Zbliża się sezon na zloty, pikniki militarne, pokazy oraz inne imprezy plenerowe. Pomyśleliśmy, że w tym roku urozmaicimy nieco naszą obecność na takich imprezach i stworzymy dioramę.
Diorama będzie przedstawiać blokadę drogi/posterunek w Gruzji. Jesteśmy w trakcie prac, chcemy wyrobić się na 29kwietnia (Dni Historyka Wojskowości w Rzeszowie).
Na początek przepis na zapory betonowe :)
Znalazłem sporo zdjęć takich zapór - jedne mają 50cm wysokości, inne 1m a są i takie po 2m, tak samo z szerokością, postanowiliśmy, że nasze będą wysokie na 1m, szerokie na 1,25m i grube u podstawy na 60cm.
Zaczynamy od zrobienia szkieletu z płyty budowlanej, kształt - odwrócona litera "T", płyty zamocowane na 4 kątownikach metalowych. Do tego uchwyty "transportowe" z drutu zbrojeniowego.
Model w środku będzie ze styropianu, zakupiliśmy 2 bloki najgrubszego 10cm. Do pionowej płyty przykręcamy wkrętami, jako podkładki stosujemy kapsle od piwa.
Kolejne warstwy docinamy i lepimy na wikolu lub kleju do styropianu, pomagając sobie kawałkami drutu w kształcie litery "U" żeby to się nie rozleciało podczas klejenia.
Nie robiłem zdjęcia jak całe jest w siatce bo nie miałem kiedy, zrobię jak podeschnie pierwsza warstwa.
Tu na zdjęciu jest Czarny z fragmentem szlabanu, który dziś robiliśmy i w tle widać niemal w całej okazałości blok.
Kiedy wyschnie, lecimy ze 2-3 warstwy zaprawy tynkowej, tak żeby ostatecznie miało to fakturę betonu. Później malowanie na biało oraz kilka dziurek po kulach ale tym zajmie się nasz nadworny modelarz ;)
Relacja z dalszej pracy już po weekendzie.
Sugestie i pomysły mile widziane.
Jak znajde to wrzucę rysunek dioramy jak to ma wyglądać :)
No plan był skołować taki betonowy :D ale pojawia się problem czym to przewieziemy :D Oryginał waży pewnie około 700-1000kg a w makieta na tym etapie około 30-40, finalnie liczę około 50kg więc przyczepka albo uaz i można wozić na pokazy :)
We wtorek mam wolne więc będziemy tynkować, do tego dorzucę foty kompletnego już szlabanu oraz - UWAGA ! Auto w klimacie Gruzji - Jugosłowiańskie Yugo Koral na Abchaskich blachach :D :)
Heh- Widzę, że Uber nie zdzierżył do skończenia robót ,,remontowo-budowlanych". Uber zapomniał dodać, że na dioramę, oprócz zapór, składać się będzie znak KARALETI, stoj- kontrol oraz stanowisko PK. Jeśli ktoś z Was się wybiera na Odyseję Historyczną do Kutna, to będzie miał okazję zobaczyć całą dioramę na żywo. Niestety bez UAZa, bo nie mam na tyle odwagi, by jechać nim 370km w jedną stronę :P
Ukończony szlaban, ze znakiem. Jest on dosyć wąski, ponieważ nie mieliśmy dłuższej rury. Dodatkowo, droga, na której będzie stał również szeroka nie jest.
I dodatkowo krótki przepis na chorągiewki do oznaczania min:
1. chorągiewki wykonane z pleksy (brak innego materiału). Zawijamy górny brzeg, przy pomocy suszarki technicznej. Rysujemy planowany kształt chorągiewki na pleksie. My wycinaliśmy nożycami do blachy.
2. Po wyrównaniu i zeszlifowaniu krawędzi malujemy ,,szprejem" (2 warstwy)
3. Od szablonu malujemy M. Chorągiewka zamocowana jest na drucie, długości 75 cm, z czego 1cm to zabezpieczenie przed zsunięciem się chorągiewki, a 10cm to poprzeczka, na której chorągiewka wisi.
