Skonkretyzuj. Posiadam dość sporo materiałów na temat PGW (w tym z Legnicy), a także mam prywatne kontakty z żołnierzami i oficerami stacjonującymi w Polsce. No ale muszę wiedzieć o co Ci konkretnie chodzi.
Może na początek jednostki:
- Naczelne Dowództwo Wojsk Frontu Zachodniego (1984-1991) (в/ч п.п. 12222)
- Dowództwo Północnej Grupy Wojsk Armii Radzieckiej (od 1984 w Świdnicy)
- Prokuratura i sąd PGW
- Biuro Pełnomocnika Rządu ZSRR do Spraw Pobytu Wojsk Radzieckich w Polsce
- Dowództwo i sztab 4 Rezerwowej Armii Lotniczej (в/ч п.п. 18350), (в/ч п.п. 35879)
- 688 Samodzielny Pułk Śmigłowców Transportowych (wycofany w 1989) (в/ч п.п. 25459)
- 19 Samodzielny Łomżyński Pułk Łączności Dowództwa 4 Armii Lotniczej odznaczony orderami Kutuzowa III kl. i Czerwonej Gwiazdy (в/ч п.п. 10341)
- 245 Samodzielna Mieszana Eskadra Lotnicza (в/ч п.п. 42175)
- 107 Samodzielna Kompania Łączności i Technicznego Zabezpieczenia Lotniska (в/ч п.п. 06992)
- 174. samodzielny oddział lotniczy
- 723 polowe stanowisko remontowe
- 498. Samodzielna Elektrownia
- 133. Laboratorium Techniczne Wojsk Lotniczych
- 426. Samodzielna Kompania Łączności (в/ч п.п. 18313)
- 134. Łodzińska Brygada Łączności WWS (в/ч п.п. 63536)
- 137 Samodzielny Batalion Łączności (в/ч п.п. 01092)
- 748 Składnica Sprzętu Łączności (в/ч п.п. 21735)
- 284 Samodzielny Węzeł Łączności (в/ч п.п. 96681)
- 350 Samodzielna Kompania Łączności i Technicznego Zabezpieczenia (в/ч п.п. 06992)
- 749 Składnica Topokartograficzna
- 91 Samodzielny Batalion Ochrony i Zabezpieczenia (в/ч п.п. 70634)
- 25 Eskadra Śmigłowców
- 325. Samodzielny Pułk Rakiet Przeciwlotniczych
- Szpital nr 1277 (в/ч п.п. 09403)
- 15. Batalion Kolejowy
- 707 Armijna Piekarnia Polowa (в/ч п.п. 04192)
- Posterunek inspekcyjny komunikacji wojskowej PGW
- Skład Techniki Lotniczej (в/ч п.п. 26223)
Zastanawia mnie, dlaczego nie stacjonował tam żaden pułk, a co najmniej batalion "motostriełków". Garnizon nie dysponował żadnym regularnym oddziałem piechoty, nie wspominając o sprzęcie ciężkim. Ktoś wie, jaką strukturę posiadał i co znajdowało się na wyposażeniu "batalionu zabezpieczenia" ?
Autor cytatu: major02Zastanawia mnie, dlaczego nie stacjonował tam żaden pułk, a co najmniej batalion "motostriełków". Garnizon nie dysponował żadnym regularnym oddziałem piechoty, nie wspominając o sprzęcie ciężkim.
A po co? Legnica pełniła funkcję sztabowo-administracyjną i tylko taką. Nie potrzeba było tam jednostek liniowych. W jakim celu? Zapewnienia bezpieczeństwa? Należy na sprawę spojrzeć nieco szerzej. Pamiętajmy, że granica "obozu pokoju i postępu" nie kończyła się na Odrze lecz na Łabie. De facto dowództwo PGW, a później frontu zachodniego znajdowało się głęboko na tyłach. Była więc dostateczna osłona w postaci armii PRL, NRD i CSRS oraz jednostek radzieckich stacjonujących w tych krajach. W takiej sytuacji należy zapewnić skuteczną ochronę kontrwywiadowczą, a nie militarną. I taka była. Patrząc jednak w sposób węższy, należy wspomnieć, że stosunkowo niedaleko Legnicy (w Świętoszowie i Pstrążu) rozlokowana była 20 Gw. Dywizja Pancerna (в/ч п.п. 70413). W pobliskiej Krzywej stacjonowała 25 Mieszana Eskadra Lotnicza (в/ч п.п. 40440), w Trzebieniu-140 Borysowska Brygada Rakiet Przeciwlotniczych (в/ч п.п. 93293), a w pobliskim Jaworze wojska samochodowe. Zatem ochrona była wystarczająca.
