Usłyszałem ostatnio, że kamo plamiak, stosowane przez polskie jednostki specjalne policji, jest od niedawna używane przez Specnaz. Czy ktoś z was to może potwierdzić?
Info od rekonstruktorów SPAP, nie jest wiarygodne, dlatego was pytam :) Plamiak owszem, nie jest najnowszy, używały go polskie oddziały SPAP. Zaskoczyło mnie, że podobno nosi go Specnaz i nie dowierzam tym informacjom. Może raczej OMON i FSB.
Plamiak to kombinezon AT-1 ;) Obecnie został w SPAPach zastąpiony przez AT-3 (a u tych, którym się dobrze powodzi, przez mundury zarówno amerykańskie, kontraktowe ACU UCP jak i przez Helikonowe Camogromy i Crye Precision ;))
Do plamiaka jest wiele zbliżonych wzorów, więc ciężko zgadywać bez konkretnego zdjęcia/materiału ;)
Szansa że jakieś specnazy noszą coś nierosyjskiego jest raczej mała. Oni mają własnych mundurów bardzo dużo i to w krojach i kamuflażach często podobnych do zagranicznych.
@ Arafat, tak zgadza się, jednak brałem poprawkę na wiedzę naszych "ateków" jak i wojaków, nie każdy z nich jara się szpejem i zna na kamuflażach. dla wielu nadal wszystko to moro. Stąd mój domysł, że jak widzieli coś podobnego do plamiaka to mogła być kopia ACU, w multicamie też już Rosjan widziano.