Jak w temacie- w kutnie w dniach 22-24 lipca odbędzie się zlot grup rekonstrukcyjnych. Jest to pełen przekrój przez historię- od starożytnych rzymian do wojsk współczesnych.
Byłem rok temu i bardzo mi się podobało- przede wszystkim pod względem zabezpieczenia sanitarnego: dla dyspozycji rekonstruktorów oddano około 5 toi-toii, kontener prysznicowy (10 stanowisk) i umywalki (niestety z zamkniętym obiegiem wody, więc ust bym w nich nie płukał). Do tego był obiad (grochówka, fasolka po bretońsku, itd) i duża ilość napojów energetyzujących.
Dodatkowo można starać się o zwrot kosztów dojazdu, choć nie wiem, czy jeszcze uda się coś uzyskać.
Kamil:
Jak wspomniano- kramy z militariami są, ale nie stanowią większości. Poza tym, to właśnie grupy reko są główną atrakcją i to one stanowią główny pkt programu. Zgodnie z tym, co opisał Potfur- zdecydowanie nie jest to Borne.
Jest mozliwośc skorzystać z Waszej gościny - bo rozumiem że Wasza grupa ma zarezerwowane stoisko?
Moglibyśmy z Razwiedki przyjechac w kilka osób do kompletu.
Proszę tylko o listę do stylizacji - jakie mundury, oporządzenie itp mamy zabrać ?
Najlepsze byłoby oporządzenie z tego przedziału- 1990-1999. My robimy się na mirotworców z pogranicza gruzińsko-osetyńskiego. Do tego będzie Anton, Massud i Łowca, Jako Spec GRU. Ugościmy Was, na ile możemy- póki co, mamy jeden pełny namiot (NS- 10 osób), więc albo dajcie znać, to spróbuję dla Was wywalczyć jeszcze jeden, albo musicie mieć własny.
I teraz pytanie: będziecie chcieli się przyłączyć do naszej dioramy, czy stawiać swoją? Na naszym błok-poscie powinno być wystarczająco miejsca, żebyśmy się wszyscy pomieścili.
Jednak, jeśli chcecie stawiać własną, to zdecydowanie polecam przyjazd jak najwcześniej- my będziemy w piątek około 3 nad ranem, bo po 12 zaczyna się walka o miejsca, a szkoda wylądować na podmokłych gruntach, w słońcu i daleko od siebie.
Super, czyli robimy tak:
Nie kojarzę, żeby tam było pole namiotowe, więc rozbijecie się z nami i ewentualnie złożony namiot, wsadzicie do naszego NSa na dzień.
Kiedy przyjeżdżacie? Bo z racji sporej ilości osób, będziemy potrzebować pomocy przy robieniu posta.
Mam wrażenie że zaszło nieporozumienie. Robaki pisał do kryzysa80, a odpisał czarny. Oczywiście Razwiedka robi afgan i niestety nie nadajemy się na dioramę w klimacie Gruzji. Raczej cały czas myśleliśmy o dołączeniu się na wystawkę do ekipy Bagram. I tu jest właśnie pytanie do kryzysa, czy jest taka możliwość ;)
Aha, no ale nocleg też by nam się przydał, więc jakby co chętnie skorzystamy z gościny 1 roty.
Hmm panowie zaszło nieporozumienie, faktycznie. Byliśmy na Strefie Militarnej, ale o Kutnie nie było mowy (a przynajmniej ja nic o tym nie wiem).
Nasz ekipa wytrzaskała się z kasy i urlopów, więc Kutno odpada.
Może będziemy w okrojonym mocno składzie gościnnie w Bornem, ale jak już to tylko sobota-niedziela, i to z minimalnym szpejem, albo po prostu w cywilu z namiotem i tyle).
Acha, no i reko czegoś poza afganem w naszym przypadku (ekipa leszczyńska) odpada- mamy tylko umundurowanie flora/vsr/tigr i jednego rdeka we florze. Możemy w tym pochodzić, ale to tyle. Część ekipy z Rawicza ma więcej szpeju, ale też zapewne na reko tego za mało.
