miał by ktoś poratować jakimiś dokładniejszymi zdjęciami przyrządów celowniczych z AKS74UB/N? bardzo mało jest dobrych zdjęć najfajniejszy był by jakiś rzut z góry ale wszelkie zdjęcia mile widziane
To znowu ja, czy koszerne było by posiadanie AKMS z PBS-1, GP-30, muszką z regulacją ect, wraz z SZYNĄ RMP-5 i KOBRĄ?
Czy kobra pasuję do zestawu, czy jest za nowoczesna do AKMS?
Co do koszerności to nie. *
To taki zestaw bardziej z pogranicza fantasy, playstation i uber komandosów z małym kalibrem, niż rzeczywistości.
Ale wszystko jest możliwe.
Z drugiej strony co za dużo to nie zdrowo.
* Koszerność jest względna. Określ co jak to ma być koszerne.
Nie widziałem kolimatorów montowanych na bocznej szynie AKMSa, co innego na orisowanym froncie.
Na orisowanym froncie noszą kolimatory:
Pakistańczycy - Armia i Komandosi,
Irakijczycy - Armia (niektórzy), SWAT i ISOF ogólnie mają straszną dowolność w sprzęcie i w modyfikacjach,
Nasi zwiadowcy :D widziałem kiedyś zdjęcie,
Najbardziej popularna modyfikacja u najemników.
Zobaczymy jak wyjdzię, biorę się już za wymiary RMP-5 no i mam dylemat czy kupić czy nie, Jak na razie PGO-7 nie widać w rozsądnych cenach, PK-A to 700zł-odpada. Kupię jak będzie słabo zawsze mozna sprzedać będą chetni :) Jak ktoś ma wymiary to byłbym wdzięczny.
Koszerność- wg. czy dana część jest odpowiednia np. AK-74 z magazynkiem od AKM ect.
Koszerność epokowo - historyczna.
AKM, proszę bardzo kolimator - współczesne specnazy - koszernie. (od biedy)
AKM i kolimator i lata 90te - nie, nie.
Specnazy przeskubańce z przeszłością i wąsami - kolimator - nie, nie.
Twój zestaw:
AKMS + PBS + GP-30 (nowy granatnik na starym dziadzie) i jeszcze kobra. Wszystko rosyjskie. To nie jest koszerność to jest lans.
Można jeszcze znaczek moskwicza, krzyż prawosławny i matrioszka w granatniku. Też "koszernie" będzie.
Koszerność tkwi w szczegółach i jakości.Nie w ilości.
Na końcu dochodzimy do wniosku, że koszerność to lans.
Dla jednych to ilość. Dla drugich pasek zaciągnięty na podstawie muszki.
Tylko pamiętaj, że montaż też powinien być odpowiedni... Nie zakładaj typu K-VAR jaki oferuje np. Cyma, bo to jest komercyjny montaż i to amerykański, ale jakiś inny np. NPZ, od biedy może być MTK-83 albo BP-02.
Najlepiej jak zamontujesz do swojego AKMS'a jedną rzecz (najlepiej tłumik lub granatnik). Żadnych koli i innych dupereli. Czym więcej tym gorzej. Jak bym na swoim AKMSie miał więcej niż tłumik to chyba bym się "zapłakał" - choć czasem myślę, że i tłumik to przesada.
Jak chcesz się bawić w uber pro lans to rób AK74M pod elitarne jednostki. Ja robię taki:
ADi tylko broń Cie Bóg przed orginalną kolbą... duuużo przerabiania. Jak ja swoją "emkę" skończę to wrzucę fotki.
Przy 74M też nie warto przesadzać IMO, traci się na manewrowości, optyka i banan w zupełności wystarczą.
Oryginalną szynę do AK dziś odebrałem więc i eotech zaraz będzie.
Co do rączki i tłumika płomienia to jeszcze się zastanawiam.
Jednak największy problem mam ze znalezieniem takiej rączki jak ze zdjęcia - bo to nie jest żadna pochodna KA.
Edit:
Choć zauważyłem, że rączki typu Stubby też się pojawiają. Z racji tego, że nie używam rączki w pełni chyba zamontowanie Stubby będzie najlepszym rozwiązaniem. :D
Niedługo do tokarza będę zanosił rysunki dwóch tłumików, o których pisałem w innym wątku, jeśli się zgodzi wykonać, to będę miał po 2-3 sztuki każdego na sprzedaż ;)
Ktoś z Was dopasowywał orginalną kolbę od 74M do repliki w standardzie VFC?
Bo ja jestem za tym rytułałem... po prostu rzeź...
Dla każdego kto będzie się za to zabierał, od razu niech się przygotuje na dużo cięcia, piłowania i dopasowywania. Jutro postaram się wrzucić fotki mojej jeszcze nie skończonej "emki" i opis dopasowania kolby.
Ja dopasowywałem kolbę do 74M w standardzie VFC wg mnie największym problemem był gearbox, przycięcie zatrzasku kolby to pikuś ;) fotka mojego kałaszka sorki za jakość robiona na szybko.
Cześć. Kupiłem okazyjnie kolbę od ak47 w idealnym stanie, ale mam cyme48 i wiem że bez piłowania by nie podszedł, czy macie może obsadę kolby z 47 na zbyciu? A może jakiś inny opatentowany sposób żeby go dosyć przyjaźnie zamontować?
Chyba niema takiego sposobu w którym nie musiał byś piłować. Obsadę z "ostrego" musiał byś też wybrać w środku bo nie wsadzisz GB. Ja kiedyś jak robiłem taki zabieg to wyciąłem ten prostokątny element pod miejscem gdzie wkręca się kolbę
i kolbę przypiłowałem odpowiednio tak by ciasno weszła i dało się wsadzić też GB. Tylko nie wiem jak teraz u Ciebie będzie bo piszesz, że kupiłeś kolbę z AK-47 (AK wer.3) a z tego co mi wiadomo CM.048 robi replikę komory zamkowej AKM i tu różnią się sposoby mocowania kolby w tych dwóch karabinach bo po pierwsze w AKM masz kolbę przykręcaną tylko z góry a w AK wer.3 jest z góry i z dołu, następny aspekt jest taki, że kolby są mocowane pod różnymi kątami i te części do których przykręca się kolbę też mają różny kąt
Tak myślałem że obsada z ak47 będzie rozwiązaniem problemu z innym kątem. Wiem że trzeba obsadę piłować nie ma innej opcji. No nic, chyba pokombinuje z wygiętą blachą żeby zrobić odpowiedni dolny ogon a zarazem przednią ściankę do której przykręcę kolbę od strony gb i przypiłuje samą kolbę.
czy może ktoś zidentyfikować czy jest to kolba od 47 czy akm? klik chciałbym uzyskać podobny efekt.
Twój adapter MG to fajny bajer bo ma zastosowanie w rzeczywistości. :D
Niech użytkownicy emek zazdroszczą, że sobie nie postrzelają ze złożoną ichnią kolbą. xD