AK (455 mm) jest niezauważalna, oczywiście w przypadku zastosowania luf i kul tego samego producenta. Niedawno znajomy robił test na PTW - te same lufy (długa i krótka), te same kule, wyszło że różnicy w skupieniu brak. Długość lufy ma znaczenie w snajperkach, które są o wiele bardziej precyzyjne (oczywiście mówię tu o prawdziwych snajperkach, a nie A&K za 350 zł).
Nie mogę się z tym zgodzić. Sam robiłem taki test jakiś czas temu, różnica była widoczna gołym okiem.
Fakt jest taki - długość lufy, to jeden z elementów składowych celności.
Koniec OT. Raz na jakiś czas można pofolgować, ale nie przesadzajmy :)
W moich czasach za taki stan broni szlo sie do paki. Wiem że to broń "podwodna" ale chociaż można naoliwić.
Łuski prawdopodobnie w tym celu że nurek ma też rękawice pod wodą i w tych grubych rękawicach łatwiej chwycić mu za tak przedłużoną rączkę - ale to tylko moje przypuszczenie choć poparte logiką ;-)
mam pytanko. Czy do komory zamkowej z Boya/Cymy będzie pasował układ spustowy z ostrego? dokładniej chodzi mi o zespół spustu ze spustem samoczynnym, kurkiem i oczywiście części te montowane na kołkach z ostrego
Tak Jak w Tytule poszukuje części od od Ostrego Ak gdzie szukać w jakie elementy broni od Ostrej wyposażyć swoją Broń przypomne że Posiadam Broń Asg Ak 74 Rk-02 Boyi/P&J oraz czy warto przerabiać magazynki Bakelitowe od Ostrej na potrzeby Asg ? Z Góry dziękuje jest to mój pierwszy temat na rus-milu wiec prosze o wyrozumiałość :-)
a za niedługo będzie drewniany front ;) niestety chińska podróba PSO kole w oczy ale nie miałem kasy na nic innego ;/ do przyszłego roku mam zamiar zmienić
Kolega (Nikus) zaczął robić skrzynie do broni i przy okazji zrobił parę zdjęć moim replikom (AK74M i AKMS) w swoich produktach...
Wiec mam okazję się przylansić replikami na profesjonalnie zrobionych zdjęciach. :3
[Na AKMS nie ma szczerbinki bo ostatnio posiałem ją i muszę kupić nową]
Regularnie smarować cieńką warstwą środka do broni typu Brunox i podobne (of kors chodzi o elementy stalowe). Nie wsadzać mokrego sprzętu do szczelnego pokrowca.
Nie musi być to koniecznie środek przeznaczony do broni.
Smar maszynowy na szmatę i jazda. ;)
Jeszcze nic co zabezpieczyłem takim smarem i zostawiłem na dłużej nie zardzewiało. :D
tak wtrącę a propo poprzednich fot. Ostatnio dowiedziałem się, że na ostrym kałaszku eotechy strasznie szybko padają, baterie po paru strzałach (i odrzucie przy nich) uklepują sprężynki które je dociskają i zaczyna "nie łączyć" i "przepuszczać" .
Jedynie krótsza wersja która ma zasilanie z poziomej baterii cr123 działa poprawnie na kałachu.
Dlatego podobno nie ma eotechów dłużej używanych na ostrych kałachach (mowa o długim eotechu - choć pewnie zdjęcia się jakieś znajdzie)
Plota od kumpla z branży i raczej taka z praktyki ;-)
Są to 552. Coś dziwne bo w dawnym 1PSK używali/używają na Berylach je normalnie, ponadto w WR SPAT/SPAP i Formozie na AKMS używają Eotechy 552 i strzelają po 3000 strzałów na dzień by wy kalibrować broń, tak więc dziwna plota.
Co do replik to aimpoint comp m4 chińczyk przetrwał afganistan i mimo to nadal działa bez zarzutu.