Na AK-102 nie ma żadnych szans aby była gdziekolwiek (pośród Rosjan) widziana. Nie ma bowiem raczej zbyt sensownego powodu, dla którego nagle mieliby używać AK na amunicję 5.56mm.
AK-105 (5.45mm) tez nie widziałem, jeśli już to bywa AK-104 (7.62mm), ale też relatywnie rzadko. Teraz żadnych zdjęć nie wrzucę, bo mam problem z odnalezieniem jakichkolwiek na HDD.
moim zdaniem w stylizacji to nie przeszkadza, jak już to w reko, na pewno. Prędzej czy później 105-ki wejdą do użytku w Wedewe bo mają tam zastąpić wszystkie AKS-74U- czytałem kiedyś, gdzieś o tym....
kiedyś dawali je właśnie kierowcom, obsługom AGS-ów, RPG, czy też radzikom. Natomiast nie wiem czy to sie utrzymało. Poniżej dwa "propagandowe" zdjęcia
p.s. chyba trochę off-top się zrobił, sorry ;)
Autor cytatu: interlude22
...a znalazłem jeszcze parę fotek
Z tego co pamiętam pierwsze zdjęcie to Ukraińcy(bodajże na mp.net była cała dyskusja o tym) , a drugie to prywatny kolekcjoner (były żołnierz).
Jak by nie patrzeć trochę AKS-74U pojawiło się w Gruzji. Na zdjęciach pojawiają się nie tylko wśród załóg pojazdów , ale także wśród MC(Mirotworców). Choć...
Tu widać np. załoganta WDW z AK74M:
Wnioskuje to po hełmofonie na plecach.
Suk w WDW dawno nie widziałem (zatrzęsienie w Gruzji? Where? Ja widziałem raptem kilka sztuk i to raczej nie u desantników), więc tak średnio mi się widzi zastępowanie broni która prawie nie istnieje ;) A że kiedyś były - ok, ale od tych 20-30 lat to się troszku pozmieniało.
Autor cytatu: KamilSuk w WDW dawno nie widziałem (zatrzęsienie w Gruzji? Where? Ja widziałem raptem kilka sztuk i to raczej nie u desantników), więc tak średnio mi się widzi zastępowanie broni która prawie nie istnieje ;) A że kiedyś były - ok, ale od tych 20-30 lat to się troszku pozmieniało.
mi też sie nie chce wierzyć, dlatego napomniałem o tym, że gdzieś czytałem:
Encyklopedia najnowszej broni palnej - tom 1 A-F; Ryszard Woźniak "Na bazie AK-74M opracowano rodzinę broni zawierającą m.in. model AK-105, przystosowany do 5,45x39 mm naboju pośredniego wz.1974. Model ten ma zastąpić AKS-74U w uzbrojeniu Rosji."
Autor cytatu: kazikInguszetia: http://zyalt.livejournal.com/303055.html#cutid1
Czyli od VIPów, poprzez wesela po pasące się krowy i dziadków mieszkających się chatach, które pamiętają lepsze czasy.