Jasne, tylko cały czas chodzi mi o bezpośrednią ochronę. Legnica to nie tylko ogromny garnizon z potężnym zapleczem, ale przede wszystkim dowództwo całej PGW i kierunku zachodniego. Ochraniane przez co ? jeden batalion zabezpieczenia ? Stąd moje pytanie- czym on tak naprawdę był- "batalionem" wartowników, regularnym-etatowym batalionem piechoty pod zmienioną nazwą, czy może jeszcze czymś innym "pod przykrywką". Nie mówimy o zagrożeniu atakiem podczas otwartego konfliktu, ale zwykłą dywersją.
Batalion zabezpieczenia odpowiadał za ochronę m.in. budynków sztabowych dowództwa. Nie zajmował się ochroną jednostek wojskowych w mieście, albowiem one pilnowały się we własnym zakresie. Natomiast czym on był? Była to całkowicie regularna jednostka. Nie żadni komandosi. Przy okazji warto dać odpór raz po raz pojawiającym się bredniom prasowym, jakoby ważnych obiektów PGW pilnowali żołnierze Specnazu. Jest to nieprawda. W Polsce takich jednostek nie było. Z ciekawszych formacji była tylko 83 Brygada Desantowo-Szturmowa w Białogardzie (в/ч п.п. 54009).
Hmmm, materiałów trochę jest: począwszy od zdjęć, a na dokumentach kończąc. Gdybyś napisał, co Cię konkretnie interesuje, to postarałbym się coś znaleźć.
Natomiast wiedza pochodzi w pierwszej kolejności od osób służących kiedyś w Polsce. Są to byli oficerowie i żołnierze. Oraz także z literatury (choć dobrych pozycji nie jest wiele) i prasy (tu wartościowe "perełki" trafiają się niezwykle rzadko, ponieważ większość to zaprawiony polityką bełkot "made in IPN").
Najbardziej interesuje mnie wszystko co związane z Armią Radziecką z okresu 1970-1991, szczególnie życie codzienne żołnierzy, wspomnienia, opisy, fotografie koszarowe, poligonowe.
Szukam książek, artykułów, zdjęć, w typie np. "Album garnizonowego fotografa" Oleksandra Pivena, czy też zbiór opowiadań "Imadło" Rybakowa(te pozycje mam, ale tego typu rzeczy szukam).
Wołk-
niektóre źródła faktycznie podają, że Specnaz jakiś tam w Polsce był (m.in. książki 62 i 56 Kompanii Specjalnej), ale brak ich potwierdzenia.
Czy oprócz 83 Brygady były jeszcze u nas jakieś jednostki "aeromobilne" ?
Prowadziliśmy razwiedkę po jednej z byłych, dużych baz PGW i fanty, które tam znaleźliśmy mogą (choć nie muszą) świadczyć o tym, że stacjonowała tam formacja spadochronowa. Niestety nie skończyliśmy wycieczki bo Panowie z JW Agat chcieli sobie "poćwiczyć"
Autor cytatu: interlude22Czy oprócz 83 Brygady były jeszcze u nas jakieś jednostki "aeromobilne" ?