W tej kwestii pytajcie kolegi Einsteina. On tam szefuje :)
Na dzień dzisiejszy nic w kwestii Bornego nie wiadomo konkretnie. Jedno jest pewne- w Kutnie nas nie będzie...
No to trochę się wyjaśniło.
Chłopaki z razwiedki- czy będziecie w takim razie robić jakąś dioramę, czy coś? Jeśli tak, to o której przyjeżdżacie? Chodzi mi o to, żeby się rozłożyć w miarę blisko siebie.
Prawdopodobnie wracam jako pierwszy, więc napiszę co ode mnie:
Zlot naprawdę świetny. Super organizacja, zaplecze i grupy. Wygląda na to, że dotąd jeździliśmy na nie te zloty co trzeba ;)
Wielkie podziękowania dla 1Roty za gościnę. Chłopaki zrobili bardzo fajny display i jestem pod wrażeniem niektórych pomysłów i włożonego nakładu pracy.
Poza tym nowe znajomości i kontakty jako dodatkowa atrakcja ;)
Panowie - wciąż jestem pod dużym wrażeniem tego zlotu: wspaniała, życzliwa atmosfera, doskonała lekcja historii z naprawdę różnych epok, niesamowicie ludzie.
Panowie z 1 Roty - klasa sama w sobie. Również dziękuję za zaproszenie jak i przygarnięcie w swoje progi. Mam nadzieję, że nie dostarczyłem Wam jakichkolwiek zbędnych emocji. Zrobiliście kawał dobrej roboty.
Wkrótce postaram się wrzucić nadające się do publikacji zdjęcia.
Dziękuję wszystkim za obecność i wspólną zabawę, szczególnie mojej przyszywanej, afgańskiej żonie skłonnej poranić bose stópki na niewiernej ziemi dla spaceru po zlotowisku.
Wróciłem do domu o 7 rano :) Podróż pociągiem przez pół polski to niezapomniane wrażenia ale oczywiście zlot dostarczył ich więcej , i to oczywiście tych pozytywnych .
Dla tych co niebyli to mówie - organizatorzy pomagają , a nie kombinują jak nie pomóc
wyżywienie i noclegi są , zwracane koszty podróży są atmosfera zlotu jak najbardziej pozytywna
I po zlocie- dzięki wszystkim- mam nadzieję, że się podobało i nikt nie żałuje, że pojechał. Na przyszły rok musimy trochę rzeczy zmodernizować, ale jak to w reko- nigdy nie jest na tyle dobrze, żeby nie mogło być lepiej ;) Proszę tylko, o podzielenie się zdjęciami.
Mam nadzieję, że zobaczymy się jak najszybciej :-)
EDIT:
Panowie z razwiedki- sprawdźcie, czy nikt nic u nas nie zostawił.
Podobało się i to bardzo! Zupełnie inna bajka niż zloty z udziałem pojazdów. Rzeczywiście zlot rekonstruktorów, a nie byle blachosmrodów pomalowanych na zielono. Całość na poziomie, dużo inscenizacji, nawet wieczorna zabawa było w klimatach, a na nastrojowe zakończenie dnia pokaz tańca z ogniem zamiast Feela, Dody i skoków na bungee w oparach pieczonych kiełbas.
Zlot co prawda kameralny, miejsce może nie najszczęśliwsze dla zwiedzających bo jednak kawałek i od Łodzi i Wawy, w odwiedziny przyjechała raczej tylko lokalna gawiedź i maniacy.
Chłopaki z 1 Roty i Antoniego - display pierwsza klasa, naprawdę na wysokim poziomie - Tak trzymać!!!
Bardzo dziękuję za gościnę i miłą atmosferę - do następnego spotkania :)
PS - czy zgadzacie się na umieszczanie zdjęć jakie mi.in. Wam robiliśmy na forach, facebookach, naszych klasach, picasach itp?
jesli to kamizela BWD albo dwukolorowa afganka to moje ;D
Tak powaznie to podeslij prosze na priva co to i dojedziemy juz w grupie zeby nie wywlekac publicznie jesli to jakies rzeczy osobiste. robaki@wp.pl