• Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com
  1. # 1
    Witam, tak od dłuższego czasu przyglądam się opisom szpeja i widzę oznaczenia SPOSN dla firmy CCO /SSO czyli skrótu СоюзСпецОснащение no czyli C to u nich S. Zgadza się zatem nazwa strony: http://sso-mil.ru/ tak więc co znaczy skrót od SPOSN lub jaki związek ma ta nazwa z popularną firmą?
  2. # 2
    CоюзСпецОснащение = СпОсн = SpOsn

Są to synonimy. Po prostu kiedyś firma ta miała jakąś stronę pod adresem ze skrótem/nazwą "sposn" i jakoś tak to się przyjęło (zanim powstała strona sso-mil).
  3. # 3
    Czyli mniej więcej tak jak próbowałem to ogarnąć. Ale dziwna różnorodność doboru odpowiednich literek.

Dzięki, ale z drugiej strony czemu to ma taką POPULARNOŚĆ :)
  4. # 4
    Zwrot czy firma? :)
  5. # 5
    Zwrot :)
    Krócej i szybciej, sprawniej i w ogóle fajniej brzmi SSO :)
  6. # 6
    Tak się jakoś przyjęło kiedyś. W ogóle teraz jak sprawdziłem stare "promo" foty SPOSNu/SSO, to tam widnieje nazwa: СпецОснащение, a nie CоюзСпецОснащение. Więc całkiem możliwe, że po prostu zmienili nazwę, lub założono nową "firmę córkę".

https://picasaweb.google.com/ksajkowski/OldSPOSNPhotos?authkey=Gv1sRgCJWz56GKhMHljwE#
    (na fotach widać też stary adres strony i email)
  7. # 7
    Wg mnie Kazik zaszalał. Powinno być tak: СпецОснащение -> SpOsn
    Potem dopiero powstał związek firm (tudzież pierwotny SPOSN się podzielił cholera ich wie) - CоюзСпецОснащение -> SSO
    Co by wyjaśniało i zmianę nazwy i domeny.

Popularność - bo w niektórych językach są skróty, które łatwiej wymówić na sylabach niż na literach.

[edit]
    No i kazik zdążył się poprawić... esz.

[edit2]
    Gdyby używali skrótu SO (СО) to nazwa firmy oznaczała by "z [czegoś]" :)

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0