Od 1 do 27 z 27
Autor cytatu: MW-750Ciekawe też co znaczy według nowych przepisów grupa rekonstrukcyjna - zalegalizowana, zarejestrowana, dzialajaca na podstawie czegoś organizacja czy kilku kolegów skrzykujacych sie na telefon i wskakujących w jakieś mundurki?
Autor cytatu: MW-750W takim razie teraz do mojego deko PK przydała by sie jeszcze lufa do strzelania ślepakami bo reszta jest OK :-)
[cite]Autor cytatu: Wołk
Prawo o stowarzyszeniach nie uległo zmianie. W myśl tegoż Grupą Rekonstrukcji Historycznej, której członkowie mają prawo starać się o pozwolenie na broń do celów rekonstrukcji, jest organizacja posiadająca osobowość prawną (rejestracja na podstawie ustawy prawo o stowarzyszeniach z 7.04.1989 r. z późn. zm.), działająca na podstawie statutu, który jako jeden z celów działalności takiej Grupy wymienia organizowanie imprez rekonstrukcyjnych bądź uczestnictwo w takowych.
Przepis art. 10 ust. 3 pkt 4 znowelizowanej ustawy o broni i amunicji stanowi, że przesłankami do ubiegania się o pozwolenie na broń do takiego celu jest w szczególności: "udokumentowane członkostwo w stowarzyszeniu, którego statutowym celem jest organizowanie rekonstrukcji historycznych oraz zaświadczenie potwierdzające czynny udział w działalności statutowej".
Nie wiem czy dobrze rozumiem (oby nie), ale jeżeli tak, to nie chwalił bym się tym na Twoim miejscu ;) Przepis o istotnych częściach broni jest nadal przepisem obowiązującym, a do tychże części nie zalicza się tylko lufa...
Nie jest, nie jesteśmy zorganizowani w żaden oficjalny sposób.Autor cytatu: MW-750Czyli Razwiedka nie jest oficjalną grupą rekonstrukcji?
Autor cytatu: MW-750Czyli Razwiedka nie jest oficjalną grupą rekonstrukcji?
Autor cytatu: MW-750Czyli jeżdżąc z Razwiedką można czy nie?
Autor cytatu: MW-750Nie wiem tylko czy jest wpisana do rejestru - co nie jest żadnym problemem zebrać listę osób i wraz z statutem zanieść do sądu a potem odebrać numerek stowarzyszenia
Autor cytatu: MW-750Jest to legalne deko z kwitami i oficjalnie zarejestrowane więc nie mam czego się bać :-)
Najważniejszy jest papier CLK oraz poświadczenie czynności rejestracji poprzez posiadanie żółtej książeczki. Mam jednak poważne wątpliwości czy jest możliwość przerejestrowania (że tak powiem) deko na broń (w myśl ustawy broń do celów rekonstrukcji historycznych jest bronią) ze względu na odmienne kategorie czynności administracyjno-prawnych. Rejestracja deko jest czynnością, która nie jest skutkiem decyzji administracyjnej. Natomiast rejestracja broni jest następstwem decyzji. Ale być może dało by się jakoś to zrobić.
Autor cytatu: KamilA co do ustawy... przeczuwam jakiegoś bubla prawnego. Ale co i jak to będzie wiadomo jak zobaczę tekst i zapadnie kilka wyroków SN :)
Autor cytatu: MW-750Ciekawe czy broń strzelająca ślepakami na rekonstrukcjach bedzie według nowej ustawy bronią palną, bronią pozbawioną cech typu deko czyli nie bronią będącą bronią :-) czy też jeszcze innym tworem wymagającym kolejnej książeczki
Autor cytatu: WołkUstawa jest niezła, a najlepszym dowodem na to jest pisk "organu wydającego" :) Ograniczono uznaniowość (a w zasadzie dowolność) wprowadzając dość jasne przesłanki jakie należy spełnić (z wyjątkiem pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej). Formalnie działające GRH powinny wykorzystać także inną "szczelinę", jaką daje ustawa i rozszerzyć swoje statuty o "działalność kolekcjonerską". Konstrukcja przepisu dotyczącego pozwolenia na broń do celów kolekcjonerskich pozwala na stosunkowo proste uzyskanie pozwolenia do tego celu. Masz wszakże rację, Kamilu, że dopiero praktyka oraz orzecznictwo (sądów administracyjnych, a nie SN-jeżeli wolno mi skorygować) pokaże ile ta nowelizacja jest warta.
Autor cytatu: KamilPo prostu wolałbym mieć tekst ustawy przed oczami, gazetom nie dowierzam :)
Autor cytatu: ADiDobra to może inaczej. Te zmiany w ustawie o broni zostały już podpisane przez prezydenta? Bo coraz to różniejsze rzeczy o tym słyszę.
Autor cytatu: ADiDo maja pewnie policja dostanie nowe procedury wydawania pozwoleń i będzie wszystko w miarę trzymało się kupy.
Autor cytatu: KamilNo i wewnętrzne procedury policji to już przeciętnego obywatela nie wiele powinny obchodzić...
Od 1 do 27 z 27