Nic mi o tym nie wiadomo. Natomiast tego typu fanty, istotnie, się pokazują. Np. elementy od RD-54 w Świętoszowie. A przypuszczam, że pisząc o bazie masz na myśli Pstrąże (Strachów). Nie znaczy to jednak, że ten garnizon posiadał jakiekolwiek jednostki typu aeromobilnego. Tam stacjonowała dywizja pancerna (20 gw.). Z jednostek samodzielnych stacjonujących w garnizonach 20 gw. TD. były następujące: 510. Samodzielny Szkolny Pułk Czołgów (в/ч п.п. 74858, Strachów-Pstrąże), 595. Samodzielny Dywizjon Rakietowy (Świętoszów), 96. Samodzielny Batalion Rozpoznania (в/ч п.п. 28348, Świętoszów), 710. Samodzielny Batalion Łączności (в/ч п.п. 45504, Świętoszów), 1082. Samodzielny Batalion Zaopatrzenia (в/ч п.п. 52770, Świętoszów), 219. Samodzielny Batalion Medyczny (в/ч п.п. 92678, Świętoszów), 70. Samodzielny Batalion Remontowy (в/ч п.п. 88862, Świętoszów), 219 Samodzielny Batalion Medyczny (в/ч п.п. 92678, Świętoszów) oraz samodzielna kompania budowlana (в/ч п.п. 12622, także Świętoszów). Tak więc-mimo spotykania tego typu fantów w tym miejscu-nie istniały ani w składzie 20 gw. TD, ani jako jednostki samodzielne żadne formacje o charakterze desantowym czy specjalnym. No chyba że za specjalne uznamy wojska rozpoznawcze.
Autor cytatu: xxxFENCExxx[quote]Gdzie spotkałes się z takim podejściem?
Pisząc o IPN nie miałem na myśli ich publikacji, co raczej pewien schemat myślowy znany w tej instytucji. Ale jeżeli chodzi o przykłady, to np. Okupacja w imię sojuszu" L. Krogulskiego.
Autor cytatu: sandJeżeli można to również chciałbym poprosić o wysłanie kilku zdjęć :)
Czy wiecie coś o jednostce w Kęszycy? Zapewniała łącznośc troposferyczną i była bardzo dobrze chroniona. Nic więcej jednak pewnego nie udało mi się znaleźć.
Autor cytatu: Mariusz-BRTCzy wiecie coś o jednostce w Kęszycy? Zapewniała łącznośc troposferyczną i była bardzo dobrze chroniona. Nic więcej jednak pewnego nie udało mi się znaleźć.
Zasady ochrony tej jednostki były-rzec można-klasyczne. Ani przesadne, ani jakieś luźne. Mam kontakt z osobą służącą w tej jednostce, więc zapytam, ale nie spotkałem się z wiarygodnymi informacjami o jakichś szczególnych zasadach ochrony.
Na początek może skład tej jednostki:
- 3. Brygada Łączności Dalekosiężnej (в/ч п.п.11730)
- 877 Samodzielny Liniowy Batalion Łączności (в/ч п.п. 12815)
- 389 samodzielny batalion łączności troposferycznej
- 451 samodzielny batalion łączności węzłowej (в/ч п.п. 32178)
- 824 samodzielny batalion łączności dalekosiężnej
- 310 Armijny Polowy Skład Materiałów i Paliw (в/ч п.п. 11730)
Dzięki
jeśłi chodzi o ochronę to po prostu była znacznie lepiej chroniona niz jednostki ogólnowojskowe. Podwójne pgrodzenie (2 linia pod prądem) i psy.
Większość jednostek radzieckich posiadało podwójne ogrodzenie (np. wszystkie lotniska z wyłączeniem polowych). Natomiast w Kęszycy baza jako całość nie posiadała ogrodzenia pod napięciem. Były wydzielone punkty (miejsca gdzie znajdowały się urządzenia łączności), które były ogrodzone drutem pod napięciem. Tak przynajmniej twierdzi prapor, który tam służył i z którym mam kontakt.
Również chciałbym zdięcia z okresu pobytu wojsk radzieckich w Legnicy, jak tez opisy i epiziody z tym związane.
Odkąd los rzucił nas w 1978 roku w pobliże Legnicy, zafascynowała mnie historia pobytu i działalności wojsk radzieckich, a szczególnie w Legnicy.
Jestem fascynatem - historykiem amatorem, interesuje mnie historia, a może nawet bardziej sama głębia tego słowa, ,,atmosfera tamtych czasów,, , myślę, ze te słowa perfekcyjnie oddają to czego chciałbym się dowiedzieć. Chciałbym pozyskać wiele informacji, jak też opowiadań zwykłych żołnierzy o tamtych czasach i samym pobycie w Legnicy. Począwszy od roku 1950 , oraz zdjęcia i historie związane z tymi zdjęciami i niezwykłymi miejscami i niezwykłym czasie.
Pozdrawiam