I na razie to tyle. Zostało nam jeszcze kilka rzeczy do zrobienia, którymi to będziemy się dzielić, w miarę na bieżąco :)
A teraz zwracam się z prośbą o pomoc:
Ma ktoś może czcionkę gruzińską, z drukowanymi literami? Potrzebujemy do zrobienia szablonu na tablicę informacyjną, taką jak tutaj: http://bi.gazeta.pl/im/5/5671/z5671325X.jpg
Tylko czcionki jakie znajdujemy, są pisane :/
Teoretycznie nie potrzebujesz dodatkowej czcionki, a jedynie samego tekstu zapisanego przy pomocy znaków z gruzińskiego alfabetu - zapewne wiele czcionek obsługuje gruzińskie znaki (tak samo jak obsługuje cyrylicę). Najlepiej to widać po wejściu na stronę: http://en.wikipedia.org/wiki/Georgian_alphabet#Transcription
Mi normalnie gruzińskie znaki się pojawiają i mogę je skopiować i wkleić np. w Wordzie, a następnie tam zmienić krój czcionki. Problem jest natomiast z odcyfrowaniem tego co jest napisane na tym znaku, bo jest to zapisane samymi wielkimi literami, a dodatkowo nie widać w pełni dwóch ostatnich liter.
Wiem, próbowaliśmy przez google, ale wychodzą, podobnie jak Tobie- litery małe, tzn nie o takim kształcie, jak na znaku, więc raczej na szablon się nie nadają. A niestety nie mam zielonego pojęcia, jak je przerobić na takie, jakie są na znaku.
Poprawka z mojej strony - sprawdziłem i კარალეთი jest zapisane czcionką "Sylfaen", przynajmniej po przeklejeniu do Worda (i zmiana czcionki na inną nic nie daje, bo pomimo zmian nie widać różnic).
Natomiast znalazłem coś takiego: http://fonts.ge/
Ale dla mnie większość z nich wygląda identycznie i nie widzę czegoś co byłoby odpowiednikiem tej ze znaku.
Ciąg dalszy - pogoda nie pozwala nam na prace "budowlane" przy styropianowej zaporze, więc nie marnując czasu zmalowaliśmy coś takiego:
Znak "STOP - Kontrola" na bazie znaku "zakaz wjazdu" załatwionego z placu budowy. Jeszcze wymaga poprawek bo farba była niesforna i pouciekała.
Znak miejscowości "KARALETI", problem był z tym alfabetem więc musiałem użyć swoich nadprzyrodzonych zdolności plastycznych i samemu zrobić szablon wzorując się na zdjęciu oryginału. Niebawem pojedzie na strzelnicę, bo brakuje mu kilku przestrzelin :)
Zrobiony na blasze ok 125cm - "plecy" regału sklepowego.
Co musimy jeszcze zrobić:
- drugi klocek betonowy,
- zmodernizować szlaban, z podnoszonego, na obracany, dłuższy o jakieś 1-1,5m,
- zastąpić piasek z worków, trocinami- te worki, wypełnione piaskiem, ważyły jakieś 80 kg, jeden :/
- pomyśleć nad zadaszeniem z plandeki, tak, żeby wyglądało bardziej koszernie, a nie jak przekrycie meliny,
Póki co, to tyle mi przyszło do głowy. Jeśli macie jakieś uwagi/pomysły- jesteśmy otwarci na krytykę :)
Cóż pomysł b. dobry, ale wykonanie trochę kuleje. Rzeczy do poprawienia z grubsza czarny wymienił. Szlaban jest chudy i za krótki, potrzeba wam go zrobić z grubszej rury. "Betonowy" blok wygląda fajnie, ale jeden to za mało, powinny być co najmniej dwa. No i stanowisko PK wygląda dosyć rachitycznie. Zdecydowanie więcej worków, całość wyższa i mieszcząca ze 4-5 osób. Przydałaby się wam też jakaś siatka maskująca w miejsce tej pałatki. Oczywiście rozumiem, że robicie dioramę pierwszy raz, a w dodatku mogło nie być tam dość miejsca na wszystkie atrakcje. Dopracujcie i będzie ekstra.
R-105 też wiekowo nie podchodzi. Prędzej R-105M lub R-107 że o nowszych nie wspomnę. Jak na pierwszy raz to całkiem nieźle. Po dopracowaniu szczegółów będzie super.
Autor cytatu: MW-750R-105 też wiekowo nie podchodzi. Prędzej R-105M lub R-107 że o nowszych nie wspomnę. Jak na pierwszy raz to całkiem nieźle. Po dopracowaniu szczegółów będzie super.
A ni ta a ni ta. nawet 109 to juz zlom, żelastwo, na te czasy. Ja w 1998 roku uzywałem R-159. Nie mówie o tym ze sa nowoczesniejsze. A naj bardziej optymalna to 163 "Arbalet". Ma mnóstwo odmian
Napisałem tylko że lepiej by wyglądały 105M lub 107/107M gdyż takie można bez problemu i niedrogo dostać. Wiem że to też już historia (były używane w czasach Afgana) - ale nowocześniejsze będzie miał problem zdobyć. Lepsza 107-ka niż stara 105 z lat 50-tych.