Zastanawiam się na pewnym zagadnieniem - jak zrobić króciutki front (zachowując normalny chwyt) w RK05/RK02? Chodzi mi o skrócenie lufy do długości tej w AKSU (czyli praktycznie sam tłumik płomienia za muszką) :)
aha to mały problem :) będziesz musiał tylko skrócić rurę gazową. bo kolanko gazowe z AKSU ma mniejszą średnicę niż jest na tych zgrubieniach co jest muszka i kolanko gazowe w 74 (przynajmniej u mnie tak było) i wchodzi idealnie na ten prążkowany odcinek lufy. Będziesz musiał nagwintować tylko końcówkę lufy tam gdzie uciąłeś chyba, ze kolanko masz z gwintem, no i jeszcze musisz wyciąć rowki na piny
musisz mieć kolanko gazowe z AKSU i poza cięciem i gwintowaniem niema alternatyw przynajmniej tak mi się wydaje i jeszcze może być problem ze spasowaniem przeciętej rury gazowej w stosunku co do kolanka gazowego gdyż średnice wydaja mi się bardzo różne
I wypadało by zaszpachlować te wcięcia/wtłoczenia charakterystyczne dla magazynków od MP5. I nadać im fakturę lekko chropowatego tworzywa sztucznego poprzez pokrycie magazynka mocno zmielonym "korkiem". ;)
- dorobionej lufy , ale zrobionej z dwóch innych. :D
- podstawę szczerbinki (w tym szczerbinki od RPK)
i reszta jak leci... (podstawa muszki , kolanko rury gazowej, tłumika płomienia itd.)
Dokładnie, części od systemu TM nie podejdą do Boyi. Odpuść te rzeczy z Allegro.
Pamiętaj, że jeśli kupujesz lufę zewnętrzną bez gwintu, to musisz miec gwint w podstawie muszki. I odwrotnie: lufa z gwintem - brak gwintu w podstawie (ta druga opcja jest trudniejsza do skompletowania). W wypadku pierwszej opcji i części z Taiwangun - podstawę muszki będziesz miał montowaną na śrubkę - to jest niestety mało realistyczne.
Zastanów się, co chcesz uzyskać - z AKS-74U powinieneś zrobić AKS-74, więc części dedyktowane do AK 47 odpadają. Kolanko gazowe do AK 74 jest inne niż do AKM. Podstawa muszki też jest inna.
Na razie zamontowałem do pierwszego lepszego body. Lufa zostanie ucięta i nagwintowana a następnie przykręcony zostanie tłumik, muszę jeszcze zrobić rurę gazową z nakładką i pokrywę zamka. Podstawę szczerbinki jeszcze przesunę parę milimetrów do tyłu bo jest ciut za blisko :)